Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Πώς η επιλογή Τασούλα δείχνει την στρατηγική της ΝΔ μέχρι τις εκλογές

Πώς ερμηνεύεται η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη με ορίζοντα τις επόμενες κάλπες 

Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Πώς η επιλογή Τασούλα δείχνει την στρατηγική της ΝΔ μέχρι τις εκλογές
Φωτ.: Eurokinissi
2'

«Habemus» κυβερνητικό υποψήφιο, και οσονούπω εκτός απροόπτου νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Παρόλο που την κοινωνία δεν την ενδιαφέρει και ιδιαίτερα όπως αποδείχτηκε και στη δημοσκόπηση της Marc.

Κι αυτό επειδή οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι ο ρόλος του Προέδρου είναι μονάχα συμβολικός και ουδόλως έχουν να περιμένουν κάτι από αυτόν επί του πρακτέου.

Ωστόσο η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη είχε και κάποια έμμεσα ή άμεσα μηνύματα. Καταρχάς άνοιξε τη συζήτηση για την συνταγματική αναθεώρηση με την πρότασή του να εκλέγεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για εξαετή και μία μόνο θητεία.

Δεύτερον «έδειξε» την στρατηγική της ΝΔ μέχρι τις εκλογές, που κατά τα λεγόμενά του σε πολλές άλλες αφορμές, θα γίνουν στην ώρα τους, ήτοι στις 2027. Η «δεξιά στροφή» είχε διαφανεί ήδη ακριβώς πριν από δύο μήνες όταν ο πρωθυπουργός καταδίκασε την λεγόμενη woke ατζέντα μιλώντας παράλληλα και για «τυραννία των μειοψηφιών» σε εκδήλωση με τον συγγραφέα Πασκάλ Μπρυκνέρ. Πολλοί εξεπλάγησαν τότε δεδομένης και την προηγούμενης ψήφισης του νόμου για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Οι δημοσκοπήσεις, αν μελετηθούν σωστά, δείχνουν ότι μέχρι ώρας η μόνη απειλή για την κυβερνώσα παράταξη είναι από τα δεξιά της. «Ελληνική Λύση», «Φωνή Λογικής», «Νίκη» ψαρεύουν από την ίδια δεξαμενή ψηφοφόρων, αλλά και τα τρία αυτά κόμματα «ροκανίζουν» την στήριξη της λεγόμενης παραδοσιακής δεξιάς στη ΝΔ. Αυτής της δεξιάς, την οποία ακόμη και στελέχη της κυβερνώσας παράταξης υπέδειξαν ότι περιθωριοποιείται εντός ΝΔ.

Επί παραδείγματι η ιστορία με τον τενεκέ λαδιού και το πώς θα πωλείται που προκάλεσε σύγχυση στην κοινωνίας και ανάγκασε την κυβέρνηση σε διευκρινίσεις προήλθε από την διαδικτυακή «καμπάνια» προέδρου ενός από τα προαναφερθέντα κόμματα.

Στην ΝΔ διακρίνουν την πολιτική «λακκούβα» που μπορεί να πέσουν. Επομένως για να επιτευχθεί η πολυπόθητη αυτοδυναμία στις εκλογές του 2027 (…ή όποτε κι αν γίνουν) θα πρέπει να «μαζευτούν στο μαντρί» οι δεξιοί ψηφοφόροι. Ή εν πάσει περιπτώσει όσοι περισσότεροι γίνεται. Γιατί το άνοιγμα στο Κέντρο -αλλά και πιο… αριστερά αυτού- μπορεί να έχει γίνει, αλλά το πολιτικό σκηνικό μοιάζει πιο ρευστό από ποτέ και οι μετακινήσεις ψηφοφόρων μοιάζουν με πολιτικό στροβιλισμό.

Ο πρωθυπουργός, λοιπόν, έσπασε την παράδοση των τελευταίων πολλών ετών, που ήθελε είτε ακομμάτιστο είτε από την αντίπερα πολιτική όχθη βασικό υποψήφιο και στη συνέχεια Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Και το έκανε κατά πως φαίνεται συνειδητά. Η πολιτική συζήτηση αναμένεται το επόμενο διάστημα να επικεντρωθεί σε αυτήν την κίνηση, και παράλληλα να προσπεράσει θέματα της καθημερινότητας.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή