Τουρκία και φράχτης για Δρούτσα στην Πολωνία

Την Πολωνία επισκέπτεται σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, ενόψει της ανάληψης από την χώρα της προσεχούς προεδρίας της ΕΕ...

2'

Την Πολωνία επισκέπτεται σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, ενόψει της ανάληψης από την χώρα της προσεχούς προεδρίας της ΕΕ από την 1η η Ιουλίου 2011.

Ο κ. Δρούτσας αναμένεται να συζητήσει με τον ομόλογό του Ρ. Σικόρσκι και τον πρόεδρο της Βουλής Τ. Σκετίνα τα θέματα της διεύρυνσης, της λαθρομετανάστευσης, των δημοσιονομικών προοπτικών και της ανατολικής εταιρικής σχέσης (που ενδιαφέρουν κατά προτεραιότητα τους Πολωνούς), αναδεικνύοντας και τις διαστάσεις εκείνες που ενδιαφέρουν ιδιαιτέρως την ελληνική πλευρά.

Ειδικότερα, σε ότι αφορά τη διεύρυνση -στο πλαίσιο της οποίας προσδοκάται ότι η ένταξη της Κροατίας θα πραγματοποιηθεί επί πολωνικής προεδρίας-, ο κ. Δρούτσας θα υπενθυμίσει την πρόθεση της χώρας μας να συγκαλέσει επί ελληνικής προεδρίας (το 2014), σύνοδο κορυφής για την εκπόνηση μιας νέας ευρωπαϊκής στρατηγικής για τα δυτικά Βαλκάνια, δηλαδή μια "Θεσσαλονίκη 2".

Επίσης, ο Έλληνας ΥΠΕΞ εκτιμάται πως θα συζητήσει με τους Πολωνούς συνομιλητές του το θέμα της ευρωτουρκικής πορείας, καθώς η ενταξιακή διαδικασία έχει βαλτώσει σε τέτοιο βαθμό που ενδέχεται στην προσεχή προεδρία να μην υπάρχουν διαθέσιμα κεφάλαια για το άνοιγμα των διαπραγματεύσεων.

Η κατάσταση αυτή, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Αθήνας, οδηγεί σε μια εικονική ενταξιακή διαδικασία και δημιουργεί εύφορο έδαφος για την ανάπτυξη των απόψεων που προσβλέπουν σε μια "ειδική σχέση" ΕΕ-Τουρκίας, μια εξέλιξη που κρίνεται δυσμενής για τα κυπριακά και τα ελληνικά συμφέροντα, αλλά και για την ΕΕ στο σύνολό της.

Ως εκ τούτου, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών θεωρεί πως θα πρέπει να γίνει μια ουσιαστική και ανοιχτή συζήτηση για το θέμα της τουρκικής υποψιότητας μετά από τις εκλογές του Ιουνίου στη χώρα αυτή, ώστε το συγκεκριμένο ζήτημα να αποκτήσει, εκ νέου, ρητό χρονοδιάγραμμα, δεσμεύσεις και στόχους και να επαναβεβαιωθεί η προοπτική της πλήρους ένταξης της Τουρκίας, εφόσον η τελευταία εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

Ως προς τη λαθρομετανάστευση, το ελληνικό ΥΠΕΞ επιδιώκει να ενημερώσει την Πολωνία, στα εδάφη της οποίας εξάλλου έχει την έδρα της η FRONTEX, ώστε ως προεδρία να έχει πλήρη εικόνα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα μας, της πολιτικής που ακολουθεί και των μέτρων που λαμβάνει, αλλά επίσης να μπορεί να κατανοήσει την έμφαση που αποδίδει η Αθήνα στην ανάγκη αναθεώρησης των ρυθμίσεων που προέβλεπε το "Δουβλίνο 2".

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή