Το SPD υιοθετεί την αρχή της δημοσιονομικής ένωσης
Για ανειλικρίνεια και για ύστερες σκέψεις σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της κρίσης στην ευρωζώνη κατηγορεί τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.
Με άρθρο του υπό τον τίτλο «Το θάρρος στην πολιτική» που δημοσιεύει η εφημερίδα Die Welt ο ηγέτης της γερμανικής αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζει, ότι το ευρώ μπορεί να σωθεί μόνο υπό την προϋπόθεση ότι τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης θα εκχωρήσουν μέρος της εθνικής κυριαρχίας τους. «Η υπερχρέωση μεμονωμένων κρατών μελών της ευρωζώνης είναι περισσότερο η συνέπεια απ' ότι η αιτία των προβλημάτων. Η ιδέα ετών ότι μία κοινή αγορά με ένα κοινό νόμισμα θα αρκούσε, αποδείχτηκε αυταπάτη», σημειώνει ο Γερμανός πολιτικός. Ο Γκάμπριελ καταφέρεται προσωπικά κατά της Γερμανίδας καγκελαρίου.
«Σε αντίθεση με τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η καγκελάριος Μέρκελ έχει ταχθεί υπέρ της μετάθεσης των ευθυνών. Όμως, για την απολύτως αναγκαία δημιουργία μιας «δημοσιονομικής ένωσης» και για τη συναπτόμενη μ' αυτήν παραίτηση από μέρος της εθνικής κυριαρχίας, δεν πρέπει κανείς να κρύβεται, αλλά να μάχεται πολιτικά, να επιχειρηματολογεί και να αντικρούει τις προκαταλήψεις», σημειώνει ο ηγέτης του SPD. Και κατηγορεί τη Μέρκελ, ότι «αντί να δίνει πολιτικές μάχες, για προεκλογικούς και μικροπολιτικούς σκοπούς κάνει κατάχρηση των εθνικών προκαταλήψεων και των ιδεοληψιών».
Σε ένα άλλο σημείο του άρθρου του στη γερμανική εφημερίδα, άλλωστε, ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ σημειώνει ότι «η Ευρώπη είναι η απάντησή μας στην παγκοσμιοποίηση» και ότι γι' αυτό το σκοπό «χρειαζόμαστε θάρρος στην πολιτική κι όχι να κρυβόμαστε πίσω από οικονομικούς θεσμούς». Ο πρόεδρος του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ προτείνει για την καταπολέμηση της κρίσης, κοινή ανάληψη των χρεών από όλες τις χώρες της Ευρωζώνης με παράλληλα διασφάλιση του κοινού ελέγχου στους κρατικούς προϋπολογισμούς. Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ για τον πιο αποτελεσματικό έλεγχο των προϋπολογισμών των εθνικών κυβερνήσεων από τα ευρωπαϊκά όργανα, προτείνει να μεταφερθούν αρμοδιότητες τους προς τις Βρυξέλλες με ταυτόχρονη αλλαγή του γερμανικού Συντάγματος.
Στόχος είναι να τεθούν τα θεμέλια για να μετατραπεί η Ευρωζώνη σε μία πολιτική ένωση με 17 κράτη-μέλη, η οποία θα αποτελέσει και τον «σκληρό πυρήνα» της Ευρώπης του μέλλοντος. Σημαντικό χαρακτήρισε ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας το γεγονός, ότι το γερμανικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) ζητά αλλαγή στρατηγικής για την Ευρωζώνη. κ. Στουρνάρας κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, επισήμανε ότι το SPD υιοθέτησε την αρχή της δημοσιονομικής ένωσης. «Αυτό επιβάλλει να μείνουμε ζωντανοί στο παιχνίδι μέχρις ότου η Ευρώπη να δώσει συνολική λύση στο πρόβλημα της ευρωζώνης» σημείωσε σε δηλώσεις του ο κ. Στουρνάρας.
Διαβάστε επίσης:
Γιούνκερ: «Διαχειρίσιμη μία έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη»
Το ΔΝΤ ζητά για νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους
ΕΕ: Πρόταση για φορέα τραπεζικής εποπτείας