Με στήριξη ΝΔ-ΠΑΣΟΚ προχωράει ο νόμος για τα κέντρα κράτησης αλλοδαπών

Τη στήριξη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ συναντά στην Επιτροπή Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, το νομοσχέδιο με το οποίο κυρώνεται η πράξη νομοθετικού περιεχομένου για τα κέντρα κράτησης των παρανόμων μεταναστών.

Με στήριξη ΝΔ-ΠΑΣΟΚ προχωράει ο νόμος για τα κέντρα κράτησης αλλοδαπών
4'

Η Δημοκρατική Αριστερά επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια, ενώ κατά του νομοσχεδίου από διαφορετικές αφετηρίες, τάχθηκαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Θανάσης Νταβλούρος, άφησε αιχμές κατά του ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας πως εξαιτίας της πολιτείας της κυβέρνησης Παπανδρέου, «η χώρα μας έχει μετατραπεί σε ξέφραγο αμπέλι και τα σύνορά μας σε ελβετικό τυρί: Το 2011, υπήρξε αύξηση 500% των παρανόμως εισελθόντων από τον Έβρο σε σχέση με το 2009. Εθελοτυφλούν όσοι δεν βλέπουν την σχέση της με την αύξηση της εγκληματικότητας...». «Η ροή του Έβρου είναι αυξημένη, αλλά στα θαλάσσια σύνορα έχει πέσει 100%. Και έχουν γίνει βήματα - όπως η πράξη νομοθετικού περιεχομένου που ψηφίζουμε σήμερα…» απάντησε από πλευράς ΠΑΣΟΚ, ο Κώστας Τριαντάφυλλος.

«Έλυσε το πρόβλημα η συνεχής νομιμοποίηση μεταναστών από την κυβέρνηση Καραμανλή; Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν είχε ούτε εθνικό σχέδιο δράσης σχετικά με την παράνομη μετανάστευση. Το 2008-9 ολοκληρώθηκε το πρώτο έργο κράτησης που πληρούσε τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές» ανέφερε εξάλλου ο Κώστας Τριαντάφυλλος. «Πετύχαμε να ορίζονται στο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για την Μετανάστευση και το Άσυλο, τα σύνορα της Ευρώπης όπως τα ορίζουν οι χώρες της. Έτσι κλείσαμε τις τρύπες του Ελσίνκι και σταμάτησε η αναφορά της Τουρκίας σε γκρίζες ζώνες» σημείωσε ο Προκόπης Παυλόπουλος (ΝΔ) υπερασπιζόμενος την πολιτική της κυβέρνησης Καραμανλή. «Οι παράνομοι μετανάστες στη χώρα μας είναι 400.000. Ό,τι και να κάνουμε, όσα στρατόπεδα κι αν αναπτύξουμε, δεν λύνουμε το πρόβλημα. Οι επιχειρήσεις-σκούπα είναι για το θεαθήναι, στάχτη στα μάτια του κόσμου για να συγκαλύψουμε ληστείες όπως εκείνη της Αγροτικής» σημείωσε από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Τσουκαλάς. Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, αντιπρότεινε μια αντιμετώπιση των διαδικασιών παροχής ασύλου στο πλαίσιο της Ε.Ε., ώστε οι μετανάστες να πάνε στις χώρες επιλογής τους «και αυτοί που θα μείνουν εδώ να μην μείνουν γκετοποιημένοι, αλλά στο πλαίσιο μιας διαδικασίας ανάπτυξης των περιοχών όπου ζουν».

«Σκοπός του νόμου είναι να νομιμοποιηθεί μια παρανομία. Οι παράνομα διαμένοντες ωστόσο, θα πρέπει να επαναπροωθηθούν, να πάνε από κει που ήρθαν και όχι να παραμένουν σε κέντρα κράτησης» υποστήριξε ο Ηλίας Κασιδιάρης (Χρυσή Αυγή). Ο βουλευτής αντιπρότεινε στο σχέδιο «Ξένιος Ζευς» του υπουργείου Δημοσίας Τάξεως, ένα «Σχέδιο Ξενηλασίας κατά τα πρότυπα της αρχαίας Σπάρτης για απομάκρυνση όσων θεωρούνταν επικίνδυνοι για την πόλη - κάτι που μόνον η «Χρυσή Αυγή» μπορεί να εφαρμόσει». Αντίθετα, ο Δημήτρης Αναγνωστάκης (Δημοκρατική Αριστερά), επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί για λογαριασμό του κόμματός του στην Ολομέλεια, εκφράζοντας τον προβληματισμό του για τα κέντρα κράτησης και τις διαδικασίες επαναπροώθησης. Ο κ. Αναγνωστάκης ζήτησε να κινηθούν οι λιμνάζουσες διαδικασίες ασύλου και να καταστρωθεί το επικείμενο νομοσχέδιο για την χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας, «με τους όρους, κανόνες και αρχές του ευρωπαϊκού δικαίου, καθώς ο πολιτισμός μιας χώρας κρίνεται από το πώς αντιμετωπίζονται οι αναξιοπαθούντες - κάτι στο οποίο θα κριθούμε όλοι».

Για λογαριασμό των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ο Βασίλης Καπερνάρος επέμεινε ιδιαίτερα στο να κληθούν σε ακρόαση, εκπρόσωποι των φορέων της Θράκης που διαμαρτύρονται για την δημιουργία των κέντρων κράτησης στην περιοχή τους. Σημείο ιδιαίτερης κριτικής από πλευράς του κου Καπερνάρου, υπήρξε και η πρόβλεψη του νομοσχεδίου για επέκταση κατά ένα χρόνο, της πρόβλεψης για σύναψη των συμβάσεων σίτισης, στέγασης, υγιεινής και επαναπροώθησης, «με τη διαδικασία διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση προκήρυξης». Τέλος, από πλευράς ΚΚΕ, ο Γιάννης Γκιόκας, καταφέρθηκε ενάντια στην πολιτική των επιχειρήσεων-σκούπα, υποστηρίζοντας πως «αποθρασύνει ρατσιστικές και φασιστικές συμμορίες που προβαίνουν σε ξυλοδαρμούς και μαχαιρώματα μεταναστών». Ο κος Γκιόκας πρότεινε «απειθαρχία στη Συνθήκη Δουβλίνο-2 και να δημιουργηθούν ανθρώπινοι αξιοπρεπείς, δημόσιοι χώροι φύλαξης και σίτισης μεταναστών που θα παρέχουν και νομική αρωγή».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή