Άδωνις Γεωργιάδης: «Ο Σαμαράς, η τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας»
Ντροπή για το πολιτικό σύστημα αποκαλεί την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ» και την απόκρυψη 1.991 Ελλήνων που έβγαλαν τα λεφτά τους στην Ελβετία, ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Άδωνις Γεωργιάδης, σε μια συνέντευξη – χείμαρρο που παρεχώρησε προς το “Newsbomb.gr”.
Συνέντευξη στον Χ.Κ. Λαζαρόπουλο
Φωτογραφίες – Βίντεο: Γιώργος Διαμαντάκης
Ο κ. Γεωργιάδης ζητεί απαντήσεις για την υπόθεση αυτή και αποκαλύπτει ότι από τον Φεβρουάριο του 2009 η χώρα βρισκόταν σε πορεία υπαγωγής στο ΔΝΤ, προοπτική την οποία ενίσχυσε με την τότε αντιπολιτευτική τακτική του ο κ. Γιώργος Παπανδρέου.
Όσον αφορά στη σημερινή κυβέρνηση του κ. Αντώνη Σαμαρά, ο βουλευτής επισημαίνει ότι αποτελεί την τελευταία ευκαιρία διάσωσης από τη χρεωκοπία. Αναδεικνύει αυτή τη βούληση σε αποφάσεις που ελήφθησαν μέσα σε τρεις μήνες, ενώ τέτοιο τέτοιο έργο «άλλες κυβερνήσεις δεν μπορούσαν να κάμουν ούτε σε τρία χρόνια». Μιλά επίσης για τα μέτρα και την πιθανότητα διαρροών κατά την ψήφισή τους από την Ολομέλεια της Βουλής.
Συγκροτημένη προσπάθεια μετατόπισης του ΣΥΡΙΖΑ δεξιότερα στο πολιτικό φάσμα χαρακτηρίζει ο κ. Γεωργιάδης τη στάση του κ. Αλέξη Τσίπρα, ενώ χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα για τη «Χρυσή Αυγή» και ασκεί κριτική στον κ. Ηλία Κασιδιάρη. Ο βουλευτής της Ν.Δ. σχολιάζει δηκτικά όσους αναφέρονται σε πιθανή ρωσική βοήθεια προς την Ελλάδα ή στο θόρυβο που ξεσήκωσε η υπόθεση END περί δανειοδότησης της Ελλάδος με 600 δισ. δολλάρια, για την οποία κατέθεσε και μήνυση κατά παντός υπευθύνου στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
Όσον αφορά στα εθνικά θέματα και τις απειλές που εγείρονται από τη σκληρή στάση των Σκοπιανών και τις ύποπτες κινήσεις προσώπων που βρίσκονται σε επαφή με το τουρκικό κατεστημένο στη Θράκη, ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης δίνει ένα πολύ ενδιαφέρον ιστορικό παράδειγμα από τους «Βίους Παράλληλους» του Πλουτάρχου.
Η ενδιαφέρουσα συνέντευξη του κ. Γεωργιάδη, η οποία αναφέρεται και στη σύζυγό του κ. Ευγενία Μανωλίδου, έχει ως ακολούθως:
Τι έχει συμβεί τελικά με την περίφημη «λίστα Λαγκάρντ», την εμπλοκή του πρώην υπουργού κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου και όσα έχουν ειπωθεί για την υπόθεση;
Δυστυχώς είναι μια εξαιρετικά δυσώδης ιστορία. Αποδεικνύει ότι επί σειρά ετών έλειπε και λείπει η πολιτική βούληση για την ουσιαστική πάταξη της φοροδιαφυγής στη χώρα.
Αυτό αποτελεί ένα είδος ντροπής για το πολιτικό μας σύστημα, τη στιγμή που ζητούμε τόσες θυσίες από τον ελληνικό λαό. Έπρεπε να έχουμε φροντίσει ήδη ούτως ώστε να πάρουμε τα χρήματα από εκείνους που συστηματικά τα «έκλεψαν» από το ελληνικό Δημόσιο.
Είναι πάρα πολύ θλιβερή ιστορία πώς χάθηκε η λίστα και στη συνέχεια βρέθηκε στο γραφείο του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου. Πιστεύω ότι θα υπάρξει αντίδραση κι από την ελληνική Δικαιοσύνη αφού αυτή η υπόθεση πρέπει να διερευνηθεί.
ΓΑΠ, Παπακωνσταντίνου αλλά και Βενιζέλος
Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ απεκάλεσαν «Πινόκιο» τον κ. Παπακωνσταντίνου επειδή ισχυρίσθηκε απαντώντας σε σχετική ερώτηση ότι δεν γνώριζε για τη «λίστα Λαγκάρντ». Από την άλλη πλευρά γίνεται αναφορά, ειδικά από τη Γερμανίδα καγκελάριο, για τους πλούσιους Έλληνες που έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό. Τελικά παραπλανήθηκαν οι βουλευτές κι αλλά ολόκληρος ο ελληνικός λαός από την απόκρυψη αυτής της ιστορίας;
Το Μνημόνιο -τόσο το πρώτο, όσο και το δεύτερο- βάζει συγκεκριμένους στόχους για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Μάλιστα, η τρόικα μάς εγκαλεί διαρκώς διότι δεν έχουμε καταφέρει να ελέγξουμε τη φοροδιαφυγή.
Αυτή η αδυναμία δεν οφείλεται στους ξένους αλλά αποκλειστικά σε εμάς. Οι ξένοι θέλουν να την ελέγξουν για να δώσουν τα χρήματα και το γεγονός ότι δεν έχει επιτευχθεί τούτος ο στόχος αποτελεί ευθύνη δική μας. Η ύπαρξη της «λίστας Λαγκάρντ» και η διαδρομή της αφήνει πολύ μεγάλες αμφιβολίες για τα κίνητρα και τις προθέσεις της κυβέρνησης του κ. Γιώργου Παπανδρέου, του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου, αλλά και του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου.
Καλώς ή κακώς, η λίστα βρέθηκε με τελικό αποδέκτη τον κ. Βενιζέλο, όταν ήταν υπουργός Οικονομικών!
Να δώσουν απαντήσεις Παπανδρέου - Παπακωνσταντίνου
Γι’ αυτό αιωρείται είτε σαν υπόνοια, είτε σαν ψίθυρος πως υπήρχε συνεννόηση του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου με τον κ. Γ. Παπανδρέου να μην δημοσιοποιηθούν τα ονόματα 1.991 Ελλήνων καταθετών σε τράπεζα της Ελβετίας; Φαντάζομαι ότι δεν έφθασαν μόνο στα δικά μου αυτιά τούτες οι αιτιάσεις που συζητιούνται εντός κι εκτός της Βουλής…
Αυτή είναι μια πάρα πολύ σοβαρή κατηγορία. Επειδή, όπως γνωρίζετε, δεν συνηθίζω να διατυπώνω κατηγορίες σάς απαντώ ότι δεν υπάρχει κατ’ ανάγκην δόλος.
Ως πολιτικός και πολίτης σάς βεβαιώ ότι επιθυμώ να λάβω απαντήσεις, τις οποίες σήμερα δεν έχω για όσα έχουν συμβεί. Όποιος είχε την ευθύνη να παταχθεί η φοροδιαφυγή στη χώρα -ως πρωθυπουργός και ως υπουργοί Οικονομικών- να εξηγήσουν γιατί εφ’ όσον είχαν στη διάθεσή τους αυτά τα στοιχεία δεν τα χρησιμοποίησαν.
Το δε επιχείρημα που ακούγεται πως τάχα είναι προϊόν υποκλοπής και μπορεί να θεωρηθεί παράνομη η λίστα, θα το χαρακτήριζα αστείο. Πρώτον διότι κι άλλα κράτη όπως η Γερμανία έχουν κάνει χρήση τέτοιων «παρανόμων προϊόντων υποκλοπής δίσκων». Υπενθυμίζω ότι η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας πλήρωσε και πήρε πριν από μερικά χρόνια έναν παρόμοιο κατάλογο με Γερμανούς φοροφυγάδες, τους οποίους υποχρέωσε να ικανοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους προς τις φορολογικές υπηρεσίες.
Δεν καταλαβαίνω λοιπόν γιατί το γερμανικό κράτος δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να προασπίσει τα δικαιώματα των φοροφυγάδων του, ενώ το ελληνικό κράτος επιδεικνύει μεγαθυμία και φαίνεται να λέει ότι σέβεται τα απόρρητα στοιχεία και τα προσωπικά δεδομένα των φοροκλεπτών! Δεν το καταλαβαίνω…
Τι έκανε ο Παπανδρέου στον Καραμανλή
Είναι ανάγκη να συσταθεί σε συνεργασία των τριών κυβερνητικών εταίρων ή όλων των πολιτικών δυνάμεων που εκπροσωπούνται στη Βουλή των Ελλήνων μια εξεταστική επιτροπή που θα δώσει εξηγήσεις για τις συνθήκες υπό τις οποίες η χώρα ετέθη υπό τον έλεγχο του ΔΝΤ, υπέγραψε το Μνημόνιο και κατέληξε στη σημερινή κατάσταση;
Έχω μία «αιρετική» άποψη ως προς την εξεταστική για το Μνημόνιο. Βεβαίως να γίνουν όσες εξεταστικές θέλουμε κι όσες εξεταστικές αποφασίσει η Βουλή. Πρέπει να γνωρίζετε ότι από τον Φεβρουάριο του 2009 τα οικονομικά στοιχεία της Ελλάδος οδηγούσαν «στα βράχια».
Οι μεγαλύτερες ευθύνες του κ. Γιώργου Παπανδρέου, κατ’ εμέ, δεν είναι από την εποχή που έγινε πρωθυπουργός και μετά, οπότε το παιγνίδι σχεδόν είχε χαθεί. Ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως δυναμίτισε κυριολεκτικώς κάθε προσπάθεια της κυβερνήσεως του κ. Κώστα Καραμανλή να αποφύγει την υπαγωγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Από το Φεβρουάριο του 2009 όλοι στη Βουλή γνωρίζαμε πως είχε προδιαγραφεί η πορεία προς το ΔΝΤ. Ο μόνος που υποκρινόταν πως δεν το ήξερε ήταν ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος ζητούσε εκλογές διαρκώς, απειλούσε ότι δεν θα ψήφιζε τον κ. Κάρολο Παπούλια για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, υποσχόταν ψευδώς προς τον ελληνικό λαό πως θα κρατικοποιούσε τον ΟΤΕ και την Ολυμπιακή.
Πρέπει να ερευνηθεί το εξής στοιχείο: αν όλα αυτά που συνέβησαν ήταν προϊόντα κακών πολιτικών υπολογισμών ή προϊόντα κάποιου είδους δόλου. Πρέπει να το μάθει ο ελληνικός λαός.
Δεν θέλω να καλλιεργώ στους ανθρώπους ψεύτικες ελπίδες. Με τον τρόπο που έγινε ο χειρισμός των δημόσιων οικονομικών τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, αργά ή γρήγορα η χώρα θα πτώχευε εφ’ όσον ξόδευε περισσότερα απ’ όσα εισέπραττε. Πάντως, οι χειρισμοί των κυρίων Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου επιβάρυναν πάρα πολύ την κατάσταση.
Τέσσερις ανοιχτές πληγές
Στο «Οικονομικό βαρόμετρο» που παρήγγειλε το ΕΒΕΑ στην ALCO τέθηκαν ερωτήματα όπως λ.χ. αν αποτελεί κυβερνητική προτεραιότητα η πάταξη της φοροδιαφυγής. Φαίνεται λοιπόν ότι ένας στους δύο πιστεύει ότι δεν είναι κυβερνητική προτεραιότητα. Με αυτό το δεδομένο πώς μπορεί να ανατραπεί η σημερινή κατάσταση απελπισίας;
Οφείλω να πω, δυστυχώς, ότι έως σήμερα δεν ήταν βασική προτεραιότητα η πάταξη της φοροδιαφυγής εφ’ όσον διάγουμε το τρίτο έτος εντός του Μνημονίου και:
- Δεν έχει καταρτισθεί ακόμα το «Περιουσιολόγιο» που αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση.
- Δεν έχουν εγκατασταθεί σαρωτές (σκάνερ) στις πύλες εισόδου εμπορευματοκιβωτίων της χώρας για να ελεγχθεί –σχεδόν κατά 90%- το παρεμπόριο και το λαθρεμπόριο. Κάτι που είναι εύκολο και γρήγορο να γίνει.
- Δυστυχώς εξακολουθεί να υπάρχει το λαθρεμπόριο καυσίμων.
- Δεν έχει εγκατασταθεί ηλεκτρονικό σύστημα ανιχνεύσεως ποτών και τσιγάρων στην παραγωγή τους ώστε να γνωρίζουμε ακριβώς την πορεία των φιαλών και των πακέτων στην εφοδιαστική αλυσίδα, εντοπίζοντας ενδεχόμενες ενέργειες λαθραίας διαθέσεως.
Κάποια θέματα όπως οι σαρωτές άρχισαν να υλοποιούνται όταν βρισκόμουν στο υπουργείο Ναυτιλίας αλλά δεν προλάβαμε να ολοκληρώσουμε το έργο. Τώρα γίνεται πάλι αυτή η προσπάθεια. Πιστεύω ότι η παρούσα κυβέρνηση θα αλλάξει αυτήν την εικόνα.
Το έργο του κ. Α. Σαμαρά
Δεν έχουν γίνει μια σειρά αυτονόητων ενεργειών, την ώρα που ο λαός στενάζει από τα μέτρα, πληθαίνουν όσοι σιτίζονται από τα συσσίτια των εκκλησιών, κλείνουν τα μαγαζιά το ένα μετά το άλλο. Εσείς που έρχεστε σε επαφή με τον κόσμο στη Β’ Αθηνών τι τους λέτε;
Είμαι ένας από τους ανθρώπους που περιγράφετε. Έκλεισα το δικό μου κατάστημα ύστερα από 20 χρόνια. Αισθάνομαι τις συνέπειες της οικονομικής κρίσεως στη δική μου επιχείρηση και στη δική μου ζωή.
Είτε θα αποφασίσουμε να φτιάξουμε το κράτος μας, είτε θα καταστραφούμε. Ένας από τους λόγους που στηρίζω αυτήν την κυβέρνηση εδράζεται στην πεποίθηση, την οποία έχει καλλιεργήσει ο κ. Αντώνης Σαμαράς πως αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία της Ελλάδος. Πιστεύω ότι δεν θα την αφήσει να πάει χαμένη.
«Να χρησιμοποιηθεί η λίστα Λαγκάρντ»
Έχουν γίνει βήματα για την αντιμετώπιση και τη διόρθωση των κακώς κειμένων;
Όσον αφορά στη φοροδιαφυγή έχει γίνει δουλειά. Ο αρμόδιος γ.γ. κ. Μαυραγάνης δείχνει πρωτοφανή ζήλο ενώ ανάλογες ενέργειες γίνονται και στην κατεύθυνση πάταξης του παρεμπορίου. Αν αυτή η ενεργητικότητα συνεχιστεί θα έχουμε σύντομα αποτελέσματα.
Πιστεύω πως τώρα θα αξιοποιηθεί η περίφημη «λίστα Λαγκάρντ»...
Επήλθε η πτώχευση
Ωστόσο υπάρχουν πλέον ενδείξεις περί διάλυσης του κοινωνικού ιστού. Ήδη πληθαίνει το ποσοστό των συμπολιτών μας που διαβιεί κάτω από τα όρια της φτώχειας…
Δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Από την ετυμολογική ανάλυση της λέξεως «επτωχεύσαμεν» η ελληνική γλώσσα σκιαγραφεί το μέγεθος της καταστάσεως.
Από τον Μάιο του 2010 η Ελλάδα έπαυσε να δανείζεται από τις αγορές και να ζει με τα δικά της λεπτά. Επομένως μπήκε στο μηχανισμό διότι διαφορετικά θα είχε καταστραφεί. Έτσι λοιπόν, επτωχεύσαμεν.
Τι σημαίνει αυτό το ρήμα; Ότι γίναμε πτωχοί, επομένως όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας αντιμετωπίζουν το φάσμα της φτώχειας. Χρέος μας είναι να βρούμε γρήγορα τον τρόπο υπέρβασης από την κατάσταση αυτή και να διαμορφωθούν οι απαραίτητες συνθήκες που θα επιτρέψει στο κράτος να παράσχει μέριμνα και αρωγή προς τους αδύναμους.
Η δοκιμασία για την κοινωνία
Ως τότε όμως επιβάλλονται μέτρα. Οι πολίτες στην Κοκκινιά, στη Δραπετσώνα, στα Πετράλωνα, στην Καλλιθέα και στο Περιστέρι σφίγγουν καθημερινά το ζωνάρι…
Επιβάλλονται διότι η υπέρβαση της πτώχευσης αποτελεί τον αντικειμενικό σκοπό περνώντας από πρωτογενή ελλείμματα σε πρωτογενή πλεονάσματα ύστερα από πάρα πολλά χρόνια.
Επειδή έχουμε καθυστερήσει σε βασικές δεσμεύσεις μας -όπως είναι οι αποκρατικοποιήσεις, η φοροδιαφυγή, η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας- λαμβάνονται δύσκολα μέτρα. Κι όσο περισσότερο καθυστερούμε, τόσο περισσότερο θα λαμβάνονται δύσκολα μέτρα.
Γι’ αυτό πιέζω ώστε να γίνουν γρήγορα τα υπόλοιπα για να υπάρξει ελάφρυνση των μέτρων. Η κρίση δοκιμάζει όλη την κοινωνία και δυστυχώς περισσότερο τους ανθρώπους του μόχθου και του μεροκάματου.
Οι Ρώσοι και τα 600 δισ. των ομογενών
Επιτρέψτε μου να σημειώσω ότι μια τέτοια προοπτική προϋποθέτει ομόνοια όχι μόνο στην κοινωνία αλλά και στο πολιτικό σύστημα. Κάτι τέτοιο πάντως δεν διαπιστώνεται ή είναι λανθασμένη η εικόνα που έχουμε;
Όταν αυτή τη στιγμή ακόμα υπάρχουν κόμματα που τάζουν στον ελληνικό λαό φύκια για μεταξωτές κορδέλες προφανώς και αποσυντονίζεται η κοινή γνώμη και ο λαός. Δεν μπορεί να πιστεύει κανείς, για παράδειγμα, ότι οι Ρώσοι θα έρθουν και θα μοιράσουν λεφτά για να φύγουμε από το Μνημόνιο, καθώς παρακολουθούμε τώρα τι γίνεται με την Κύπρο.
Πώς να υπάρχει σοβαρότητα κι ενιαία αντιμετώπιση του προβλήματος όταν βγαίνουν κάποια κανάλια και μεταδίδουν ότι δήθεν βρέθηκαν 600 δισεκατομμύρια από ομογενείς για το Ελληνικό χρέος την ώρα που ο απλός πολίτης βλέπει απώλειες στο μισθό και στη σύνταξή του και τρέφει ψεύτικες ελπίδες πως με αυτά θα καλυφθούν τρύπες;
Αυτό είναι το λάθος του πολιτικού συστήματος. Δεν εξηγήσαμε στον λαό σε πόσο πραγματικά δύσκολη θέση βρίσκεται η χώρα.
Οι τραπεζίτες
Ωστόσο υπάρχει και η άποψη που αναφέρει ότι όλα γίνονται για τη διάσωση του τραπεζικού συστήματος και για να μείνουν αλώβητες οι ισχυρές οικογένειες του κεφαλαίου στη χώρα. Μήπως είναι και έτσι;
Είναι ένα ακόμα παράδειγμα λαϊκισμού. Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν περιλαμβάνει χρήματα που πηγαίνουν στους τραπεζίτες αλλά χρήματα που διοχετεύονται για τη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος και την εγγύηση των καταθέσεων.
Τραπεζίτες όπως οι κύριοι Λάτσης, Κωστόπουλος, Σάλλας και άλλοι δεν έχουν συμφέρον από την ιστορία αυτή διότι μέσω της ανακεφαλαιοποιήσεως χάνουν τις τράπεζές τους αφού μηδενίζονται οι μετοχές τους, επομένως περνούν υπό τον έλεγχο του Ελληνικού Δημοσίου. Αν βρουν οι τραπεζίτες χρήματα ύστερα από μια πενταετία θα μπορέσουν να πάρουν πίσω τις τράπεζές τους.
Αν δεν διοχετευθούν χρήματα στο τραπεζικό σύστημα θα έρθει η ώρα που θα ξυπνήσουμε ένα πρωί και θα δούμε τα ρολλά κατεβασμένα. Τότε κάθε οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα -όση έχει απομείνει- θα σταματήσει. Αυτός είναι ένας εφιάλτης που δεν πρέπει να τον ζήσει ο λαός.
Πέντε βήματα αποφασιστικότητας
Για να μη συμβεί κάτι τέτοιο εργάζεται η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά. Υπάρχει έργο που μπορεί να προβληθεί και να επαινεθεί πέρα από την κριτική, η οποία είναι αναμενόμενη;
Σε τρεις μήνες η κυβέρνηση του κ. Αντώνη Σαμαρά έχει πράξει εντυπωσιακό έργο για το χρόνο στον οποίο κλήθηκε να διαχειριστεί την αιχμή της κρίσεως:
- Παρότι λοιδορήθηκε η κυβέρνηση, η εξαγορά της Αγροτικής Τραπέζης Ελλάδος από την τράπεζα Πειραιώς αποτέλεσε ένα βήμα αποφασιστικότητας, τη χρησιμότητα του οποίου αντιλαμβάνονται τώρα και οι εργαζόμενοι των δύο χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
- Η παρέμβαση στην υπόθεση της «Χαλυβουργίας» ήταν επίσης ένα θέμα αποφασιστικότητας.
- Επίσης η πρώτη αποκρατικοποίηση του ICB στο Μαρούσι επιβεβαιώνει την αποφασιστικότητα
- Η έναρξη των συζητήσεων για τη μεγάλη αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ μετά τα μέτρα και την οριστική διάσωση της χώρας αποτελεί μία ακόμα ένδειξη της αποφασιστικότητας που υπάρχει στην κυβέρνηση.
- Οι προσπάθειες που κάνει ο υπουργός Δημοσίας Τάξεως κ. Νίκος Δένδιας στο πλαίσιο της επιχειρήσεως «Ξένιος Ζεύς» για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης είναι ένα ακόμα βήμα αποφασιστικότητας.
Όλα αυτά μαζί αν τα αθροίσετε απεικονίζουν έργο το οποίο άλλες κυβερνήσεις δεν μπορούσαν να κάμουν ούτε σε τρία χρόνια, όχι σε τρεις μήνες. Αυτά είναι θετικά δείγματα από μια κυβέρνηση με βούληση και επιτέλους, δεν μπορούμε να απαιτούμε επίλυση όλων των προβλημάτων σε 24 ώρες. Απαιτείται χρόνος, θέληση, πίστη και επιμονή.
Ο Σαμαράς και οι εκλογές
Γιατί ακόμα και τώρα υπάρχουν πρόσωπα μέσα στην Κ.Ο. ή και στον κομματικό μηχανισμό της Νέας Δημοκρατίας που υποστηρίζουν ότι τελικώς βιάστηκε ο κ. Σαμαράς για τις εκλογές και την ανάληψη της πρωθυπουργίας;
Δεν γνωρίζω τέτοια πρόσωπα μέσα στη Νέα Δημοκρατία που να διατυπώνουν τέτοιους ισχυρισμούς. Αν ωστόσο θέλετε τη γνώμη μου κι από τη στιγμή που διετέλεσα μέλος της υπηρεσιακής κυβερνήσεως του κ. Λουκά Παπαδήμου για ένα διάστημα σας επισημαίνω ότι αυτή η κυβέρνηση δεν μπορούσε να ασκεί εξουσία από ένα σημείο και μετά.
Είτε είχε ζητήσει εκλογές ο κ. Σαμαράς, είτε δεν είχε ζητήσει, η κυβέρνηση Παπαδήμου είχε απολέσει κάτι πολύ μείζον στα δημοκρατικά καθεστώτα, τη δημοκρατική νομιμοποίηση. Ο κόσμος είχε ψηφίσει ένα κοινοβούλιο με κεντρικό σύνθημα «λεφτά υπάρχουν» κι είχε προκύψει ένα κοινοβούλιο που έκοβε από παντού μισθούς και συντάξεις. Επομένως, ο λαός ήθελε να συμμετάσχει στη λήψη της απόφασης αν τελικώς η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ ή όχι.
Οι δύο εκλογικές αναμετρήσεις λειτούργησαν εξαιρετικά εκτονωτικά. Έδωσαν στο εκλογικό σώμα την ευκαιρία να εκφράσει τη γνώμη του κι αυτή ήταν η απόφαση για την παραμονή στο ευρώ. Το Μνημόνιο, επομένως, έχει λάβει δημοκρατική νομιμοποίηση με το αποτέλεσμα της κάλπης, αυτό είναι το μείζον που απουσίαζε από την κυβέρνηση Παπαδήμου.
Αν δεν υπήρχε αυτή η νομιμοποίηση και υπήρχε η κυβέρνηση Παπαδήμου, δεν θα μπορούσε να κάνει το έργο που έπρεπε να υλοποιήσει. Δεν θα μπορούσε να αποφασίσει τη λήψη άλλων μέτρων αφού ο πολιτικός βιολογικός κύκλος της είχε περατωθεί. Συνεπώς, καλώς έγιναν οι εκλογές και ανεδείχθη η παρούσα κυβέρνηση, η οποία διαθέτει δημοκρατική νομιμοποίηση και μπορεί να αναλάβει αποφάσεις όπως είναι το νέο πακέτο μέτρων.
Τα μέτρα και τα αντάρτικα
Ένα πακέτο μέτρων που έχει προκαλέσει γκρίνια στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ. ενώ εντείνονται οι ενδείξεις περί πιθανών διαρροών, αντάρτικων και διασπάσεων κατά τη συζήτηση και την ψήφισή τους από την Ολομέλεια της Βουλής. Ή δεν είναι έτσι;
Κοντός ψαλμός, αλληλούια! Για τη Νέα Δημοκρατία, χωρίς να το αποκλείω, δεν πιστεύω ότι μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο. Υπάρχουν συνάδελφοι που αισθάνονται δυσφορία κι είναι δικαιολογημένο διότι κανείς δεν μπορεί να χαίρεται με αυτά τα μέτρα.
Προσωπικώς υποστηρίζω την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και το Μνημόνιο αλλά με μεγάλη πίεση και λύπη συνδέω την πολιτική μου διαδρομή με την ψήφιση αυτών των μέτρων αλλά δεν υπάρχει άλλη λύση. Πιστεύω πως δεν θα υπάρξουν άλλα πρόσωπα μέσα από τη Ν.Δ. -το κόμμα που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και μας έβαλε στην Ευρώπη- τα οποία με την ψήφο τους θα μπορούσαν να δουν την Ελλάδα εκτός Ε.Ε.
Όσον αφορά στις Κ.Ο. των κυβερνητικών εταίρων, εκτιμώ ότι στη «Δημοκρατική Αριστερά» θα ελεγχθεί η διαρροή στους δύο-τρεις που έχουν εκφράσει δημοσίως τη διαφωνία τους. Στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο έχει περάσει αυτού του είδους τη δοκιμασία και διαθέτει πιο έμπειρους βουλευτές, υπάρχει αντίληψη για την κρισιμότητα των στιγμών.
Δεν σας κρύβω όμως ότι ανησυχώ όσο αργούν να έρθουν τα μέτρα στη Βουλή. Κάθε μέρα που περνά καθιστά δυσκολότερη την ψήφισή τους, ενώ και οι εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ μεταβάλλουν τα δεδομένα.
Ο Α. Τσίπρας και οι συνιστώσες
Ένα ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Χάρης Τσιόκας, σε άρθρο που έγραψε για το “Newsbomb.gr” αναφέρει ότι στην Κεντροδεξιά το τοπίο ξεκαθαρίστηκε με νέους πολιτικούς σχηματισμούς που προέκυψαν από διασπάσεις στη Ν.Δ. (όπως ο ΛΑ.Ο.Σ, οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες», κ.ά.), ενώ δεν συμβαίνει κάτι ανάλογο στην Κεντροαριστερά. Πώς σχολιάζετε αυτήν την επισήμανση εσείς, ένα πρόσωπο που συμμετείχε στις αλλαγές, στις ζυμώσεις και στη διαμόρφωση νέου τοπίου στην Κεντροδεξιά;
Οι στιγμές που διέρχεται η χώρα είναι τόσο κρίσιμος, ώστε κανείς δεν πρόκειται να μείνει αλώβητος από τούτη την κρίση. Ούτε πρόσωπα, ούτε κόμματα εννοώ.
Ο κ. Αλέξης Τσίπρας κάνει μια συγκροτημένη προσπάθεια να μετακινήσει τον ΣΥΡΙΖΑ δεξιότερα στο πολιτικό φάσμα και να καταλάβει πιο μόνιμα το χώρο της Κεντροαριστεράς απ’ αυτόν της άκρας Αριστεράς, απ’ όπου ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ και οι συνιστώσες του. Αν επιτύχει αυτό το στόχο ο κ. Τσίπρας, θα καταφέρει κάποτε να γίνει πρωθυπουργός.
Για να φθάσει εκεί πρέπει να περάσει από κρίσιμες κι επώδυνες εσωτερικές (και ιστορικές) διαμάχες τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά που λέει τώρα ο κ. Τσίπρας προφανώς κι είναι εντελώς διαφορετικά από εκείνα που υποστηρίζουν οι εκφραστές διάφορων συνιστωσών όπως οι κύριοι Νταβανέλλος, Λαφαζάνης και Στρατούλης.
Η γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα είναι ανάλογη μ’ αυτήν που είχε ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, λίγο πριν γίνει πρωθυπουργός. Αυτό φυσικά δεν θα ικανοποιεί πρόσωπα στην αριστερή πτέρυγα…
Το «λάθος»
Δεν υπάρχει αντίφαση όμως ανάμεσα στην εναλλακτική πρόταση εξουσίας που υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ με τη γραμμή του κ. Παπανδρέου, ο οποίος ισχυριζόταν ότι «λεφτά υπάρχουν»;
Ανησυχώ πραγματικά σ’ αυτό το σημείο και θεωρώ ότι η Αριστερά κάνει πολύ μεγάλο λάθος, για να μην το χαρακτηρίσω ιστορικό.
Εάν δεν εξηγήσει με ευθύνη στο λαό ότι εύκολος τρόπος δεν υπάρχει για να σωθεί η χώρα όποιος κι αν κυβερνήσει, εάν δεν πει πως οι περικοπές στα εισοδήματα είναι αναγκαίες, εάν δεν μιλήσει με ευκρίνεια στους πολίτες κι αποτύχει η σημερινή κυβέρνηση (χτυπάω ξύλο) τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναλάβει την εξουσία αναπόφευκτα αλλά για βραχύ χρονικό διάστημα.
Όταν θα έρθει η ώρα να λάβει μέτρα, ο κόσμος θα τον εγκαταλείψει και τότε φοβάμαι πως θα ζήσουμε την «εθνικοσοσιαλιστική» Ελλάδα.
Το φαινόμενο «Χρυσή Αυγή»
Υπονοείτε ότι θα υπάρξει ενίσχυση και πιθανή επικράτηση της άκρας Δεξιάς;
Ούτε Δεξιά, ούτε άκρα Δεξιά δεν είναι η «Χρυσή Αυγή». Υποστηρίζει τον εθνικοσοσιαλισμό κι αυτό είναι ένα κίνημα της Αριστεράς, εφ’ όσον αποτελεί παρακλάδι του σοσιαλισμού. Εξάλλου, ο Χίτλερ έλεγε ότι ήταν Αριστερός.
Αν δείτε προσεκτικότερα τι γίνεται στη Βουλή, θα διαπιστώσετε ότι η «Χρυσή Αυγή» και ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζουν τα ίδια.
Στην ονομαστική ψηφοφορία που προκάλεσε η «Χρυσή Αυγή» για τη νομιμότητα ή όχι των κέντρων φιλοξενίας παράνομων μεταναστών, η Χ.Α. απεχώρησε από την ψηφοφορία ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε την πρότασή της! Αν σας έλεγα αυτό πριν από μερικούς μήνες θα με περνούσατε για τρελλό, όμως αυτό συνέβη στη Βουλή των Ελλήνων.
Μία ημέρα πιο πριν, όταν για το ίδιο θέμα ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε θέμα αντισυνταγματικότητας, το μόνο κόμμα που υποστήριξε την πρόταση ήταν η «Χρυσή Αυγή»! Ακόμα και το ΚΚΕ δεν υποστήριξε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.
Πρόσφατα βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας που δείχνουν τον κ. Ηλία Κασιδιάρη και τους φίλους του ως προς τη γνώση του επί του Εθνικού Ύμνου, λένε από μόνα τους πολλά. Ας σκεφτούμε τελικά ποιοι αγαπούν την Ελλάδα πραγματικά και ποιοι το κάνουν για να εκμεταλλευτούν την οργή του κόσμου…
Με αφορμή τον «Παστίτσιο»
Πέρα από τις αναφορές σε πρόσωπα και κόμματα υπάρχουν κάποιοι που οικειοποιούνται την Ελλάδα, την ιστορία και την Ορθοδοξία; Σας θυμίζω τι έγινε με την υπόθεση του αποκαλούμενου «γέροντα Παστίτσιου».
Στην κατάσταση που βρίσκεται η κοινωνία, δεν υπάρχει καθαρός νους. Βλέπετε τι έγινε με τα 600 δισ. ευρώ για το ελληνικό χρέος και κάτι ψιλά για την Κύπρο, καθώς κι αυτόν τον αόρατο ζάπλουτο που δήθεν μένει στην Πάτρα. Δυστυχώς η οργή, η αγανάκτηση, η πίεση οδηγούν την Ελλάδα στην παράνοια.
Στόχος είναι να προασπίσουμε τη λογική. Η παράδοση και η θρησκεία αποτελούν παραδοσιακούς πυλώνες για να στηριχθεί η αναγεννητική προσπάθεια του Έθνους. Δεν χαρίζονται σε κανέναν και περισσότερο στους «εθνικοσοσιαλιστές». Δεν διανοούμαι πώς μπορεί ορισμένοι όπως ο κ. Κασιδιάρης, ο οποίος εξέθετε γραπτώς πόσο θαύμαζε τον Αδόλφο Χίτλερ και πόσο στεναχωρημένος ήταν που έχασε η Γερμανία στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, να εγκαλούν εμένα για πατριωτισμό.
Κάποτε να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους. Δυστυχώς η Χ.Α. βρήκε τρόπο, επειδή το κράτος δεν έκανε τη δουλειά του, να μεγαλώσει. Δυστυχώς, η Αριστερά τη βοηθά προς αυτήν την κατεύθυνση όταν λέει τα παραμύθια της Χαλιμάς περί στρατού Κατοχής της Μέρκελ, για τοκογλύφους που πληρώνουμε ενώ γίνεται διαχείριση πρωτογενούς ελλείμματος και πως υπάρχουν λεφτά για μισθούς και συντάξεις.
Στο τέλος, αυτοί που θα ψηφίσουν τη μια φορά ΣΥΡΙΖΑ, στη συνέχεια θα πάνε στη «Χρυσή Αυγή» μόλις αντιληφθούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχει να πληρώσει φράγκο. Οι πρώτοι που θα την πληρώσουν θα είναι οι Αριστεροί που ρίχνουν νερό στο μύλο τους…
Εθνικά θέματα
Όλη αυτή η ρευστότητα δεν ελλοχεύει κινδύνους για τα εθνικά θέματα; Ήδη ψιθυρίζονται εξελίξεις με την επανεκλογή Ομπάμα στις ΗΠΑ, βλέπουμε σενάρια περί «Άνω» ή «Νέας Μακεδονίας» στο Σκοπιανό, ενώ εκφράζονται φόβοι για διαμελιστικές ενέργειες στη Θράκη. Δεν πρέπει να ανησυχούμε με αυτή τη βουβή ένταση;
Πληροφορούμαι από την επικαιρότητα και κατά καιρούς διαβάζω αυτά που γράφετε. Λοιπόν, έχω μια αιρετική άποψη. Όσο είμαστε στο πρόγραμμα και οι δανειστές μας θεωρούν ότι μπορούν να πάρουν πίσω τα χρήματά τους, δεν θα μας πειράξει κανείς. Μας προστατεύουν οι δανειστές!
Αν ωστόσο χρεωκοπήσουμε, πραγματικά δεν μπορώ να εκτιμήσω τι θα συμβεί. Επειδή κάποιοι θα θεωρήσουν την άποψη αυτή αιρετική και ήκιστα πατριωτική σας παραπέμπω στους «Βίους παράλληλους» του Πλουτάρχου και ειδικότερα στο βίο του Ευμένους, στρατηγού του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Επειδή φοβόταν ότι θα τον σκότωναν οι σωματοφύλακές του, ο Ευμένης δανείστηκε απ’ όλους και σύμφωνα με τον Πλούταρχο, εκείνοι που τον μισούσαν, τον προφύλασσαν μήπως χάσουν τα χρήματα. Άρα και τα πολλά δανεικά μπορεί να έχουν τη χρησιμότητά τους σε ταραγμένους καιρούς, όπως οι τωρινοί.
Η Ελλάδα αποτελεί το πρώτο θέμα στα δελτία ειδήσεων των ξένων ΜΜΕ κι όλος ο πλανήτης κρατά την αναπνοή του, μην πάθει κάτι η χώρα μας. Δεν μας πειράζουν τώρα, αρκεί να καταφέρουμε και να γλυτώσουμε.
Γεωστρατηγικό περιβάλλον
Ας λάβουμε την ιδανική συνθήκη ότι δεν θα συμβεί κάτι στη χώρα μας, είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις εξελίξεις στο γεωστρατηγικό περιβάλλον ειδικά με την ένταση στη Μέση Ανατολή;
Το ευρύτερο γεωστρατηγικό περιβάλλον διακρίνεται από αστάθεια. Δεν μπορούμε να κάνουμε ασφαλείς προβλέψεις διότι υπάρχουν αστάθμητοι παράγοντες όπως η ένταση Ισραήλ – Ιράν, οι εξελίξεις στη Συρία, το εσωτερικό πρόβλημα της Τουρκίας με τη συνεχιζόμενη δράση των Κούρδων. Γι’ αυτό δεν πρέπει να προσθέσουμε μια αβεβαιότητητα ακόμα, αυτή της χρεωκοπίας.
Θεωρώ απόφαση σοφίας την παραμονή στο καράβι της Ευρώπης, διότι όσο κι αν ταλανίζεται ή περνά δύσκολα, παραμένει το πιο ασφαλές σημείο του πλανήτη. Αν αποχωρήσουμε από τις ευρωπαϊκές δομές τότε καθιστάμεθα εταίροι με τη Συρία, την Αίγυπτο, την Τυνησία, το Μαρόκο και την Αλγερία. Άρα δεν είναι και η καλύτερη ιδέα στις εποχές που ζούμε.
Η αναταραχή στη γειτονιά μας, προσθέτει στην Ελλάδα ένα χαρτί κι αυτή είναι η αύξηση της γεωπολιτικής και γεωστρατηγικής αξίας της χώρας μας. Είναι επιπλέον λόγος για να λάβουμε πολιτική αρωγή και στήριξη για να μη διαλυθούμε κι αυτό αποτελεί ένα διαπραγματευτικό επιχείρημα, το οποίο πρέπει να μεταχειριστεί η κυβέρνηση στα διεθνή φόρα.
Στο διεθνές χρηματιστήριο γεωπολιτικών αξιών η μετοχή που καλείται «Ελλάδα» λόγω των εξελίξεων τριγύρω έχει ανεβεί. Αν δεν το εκμεταλλευτούμε και χρεοκοπήσουμε, όλα θα λειτουργήσουν αρνητικά. Γι’ αυτό και υποστηρίζω να μην αντιδρούμε τόσο για τα μέτρα. Μακάρι να υπήρχε ένας «Βλάσσης Τσάκας» και να έδινε 600 δισ. για το χρέος, αλλά όπως γνωρίζουμε οι ακραιφνείς «παναθηναϊκοί», δεν υπάρχει τέτοιο πρόσωπο στον υπαρκτό κόσμο.
Για την Ευγενία Μανωλίδου
Τον τιμητικό ρόλο της τελευταίας ερωτήσεως, τον αποδίδω σε ένα ερώτημα προσωπικής υφής. Το τελευταίο διάστημα παρουσιάζετε έντονη πολιτική και κοινωνική δραστηριότητα, πώς το αντιμετωπίζει η επίσης δυναμική σύζυγός σας κ. Ευγενία Μανωλίδου;
Πάντα εργαζόμουν πολύ κι αφιέρωνα πολλές ώρες στη δουλειά, τώρα ακόμα περισσότερο. Όσον αφορά στο ερώτημα, δεν μπορεί κάποιος οικογενειάρχης να δραστηριοποιείται έντονα στην επαγγελματική του ζωή χωρίς τη στήριξη της οικογένειάς του.
Δεν έχω καμμία αμφιβολία και δεν μου αρέσει να υποκρίνομαι. Η γυναίκα κάνει κουμάντο στο σπίτι και τούτο συμβαίνει πάντοτε…
Ωστόσο λείπει από την τηλεόραση…
Η Ευγενία κάνει αυτό που τής αρέσει κι αυτό που πραγματικά είναι. Όπως γνωρίζετε είναι μουσικός και αυτή τη στιγμή γράφει ένα συμφωνικό έργο, το οποίο θα παρουσιάσει κάποια στιγμή στο κοινό. Σας διαβεβαιώ ότι είναι πολύ ευτυχισμένη μ’ αυτό.
Με την τηλεόραση ασχολήθηκε για ένα διάστημα, για συγκεκριμένους λόγους και μια συγκεκριμένη περίοδο. Η μικρή οθόνη δεν είναι η βασική δραστηριότητα της Ευγενίας και ο πυρήνας της προσωπικότητάς της.
Διαβάστε επίσης:
Βίντεο: Ένταση στη Βουλή από βουλευτές της Χρυσής Αυγής
ΥΠΟΙΚ: Σε πλήρη εξέλιξη οι έλεγχοι κατά της φοροδιαφυγής
Βίντεο: Άγριος καβγάς Γεωργιάδη με τους ομογενείς για τα 600 δισ. ευρώ