Κώστας Βαξεβάνης: Ήρωας κατά λάθος ή από ανάγκη;
Ποιους βολεύει ο θόρυβος για την αποκάλυψη της «λίστας Λαγκάρντ» και τη διαπόμπευση του δημοσιογράφου ενώ κανείς δεν έχει μιλήσει (ακόμα) για τους πολιτικούς
Άλλη μια ένδειξη της βαθιάς κατάπτωσης στην οποία έχουν περιπέσει οι θεσμοί στην Ελλάδα είναι και η διαχείριση του ζητήματος που ανέκυψε με τη «λίστα Λαγκάρντ», τα ονόματα που περιλαμβάνει, τους πολιτικούς που την απέκρυψαν κι εκείνους που την δημοσιοποίησαν.
Ο καυτός κατάλογος των ονομάτων όσων κατέθεσαν χρήματα στην Ελβετία μέσα σε μια νύχτα για να σώσουν τις περιουσίες τους από τυχόν χρεοκοπία της Ελλάδας αποκαλύφθηκε από τον Κώστα Βαξεβάνη. Με ένα έκτακτο τεύχος του περιοδικού του και με τις ανάλογες αναδημοσιεύσεις μέσω του διαδικτύου, ένας ολόκληρος μηχανισμός δημοσιότητας επέλεξε τον βετεράνο δημοσιογράφο να τον αναγάγει το Σάββατο σε «πρόσωπο της ημέρας».
Τις επόμενες 24 ώρες μάλιστα, το ίδιο σύστημα τον παρουσίασε ως τον ήρωα που πρέπει να συρθεί στα κρατητήρια και τα δικαστικά εδώλια στο όνομα μιας κατ’ επίφαση νομιμότητας ανήμερα εθνικής επετείου. Ποιος θέλει να παίξει με ποιον.
Το σύστημα θέλει να προβάλλει ένα πρόσωπο και στην προκειμένη περίπτωση τον κ. Κώστα Βαξεβάνη ως το σάκκο του μποξ στο πολιτικό και παραπολιτικό παρασκήνιο; Μήπως το ίδιο σύστημα θέλει να τον παρουσιάσει ως τον ήρωα της ημέρας που κάνει μια συνταρακτική αποκάλυψη αλλά όχι ολόκληρη. Την αφήνει μισή, αν και κανείς δεν το παίρνει είδηση από τον θόρυβο που έχει προκληθεί.
Μετά το ερώτημα για το αυγό του Κολόμβου θα αναρωτιόμαστε αν ήταν δεοντολογικό ή όχι να δημοσιοποιηθεί η λίστα από τον κ. Βαξεβάνη.
Το αυτονόητο καθήκον
Η δημοσιοποίηση οποιουδήποτε ντοκουμέντου αποτελεί το αυτονόητο καθήκον κάθε δημοσιογράφου. Κι όταν θα έρθει στη διάθεση της κοινής γνώμης, δεν πρέπει να έρθει λογοκριμένη ή διορθωμένη κατά το δοκούν. Πρέπει να βγαίνουν τα πάντα στη φόρα. Έτσι θα δικαιολογηθεί κατά πόσο μπορεί να αναδειχθεί το έργο εκείνου που κάνει την αποκάλυψη.
Μια αποκάλυψη πρέπει να έχει ουσία και περιεχόμενο. Τα ονοματεπώνυμα και οι εταιρείες είναι μία όψη του νομίσματος. Η δεύτερη όψη αφορά σε ποσά, σε ονόματα πολιτικών και σε όσους διαθέτουν τόσο την πολιτική, όσο και την ποινική ευθύνη για τη σημερινή κατάπτωση της Ελλάδας, η οποία συγκρίνεται αρνητικά ακόμα και με τη Συρία!
Αν υπήρχε ένας άλλος ήρωας της ενημέρωσης, ο συγχωρεμένος Σωκράτης Γκιόλιας, σίγουρα θα αποκάλυπτε ποιοι είναι οι πολιτικοί που έχουν βγάλει λεφτά έξω και πόσα. Εκείνος όμως ενοχλούσε το ίδιο σύστημα που ρίχνει στάχτη στα μάτια της κοινής γνώμης με σιδεροδέσμιους ήρωες που βρίσκονται απέναντι σε κάμερες που καταγράφουν μεγάλες στιγμές. Είναι τόσο μεγάλες αυτές οι στιγμές που θα στηθούν πάνω τους τα σώου που βαφτίζονται δελτία ειδήσεων.
Το σώου στα δελτία
Μέχρι και οι αόρατες καρδούλες των “wanna be such famous as you” ρεπόρτερ με τα στημένα χέρια και το ραμμένο στόμα θα αποτελέσουν «στοιχεία του ρεπορτάζ». Θα πουν αν ο ήρωας ήταν ξυρισμένος ή αξύριστος, αν ήπιε τον καφέ του, αν ήταν κρύος ή ζεστός.
- Για την ταμπακιέρα θα μας πει; Κανείς;
- Πρέπει να στηθεί ένα ολόκληρο σώου στην πλάτη του Βαξεβάνη και του οποιουδήποτε Βαξεβάνη για να θολώσουμε τα νερά;
Εκείνοι που έδειξαν τόση σπουδή να διώξουν το δημοσιογράφο λες κι έκανε το μεγαλύτερο πολιτικό έγκλημα του αιώνα, εκείνοι που αναμετέδωσαν κινηματογραφικά κάθε στιγμή τη σύλληψη του Βαξεβάνη, εκείνοι που φτιάχνονται να κάνουν hastags με ονόματα στο Twitter θα απαντήσουν σε ένα απλό ερώτημα: Ποιοι είναι οι πολιτικοί και για πόσα λεφτά μιλάμε.
Όσον αφορά στις δηλώσεις ότι υπόδικοι θα έπρεπε να είναι οι κύριοι Ευάγγελος Βενιζέλος και Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αυτό είναι επίσης αυτονόητο αν και κάτι λείπει πάλι.
- Ποιος απάλλαξε τον πρώην πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου από την υπόθεση με τη λίστα Λαγκάρντ;
- Για ποιους λόγους διέρρευσε από πολιτικό, όπως παραδέχθηκε ο κ. Βαξεβάνης, η συγκεκριμένη λίστα και με ποιο σκοπό;
- Πόσες μέρες θα συντηρηθεί η περιπέτεια του νέου λαϊκού ήρωα για τον οποίο θα αγωνιά ο λαός;
Ίσως μέχρι να ψηφιστούν αδιαμαρτύρητα τα νέα, δυσβάσταχτα και ανελέητα αντιλαϊκά μέτρα. Πιθανόν να εξυπηρετεί η διατήρηση της υπόθεσης στην επιφάνεια ενδεχομένως για να μεταδώσει μηνύματα σε συγκεκριμένους αποδέκτες, οι οποίοι τυγχάνει να έχουν διαφόρων ειδών σχέσεις, εξαρτήσεις και διαπλοκές με πολιτικούς και με εξουσίες.
Αιρετική άποψη θα σκεφτείτε αλλά με επιχειρήματα και διάθεση για «απόδειξη του εναντίου».
Αντέχει να τις κάνει κάποιος;