Κρύος ιδρώτας στην κυβέρνηση μετά το «δούλεμα» των Βρυξελλών
Πήραν τα πιο σκληρά μέτρα σε βάρος των πολιτών αυτής της χώρας από την εποχή της σύστασης του κράτους μέχρι σήμερα.
Εξαθλιώνουν τους πολίτες σε μη αναστρέψιμο βαθμό και όλα αυτά για να δοθεί η δόση των 31,5 δισ. από τις Βρυξέλλες. Μάλιστα, ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, έχει δηλώσει ότι προσπαθεί να την αυξήσει κιόλας την δόση. Στην πραγματικότητα όμως, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, σε επτά 24ωρα η Ελλάδα πτωχεύει και η οι χώρες της Ευρωζώνης ακόμα το …μελετούν το ζήτημα! Ανώτατη διπλωματική πηγή των Βρυξελλών διέρρευσε πως η Γερμανία επαναφέρει την σκέψη (αν δώσει χρήματα) να τα δώσει μαζί με μία πιθανή λύση και συμφωνία και στην Κύπρο κατά τον ….Φλεβάρη! Σε μία τέτοια περίπτωση, πάντα σύμφωνα με τα όσα έχουν ειπωθεί από την κυβέρνηση όμως, η χώρα ήδη θα είναι χρεωκοπημένη και θα έχει κηρύξει στάση πληρωμών από την εβδομάδα κιόλας!
Ωστόσο, στο Euro-working Group μελετούν και την ….. «λύση» της τμηματικής καταβολής της δόσης για να αποφύγουν προσωρινά τουλάχιστον το …ατύχημα! Επίσης, οι 17, η Κομισιόν και η ΕΚΤ εξετάζουν να μεταχειριστούν ένα από τα χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΚΤ, το πρόγραμμα ELA, που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να ανακυκλώσει τα τρίμηνα γραμμάτια που λήγουν στα τέλη του Νοέμβρη και έτσι η τελική απόφαση να φτάσει τρεις μήνες μετά με έναν συνολικό πακέτο!Στην ελληνική κυβέρνηση όμως έχει προκληθεί «μπάχαλο» με τον μεν υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα να δηλώνει, ότι την Δευτέρα αναμένουμε πολιτική δήλωση για την Ελλάδα από το Eurogroup και ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα να δηλώνει στο Economist, ότι το γεγονός αυτό δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας στην οικονομία και ότι λόγος ανήκει πλέον στους Εταίρους μας.
Η Κομισιόν διά του εκπροσώπου της Σίμον Ο’Κόνορ υπενθύμισε ότι «υπάρχουν ανοιχτά διαρθρωτικά ζητήματα» δηλαδή το θέμα της κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού και το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους. Ακόμα και αν οι εταίροι με τη σύμπλευση του ΔΝΤ, λένε κύκλοι της Κομισιόν, καταφέρουν να συμφωνήσουν στα δύο ζητήματα, πρώτον θα πάρει τουλάχιστον ως τα τέλη του μήνα και δεύτερον η όποια λύση θα πρέπει να περάσει από τα κοινοβούλια - όπως ανέφερε ξεκάθαρα και η τελευταία γραπτή ανακοίνωση της προεδρίας του eurogroup. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Σόιμπλε είπε: «Φοβάμαι ότι θα είναι πολύ νωρίς για να λάβουμε απόφαση για την Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα. Υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για την Ελλάδα. Θα περιμένουμε την έκθεση του ΔΝΤ για να δούμε ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί για την περαιτέρω συνέχιση της βοήθειας...».
Ο Πρόεδρος του Euro-working Group κ. Βάϊσερ, φέρεται να είπε σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ότι η καθυστέρηση στην εκταμίευση της δόσης δεν οφείλεται στην Ελλάδα αλλά στις δύσκολες αποφάσεις που καλείται να λάβει η Ευρώπη. Από την πλευρά της Καγκελαρίας, ο εκπρόσωπος της Άγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, αναφερόμενος στην ψήφιση των μέτρων έκανε λόγο για «αποφασιστικότητα και θάρρος» της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία και «έχει την υποστήριξη και τον σεβασμό του Βερολίνου». «Με τα μέτρα η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο για να ανακτήσει την αξιοπιστία της», πρόσθεσε.