Στουρνάρας: Να μην γίνει η Ελλάδα «Ιφιγένεια»
Ο υπουργός Οικονομικών, ξεκίνησε την ομιλία του γαι τον προϋπολογισμό απαντώντας στην κριτική που έχει δεχθεί η κυβέρνηση για τις επιλογές της από το σύνολο της αντιπολίτευσης.
Στο πλαίσιο αυτό, οι επικριτές της κυβέρνησης «ακολουθούν την πεπατημένη που μας έριξε στο γκρεμό», «τάζουν τα πάντα σχεδόν σε όλους», «προσπαθούν να ακυρώσουν κάθε προσπάθεια αλλαγής και εκσυγχρονισμού» και «υιοθετούν μισαλλόδοξες και γελοίες κραυγές περί ειδικών δικαστηρίων και λυντσαρισμάτων. Δεν τους φοβόμαστε!» διατράνωσε ο κος Στουρνάρας.
Στο ίδιο πλαίσιο, ο κος Στουρνάρας επανήλθε στην συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στη γερμανική εφημερίδα "DIE ZEIT", κατηγορώντας τον πως «απειλούσε τους επενδυτές που θέλουν να επενδύσουν τα χρήματα τους στην Ελλάδα». Μνημονεύοντας, δε, παλαιότερες δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα για την Αργεντινή, παρατήρησε πως «σήμερα, την ώρα που εμπορικά πλοία της Αργεντινής κατάσχονται λόγω χρεοκοπίας σε ξένα λιμάνια και που η οικονομία της καταρρέει εκ νέου, θα πρέπει να έχει μετανιώσει γι' αυτά που είπε».
Ο υπουργός Οικονομικών, επισκόπησε την κυβερνητική πολιτική στους δύο κύριους άξονές της - τη δημοσιονομική προσπάθεια που θα κρατήσει την Ελλάδα εντός της ευρωζώνης και την αλλαγή του παραγωγικού προτύπου, με την εφαρμογή των αποκρατικοποιήσεων, την παραχώρηση ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου σε ιδιώτες για αξιοποίηση, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Όπως ανέφερε, έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον για τις αποκρατικοποιούμενες ΔΕΚΟ - ενώ περισσότερα στοιχεία θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες. Εντός του 2013, θα αξιοποιηθούν και περιουσιακά στοιχεία αξίας 2,5 δισεκ. ευρώ. Όσο για τις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις, αυτές θα συμβάλλουν στην πτώση των τιμών των προϊόντων και στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, καθώς, «οι τιμές στην αγορά δεν πέφτουν λόγω της χαμηλής ανταγωνιστικότητας, που οφείλεται κυρίως στους περιορισμούς που έχει επιβάλει το κράτος, προκειμένου να προστατεύσει ομάδες συμφερόντων». Και είναι τα «ερμητικά κλειστά επαγγέλματα», εκείνα που «κρατούν τεχνηέντως τους νέους επαγγελματίες και επιστήμονες αποκλεισμένους από την αγορά εργασίας».
Ο Προϋπολογισμός του 2013, προβλέπει να προέλθει το μεγαλύτερο μέρος της δημοσιονομικής προσαρμογής από τη μείωση των δαπανών. Με την αποπληρωμή ωστόσο ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων 3,5 δισεκ. ευρώ, θα συμβάλει τα μέγιστα στην βελτίωση της ρευστότητας και στην αποτροπή σώρευσης νέων απλήρωτων υποχρεώσεων από πλευράς ελληνικού Δημοσίου. Και αν υπάρχει όντως ο κίνδυνος εκτροχιασμού του, συνεπεία της ύφεσης που χαρακτηρίζει τις οικονομίες της Ε.Ε., «είναι εξίσου προφανές πλέον, ότι η Ευρωζώνη αρχίζει να αντιλαμβάνεται τα προβλήματα αρχιτεκτονικής του ευρώ και να προχωρά αργά αλλά σταθερά, σε λύσεις ομοσπονδιακής μορφής».
«Δεν θα ήταν πραγματικά κρίμα να γίνουμε Ιφιγένεια, όπως ορισμένοι στην ευρωζώνη επιθυμούν, προκειμένου να παραδειγματιστούν οι υπόλοιποι «άτακτοι» της ευρωπαϊκής περιφέρειας και να φυσήξει ούριος άνεμος για τους υπόλοιπους;» αναρωτήθηκε ο κος Στουρνάρας.