Δημήτρης Κρεμαστινός: Θέατρο τα πόθεν έσχες των πολιτικών
Ολόκληρη η επιστολή του κ. Κρεμαστινού:
Προς τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη
Κύριε Πρόεδρε,
Επ' ευκαιρία της δημοσιοποίησης από τη Βουλή σήμερα των Πόθεν Έσχες των βουλευτών, ειλικρινά διερωτώμαι πότε θα σταματήσει αυτό το 'θέατρο'. Η Βουλή ανακοινώνει τα Πόθεν Έσχες.
Tα ΜΜΕ φωτογραφίζουν τους βουλευτές που δηλώνουν τα υψηλότερα εισοδήματα, χωρίς βεβαίως να αναφέρουν αν αποκτήθηκαν και πόσα από την πολιτική. Εν συνεχεία, αρχίζουν διάφορα απίθανα σχόλια με αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται ο πλήρης αποπροσανατολισμός του κόσμου από εκείνα που πρέπει να δει και να ακούσει.
Είναι γνωστό σε όλους, κ. Πρόεδρε, ότι κανένας δεν δηλώνει στο Πόθεν Έσχες εισοδήματα που δεν μπορεί να δικαιολογήσει.
Έτσι, αν υπάρχουν πολιτικοί οι οποίοι έχουν καταθέσεις σε τράπεζες εξωτερικού ή έχουν αποκτήσει μέσω off shores ακίνητα ή οτιδήποτε άλλο, αυτά δεν τα αναφέρει κανένας στο Πόθεν Έσχες του. Άρα τι νόημα έχει η δημοσιοποίηση εκτός από τον αποπροσανατολισμό, ιδιαίτερα μάλιστα σε μια περίοδο που ο κόσμος υποφέρει από τη δυσβάσταχτη φορολογία (φορολογικός νόμος υπό κατάθεση);
Τουλάχιστον, παράλληλα με το Πόθεν Έσχες, θα έπρεπε να δημοσιοποιείται η φορολόγηση αυτών των εισοδημάτων και των εισφορών, τακτικών και εκτάκτων, που καταβάλλονται βάσει των εισοδημάτων. Έτσι ο πολίτης θα καταλάβει τι εισπράττει το κράτος, από τα εισοδήματα του καθενός.
Πέραν από τις νόμιμες ή παράνομες καταθέσεις στο εξωτερικό (λίστες), το πραγματικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα σήμερα είναι η φοροδιαφυγή και η είσπραξη των οφειλομένων εισφορών. Αυτό είναι κοινό μυστικό. Τόσο κοινό διεθνώς που μας το λέει καθημερινά τόσο η κ. Μέρκελ όσο και η κ. Λαγκάρντ, δηλαδή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Μάλιστα, μας ειρωνεύονται λέγοντας ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που πτώχευσε διαθέτοντας την υψηλότερη φοροδιαφυγή και τις υψηλότερες καταθέσεις πολιτών της στο εξωτερικό.
Κατά συνέπεια, εάν αποφασίσουμε κάποια στιγμή να αντιμετωπίσουμε σοβαρά αυτά τα πράγματα, θα πρέπει να δημοσιοποιούνται τα Πόθεν Έσχες αλλά παράλληλα να δημοσιοποιείται η φορολογία με τις τακτικές και έκτακτες εισφορές που ο καθένας καταβάλλει. Ιδιαίτερα μάλιστα εκείνων που κατέχουν μόνιμες δημόσιες θέσεις, όπως π.χ. καθηγητές πανεπιστημίων, διευθυντές νοσοκομείων, δικαστικοί, κλπ., γιατί εκεί κυρίως πρέπει να αναζητηθεί το προϊόν της παρααοικονομίας εάν υπάρχει.
Η δημοσιοποίηση του Πόθεν Έσχες των βουλευτών σήμερα, με τον τρόπο που γίνεται, αποτελεί προπέτασμα καπνού ώστε να μην συζητείται ποιοι πραγματικά φοροδιαφεύγουν, ποιοι δεν καταβάλλουν στο κράτος τις οφειλές τους (εισφορές προς ταμεία, ΦΠΑ, κλπ.) και ποιοι κρύπτονται πίσω από ανώνυμες εταιρείες, διαφεύγοντας τελείως ως φυσικά πρόσωπα. Έτσι αποπροσανατολίζεται ο κόσμος, αναζητώντας τους .. παρανομούντες μέσω του Πόθεν Έσχες.
Τέλος, προσωπικά θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι τα εισοδήματα που εγώ δηλώνω στο Πόθεν Έσχες προέρχονται κυρίως από την επαγγελματική μου ιδιότητα και φορολογούνται με κλίμακα της τάξης του 45%. Έτσι, το σύνολο της φορολόγησής μου και των εισφορών εκτάκτων και τακτικών που έχω μέχρι σήμερα καταβάλει στο κράτος είναι υψηλότερο από την περιουσία που αναφέρεται στο Πόθεν Έσχες μου.
Τολμώ να υποστηρίξω ότι αν την ίδια συμπεριφορά υιοθετούσαν όλοι οι συμπατριώτες μας, νομίζω ότι δεν θα υπήρχε πρόβλημα στην καταβολή μισθών και συντάξεων ούτε θα υπήρχαν οι περικοπές που επιβάλλονται σήμερα.
Για να μη δημιουργηθεί καμία παρανόηση όσον αφορά την επιστολή μου αυτή, σας δηλώνω ότι στις κατηγορίες των καθηγητών, διευθυντών νοσοκομείων κλπ., που προτείνω να ελεγχθούν, ανήκω φυσικά κι εγώ. Είναι πιστεύω σαφές ότι δεν έχω αντίρρηση να δημοσιοποιείται το Πόθεν Έσχες μου.
Εκείνο που προτείνω είναι να δημοσιοποιείται παράλληλα και η φορολόγησή μου καθώς και οι έκτακτες και τακτικές εισφορές που καταβάλλω κάθε χρόνο προς το κράτος.
Με εκτίμηση,
Δημήτρης Κρεμαστινός