Σαμαράς: Η Ελλάδα στέκεται πλέον στα πόδια της

Αισιόδοξος εμφανίστηκε για την πορεία της ελληνικής οικονομίας ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μετά την απόφαση για την εκταμίευση της δόσης.

Στις δηλώσεις είπε, πως «τελειώνει μια μεγάλη και δύσκολη περίοδος για την χώρα. Τελειώνουν οι φήμες και οι εκβιασμοί για έξοδο της χώρας για από το ευρώ» είπε ο Αντώνης Σαμαράς. «Η Ελλάδα στάθηκε όρθια στα πόδια της και όχι στα γόνατα. Τα χρήματα και οι διαρθρωτικές αλλαγές θα είναι η αφετηρία για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας».

«Κάποιοι πίστευαν ότι δεν διαπραγματευτήκαμε τίποτα. Κι ακόμη δεν μπορούν να πιστέψουν πώς κόπηκαν τα επιτόκια για τα επόμενα δέκα χρόνια, πώς κόπηκαν τα χρεωλύσια για τα επόμενα 15 χρόνια» υπογράμμισε ακόμη ο πρωθυπουργός. Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε με ιδιαίτερα θερμά λόγια στους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση και στις κοινοβουλευτικές τους ομάδες, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο τεράστιο πόσο των 52,5 δισ. που αποδεσμεύεται σε τρεις δόσεις από τους δανειστές μας και μέσω αυτού, απομειώνεται κατά 20 δισ. το χρέος μας, ενώ πέρα από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που όπως υποστήριξε θα οδηγήσει και στη χρηματοδότηση της αγοράς, θα δοθεί η δυνατότητα να εξοφληθούν πλήρως οι οφειλές ύψους 9 δισ. προς ιδιώτες στη χώρα μας, πού εκκρεμούν από το 2010.

Ερωτηθείς ο κ. Σαμαράς για το ζήτημα που έχει προκύψει με τους υπαλλήλους της Βουλής προειδοποίησε, πως η κυβέρνησή του και ο ίδιος δεν δέχεται εκβιασμούς από κανέναν και πως «όλοι ανεξαιρέτως θα έχουν την ίδια μεταχείριση. Αυτή είναι μία αμετάκλητη απόφαση». Μετά τον Πρωθυπουργό παραχώρησε δηλώσεις και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος επίσης λόγο για μεγάλη επιτυχία της Ελλάδας, που ήρθε έπειτα από σκληρή δουλειά, «μέρα-νύχτα».

Όπως εξήγησε, από τα 34,3 δις. ευρώ, τα οποία η Ελλάδα θα λάβει την επόμενη εβδομάδα, τα 16 δις. ευρώ θα πάνε στις τράπεζες, 7 δισ. θα κατευθυνθούν στον προϋπολογισμό και στην αποπληρωμή οφειλών του Δημοσίου προς τρίτους, ενώ τα υπόλοιπα 11,3 δις. ευρώ στην επαναγορά του χρέους. «Η χώρα πήρε μια σημαντική οικονομική ανάσα αλλά δεν θα πρέπει να εφησυχάσουμε» τόνισε ο Γιάννης Στουρνάρας και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να εφορμοστούν όλες οι δεσμεύσεις όπως οι αλλαγές στο φορολογικό το οποίο συζητήθηκε στην συνεδρίαση του Eurogroup. «Το ταξίδι σήμερα αρχίζει, αλλά χωρίς τα σύννεφα της αβεβαιότητας και έχουν δικαίωμα πλέον οι πολίτες να ελπίζουν» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.