Τι κέρδισε ο Α. Σαμαράς από την επίσκεψη στο Κατάρ

Οι υποσχέσεις, τα Μνημόνια συνεργασίας και το «αγκάθι» των διακρατικών συμφωνιών

Τι κέρδισε ο Α. Σαμαράς από την επίσκεψη στο Κατάρ
2'

Μπορεί ο Α. Σαμαράς να μην κατάφερε να κλείσει κάποια σημαντική συμφωνία με το Κατάρ, ωστόσο οι επαφές που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός στη Ντόχα χαρακτηρίζονται ιδφιαιτέρως σημαντικές για το μέλλον.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός παρουσίασε συγκεκριμένο επενδυτικό πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τους τομείς του τουρισμού, ενέργειας, φυσικού αερίου, ηλεκτρισμού και κατασκευών.

Κύκλοι του Μαξίμου επισημαίνουν ότι η επίσκεψη στο Κατάρ έγινε στη σκιά του ναυαγίου για τα μεγάλα επενδυτικά προγράμματα σε Ελληνικό και Αστακό που ενδιέφεραν το Eμιράτο.

Επισημαίνουν, ωστόσο, ότι οι συζητήσεις με το αραβικό εμιράτο θα συνεχιστούν στη βάση του σχεδίου αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.

Εξάλλου ο πρωθυπουργός θέλει να σπάσει την «κατάρα» τις αραβικές επενδύσεις στην Ελλάδα και να αποφύγει τα λάθη που έκαναν οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί.

Ο κ. Σαμαράς επιδιώκει να πείσει τους Καταριανούς να απεγκλωβιστούν από τη λογική των επενδύσεων μόνο με "διακρατικές" συμφωνίες και να μπουν σε διαγωνισμούς για να διεκδικήσουν έργα. Άλλωστε, λόγω και του ευρωπαϊκού δικαίου η Ελλάδα δεν μπορεί να πωλήσει περιουσιακά στοιχεία χωρίς διαγωνιστική διαδικασία.

Η συνάντηση του Ελληνα Πρωθυπουργού με τον Εμίρη του Κατάρ συνοδεύτηκε από μια καταρχήν συμφωνία για τη δημιουργία ενός κοινού ταμείου στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Οπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός του Κατάρ οδηγός γι'αυτή τη συμφωνία θα είναι το κοινό ταμείο που δημιούργησε το εμιράτο με την Ιταλία τον περασμένο Νοέμβριο κατά την επίσκεψη στη Ντόχα του Ιταλού Πρωθυπουργού Μάριο Μόντι.

Η νέα συμφωνία με την Ελλάδα, η οποία συζητήθηκε χθες με τον Ελληνα Πρωθυπουργό, θα εξειδικευτεί το επόμενο διάστημα από τα συναρμόδια υπουργεία των δύο χωρών και αν προχωρήσει η συμφωνία με τους Ιταλούς, τότε κάθε πλευρά θα ενισχύσει το κοινό ταμείο με 1 δισ. ευρώ.

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου δεν απέκλειαν ο ελληνο-καταριανός κουμπαράς να υπερβεί τα 2 δισ. ευρώ ενώ ανέφεραν ότι το Κατάρ ενδιαφέρεται κυρίως για μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση και στα αγροτικά προϊόντα.

Η συνάντηση πάντως έγινε σε εξαιρετικά καλό κλίμα που σηματοδοτεί την πρόθεση των δύο χωρών να δημιουργηθεί μία σταθερή βάση για το μέλλον. Υπογράφηκαν τρία Μνημόνια συνεννόησης για τους τομείς πολιτισμού και αθλητισμού και ανάπτυξης.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή