Σταϊκούρας: Δεν ήταν «λάθος» αλλά είχε ένταση και χρονική έκταση!

«Αυτό που σύμφωνα με το ΔΝΤ τεκμηριώθηκε, όσον αφορά τον δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή, δεν ήταν το λάθος της ακολουθούμενης δημοσιονομικής πολιτικής, αλλά η ένταση και η χρονική της έκταση» σημείωσε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την επικαιροποίηση του μεσοπροθέσμου προγράμματος.

Σταϊκούρας: Δεν ήταν «λάθος» αλλά είχε ένταση και χρονική έκταση!
5'

«Είναι προφανές πως είναι αδύνατη η έξοδος της χώρας απ' την κρίση και η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της, χωρίς την επίτευξη ισχυρών δημοσιονομικών συνθηκών και βιώσιμης ανάπτυξης μέσω της εφαρμογής του μεσοπροθέσμου προγράμματος» ανέφερε ο κ. Χρ. Σταϊκούρας. Προηγουμένως, ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, είχε ψέξει την κυβέρνηση για μη αξιοποίηση της αναγνώρισης του λάθους περί τον δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή, από πλευράς ΔΝΤ. «Ο κ. Ρεν μάς είπε πως δεν πρέπει να συζητήσουμε τον πολλαπλασιαστή, γιατί προέχει η αξιοπιστία της Ελλάδας. Στο χωριό μου, τους γιατρούς που έδιναν φάρμακα χωρίς (ή με λάθος) δραστική ουσία, τους αποκαλούσαν τσαρλατάνους. Κι εσείς κάθεστε και τους ακούτε να λένε πως έχουμε έλλειμμα αξιοπιστίας» παρατήρησε χαρακτηριστικά ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Τι θέλετε να διεκδικήσει η κυβέρνηση με βάση τον πολλαπλασιαστή; Περισσότερα χρήματα; Περισσότερο χρόνο; Έχουν δοθεί. Κούρεμα; Έχει γίνει και έχει γίνει και δεύτερο με την επαναγορά...» απάντησε από πλευράς ΝΔ, ο Μάκης Βορίδης.
Για το ίδιο ζήτημα, ο Νότης Μαριάς (Ανεξάρτητοι Έλληνες) παρατήρησε πως η Κομισιόν προσπαθεί διά του Όλι Ρεν να υποβαθμίσει την παραδοχή του λάθους, προκειμένου να αποφύγει προσφυγές ελληνικών επιχειρήσεων κατά της Επιτροπής στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. «Διόρθωση σημαίνει αλλαγές στο πρόγραμμα προσαρμογής, με αναπτυξιακά μέτρα και μέτρα κοινωνικής προστασίας και οικονομικής ανακούφισης των ανέργων και των φτωχών» σημείωσε η Ασημίνα Ξυροτήρη (ΔΗΜΑΡ).

Αντιπαράθεση για την επικαιροποίηση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής

Στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την επικαιροποίηση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, τα κόμματα της συγκυβέρνησης υπερψήφισαν. Ο εισηγητής της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης επεσήμανε πως «το νομοσχέδιο επιχειρεί να φτιάξει μια οικονομία που θα ξοδεύει λιγότερα απ' όσα εισπράττει, προκειμένου να μην ζούμε με δανεικά» - κάτι που επανέλαβε αργότερα και ο Απ. Βεζυρόπουλος. «Τα ανώτατα όρια δαπανών στη γενική κυβέρνηση είναι θετικό μέτρο, καθώς στο παρελθόν οι υπουργοί υπέγραφαν δαπάνες χωρίς την έγκριση του γενικού λογιστηρίου με αποτέλεσμα το δημοσιονομικό χάος» σημείωσε ο Μάκης Βορίδης. «Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα αποτελεί συστατικό της πολιτικής της κυβέρνησης εθνικής ευθύνης, προκειμένου να φύγει η χώρα από τον φαύλο κύκλο των ελλειμμάτων και της ύφεσης» ανέφερε και ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Η Φεβρωνία Πατριανάκου (ΝΔ) δήλωσε από την άλλη «τρομαγμένη από την απόκλιση 500 εκατ. ευρώ στις εισπράξεις από έμμεσους φόρους τον μήνα Ιανουάριο - κάτι που δείχνει πως υπάρχει έλλειψη ρευστότητας στην οικονομία και ασφυξία στην αγορά. Η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να ξεδιπλώσει το αναπτυξιακό της σχέδιο, και ο μεταλλαγμένος ΣΥΡΙΖΑ-παλαιό ΠΑΣΟΚ, να πάψει να ακολουθεί το ίδιο χρεοκοπημένο μοντέλο που μας έφερε έως εδώ».

Από πλευράς ΠΑΣΟΚ, ο Φίλιππος Σαχινίδης πρότεινε να υπάρξει επανεξέταση της αναπτυξιακής στρατηγικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τονίζοντας πως οι μειώσεις μισθών δεν οδηγούν μοιραία σε προσέλκυση επενδυτών. «Χρειάζεται ένα απλό αναπτυξιακό fund δημόσιου συμφέροντος» υποστήριξε ο Μίμης Ανδρουλάκης. «Διαλέγουμε 5-10 κλάδους με προτεραιότητες, τους διαγράφουμε τα δάνεια, τους δίνουμε τα λεφτά, προχωράμε. Με εξοργίζει ο Στουρνάρας. Φώναξε τον διευθύνοντα του ΙΟΒΕ και του ΚΕΠΕ, τα φιλαράκια του, και έκαναν ένα πασάλειμμα. Περνά ο καιρός, τίποτα δεν γίνεται. Ο Χατζηδάκης είναι όλο «μπλα-μπλα» και τίποτα. Πώς θα έρθει η ανάπτυξη; Με μαγικό τρόπο;» αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρουλάκης.

Το εφικτό της αναπροσαρμογής των ανώτατων ορίων δαπανών των υπουργείων, για πολιτικές υπέρ των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων, υπερασπίστηκε η Ασημίνα Ξυροτήρη (ΔΗΜΑΡ), για να διαψευστεί στη συνέχεια από τον Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος παρατήρησε πως κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Ο Ευ. Τσακαλώτος (ΣΥΡΙΖΑ) υποστήριξε πως ενώ όλες οι πτέρυγες της Βουλής είχαν ψέξει το αρχικό πρόγραμμα ως «εμπροσθοβαρές», η επικαιροποίησή του το καθιστά ακόμα χειρότερο. Ο Νότης Μαριάς (Ανεξάρτητοι Έλληνες) επανέλαβε ότι η κυβέρνηση επαίρεται για την εξασφάλιση 4,1 δισ. ευρώ από τη μείωση των τόκων (ένεκα της επαναγοράς χρέους), χωρίς ωστόσο να εξασφαλίζει κοινωνικό μέρισμα υπέρ των ασθενεστέρων από αυτά. «Ως δημοσιονομικός στόχος δεν ορίζεται το αποτέλεσμα της γενικής κυβέρνησης, αλλά το πρωτογενές αποτέλεσμα. Άρα, η μείωση των τόκων δεν μπορεί να ισοσκελιστεί με αύξηση μισθών και συντάξεων που προτείνετε εσείς» απάντησε στον Νότη Μαριά ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ) εκτίμησε πως «η καπιταλιστική ανάπτυξη θα πατήσει πάνω στα αποκαΐδια της εργατικής τάξης, προκειμένου να επανεπενδυθούν τα κεφάλαια που έχουν υπερσυσσωρευτεί». Και πρόσθεσε: «Η θεωρία για νέο κούρεμα του δημοσίου χρέους, προϋποθέτει ακόμα μεγαλύτερη κλιμάκωσή της αντιλαϊκής επίθεσης, ως αντιστάθμισμα για την απώλεια κεφαλαίων των δανειστών».

Η Χρυσή Αυγή καταψήφισε το νομοσχέδιο, με τον Ηλία Παναγιώταρο να διαπιστώνει ότι «ο δανεισμός συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και τα νούμερα συνεχώς αλλάζουν, αλλά δεν βγαίνουν». Ο βουλευτής επετέθη εξάλλου και κατά των συνδικαλιστών, κάνοντας λόγο για «εργατοπατέρες που επί δεκαετίες δεν ήθελαν να προχωρήσει τίποτα - κάποιοι μάλιστα, ήθελαν μόνον απεργία για την απεργία, για να δικαιολογούν τα χρήματα που έπαιρναν ως συνδικαλιστές».

Διαβάστε επίσης:

ΔΝΤ: Ξεχάστε αλλαγές στο πρόγραμμα – Παρεξήγηση ήταν το «λάθος»!

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή