Η υστέρηση εσόδων φέρνει νέα μέτρα
Συναγερμός στην κυβέρνηση ενόψει επιστροφής της τρόικας -Αποφασισμένοι να ζητήσουν νέα μέτρα οι δανειστές αν δεν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα -Να κλείσουν οι εκκρεμότητες μέχρι το Eurogroup ζητά ο Σαμαράς
«Κόκκινος συναγερμός» έχει σημάνει στην κυβέρνηση ενόψει της επιστροφής των τροϊκανών στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες.
Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί έντονος προβληματισμός, ενώ χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι μετέβη ο ίδιος ο πρωθυπουργός στο υπουργείο Οικονομικών και προήδρευσε σε σύσκεψη για τον προϋπολογισμό.
Μετά τις εξελίξεις στην Κύπρο οι δανειστές επιστρέφουν στην Ελλάδα με «άγριες διαθέσεις» και δείχνουν αποφασισμένοι να πιέσουν την ελληνική κυβέρνηση να λάβει νέα μέτρα σε περίπτωση που παρουσιαστούν αποκλίσεις στα συμφωνηθέντα.
«Αγκάθι» αποτελεί η υστέρηση των εσόδων. Οι δανειστές σύμφωνα με πληροφορίες δεν είναι διατεθειμένοι να βάλουν «νερό στο κρασί τους» βλέποντας το δημοσιονομικό κενό και δεν αποκλείεται να ζητήσουν επιπρόσθετα μέτρα προκειμένου να καλυφθεί η «μαύρη τρύπα».
Η κυβέρνηση δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να υπάρξει ένα τέτοιο ενδεχόμενο την δεδομένη χρονική στιγμή, ενώ και οι κυβερνητικοί εταίροι κκ Κουβέλης και Βενιζέλος έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν θα ληφθούν νέα μέτρα.
Ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, επιθυμεί να ολοκληρωθεί χωρίς απρόοπτα ο τελικός γύρος των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών έτσι ώστε να δοθεί τελικά το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης του Μαρτίου.
Ο κ. Σαμαράς εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την ετοιμότητα της Αθήνας στην απορρόφηση των κραδασμών από την κυπριακή κρίση, αν και έσπευσε να επισημάνει στους συνομιλητές του ότι απαιτείται διαρκής εγρήγορση.
"Δεν έχουμε κάποια σημαντική ανατάραξη στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα μέχρι στιγμής, δεν φεύγουν κεφάλαια από τις ελληνικές τράπεζες", φέρεται να επισήμανε ο πρωθυπουργός.
Πρόσθεσε, δε, ότι όλες οι εκκρεμότητες πρέπει να έχουν κλείσει μέχρι τη νέα συνεδρίαση του Eurogroup στις 12 Απριλίου.
Σε ό,τι αφορά το "κενό" που εντοπίστηκε το προηγούμενο διάστημα, πηγές του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν ότι η αρχική εκτίμηση της τρόικας για «κενό» της τάξης του 1,9 δισ. ευρώ έχει ήδη αναθεωρηθεί προς τα 900 εκατ. ευρώ
Δύο ακόμη ζητήματα που απασχολούν έντονα το κυβερνητικό επιτελείο είναι η είσπραξη των κεφαλαίων από τις τράπεζες στο πλαίσιο της κρατικής βοήθειας που έχει δοθεί με προνομιούχες μετοχές για τη στήριξης του τραπεζικού συστήματος και η καταβολή των κερδών των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα.