«Παγωμάρα» στον Περισσό μετά την εκλογή Κουτσούμπα
Η σύγκριση με την Αλέκα Παπαρήγα και ο χαρακτηρισμός "μεταβατικός".Οι "σύντροφοι", οι συμμαχίες και η αλλαγή πολιτικής
Έπειτα από 22 χρόνια με την Αλέκα Παπαρήγα στο τιμόνι του κόμματος, το ΚΚΕ γυρίζει πλέον σελίδα.
Σταθερό στην πολιτική του και διατηρώντας την σκληρή αντιπολιτευτική γραμμή, το Κομμουνιστικό Κόμμα δείχνει αποφασισμένο να αλλάξει τα δεδομένα, έχοντας πλέον ως επικεφαλής ένα "αγαπημένο παιδί" του σκληρού κομματικού μηχανισμού του Περισσού, τον κ. Δημ. Κουτσούμπα.
Η "μετά-Παπαρήγα εποχή δεν θα είναι εύκολη για το Κομμουνιστικό Κόμμα και ο κ. Κουτσούμπας έχει μπροστά του πολύ δύσκολο έργο. Τα ποσοστά του κόμματος είναι πολύ χαμηλά, ενώ θα πρέπει ο ίδιος συσπειρώσει και τα στελέχη.
Οι σχέσεις του κ. Κουτσούμπα με τον κ. Δημήτρη Γόντικα - εκφραστή της κομματικής γραμμής του Περισσού - είναι άριστες. Άλλωστε ήταν αυτός που τον πρότεινε για επόμενο γ.γ. του ΚΚΕ. Αυτό σημαίνει πως ο κ. Κουτσούμπας θα έχει έναν ισχυρό σύμμαχο στην προσπάθειά του να εδραιωθεί στην ηγεσία του κόμματος και να διαψεύσει όσους τον θεωρούν "πρόσκαιρη λύση". Ο Δ. Κουτσούμπας ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος του μηχανισμού του κόμματος, θεωρείται ο «αφανής διαχρονικός γραμματέας» και είναι πάρα πολύ δύσκολο να περάσει οποιαδήποτε αλλαγή, αν δεν έχει την έγκρισή του.
Οι αντιδράσεις
Μπορεί ο κ. Κουτσούμπας να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του κ. Γόντικα, ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι που τον θεωρούν "μεταβατικό" και πως δεν πρόκειται να καθίσει για πολύ στην θώκο του γγ του ΚΚΕ. Ακόμα και την ηλικία του επικαλέστηκαν ορισμένοι (58 ετών) για να τονίσουν πως δεν πρόκειται να μείνει ούτε το 1/4 από τη θητεία της Αλέκας Παπαρήγα.
Η πρώην γγ της ΚΕ του ΚΚΕ ναι μεν εκτιμά τον Δ. Κουτσούμπα, ωστόσο ο ίδιος δεν αποτέλεσε την πρώτη της επιλογή για τη διαδοχή.
Ο Γόντικας προωθούσε δύο στελέχη, τον Κουτσούμπα ο οποίος και εξελέγη τελικά και τον Γ. Μαρίνο. Η επιλογή Κουτσούμπα προήλθε σαν αποτέλεσμα συμβιβασμού μεταξύ Παπαρήγα και Γόντικα.
Για λίγο «έπαιξε» και το όνομα του Ν. Σοφιανού αλλά στην τελική ευθεία ο Κουτσούμπας ξεχώρισε. Με δεδομένο ότι το συνέδριο ήταν πλήρως ελεγχόμενο απ’ τον σκληρό κομματικό μηχανισμό, η εκλογή Κουτσούμπα ήταν κάτι παραπάνω από δεδομένη.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στελέχη σαν τον Ν. Μπογιόπουλο ή τον Αντ. Σκυλάκο δεν εξελέγησαν ούτε σύνεδροι, επειδή είχαν διαφωνήσει στο θέμα της στρατηγικής των συμμαχιών του ΚΚΕ.
Η εκλογή Κουτσούμπα στην ηγεσία του ΚΚΕ συνοδεύτηκε από "παγωμάρα". Ο λόγος; Ο νέος γραμματέας, παρότι ήταν επί πολλά χρόνια στα υψηλά κλιμάκια της κομματικής ιεραρχίας, δεν είναι πρόσωπο που διακρίνεται για τη δημοτικότητά του, την ανθρώπινη επαφή και οικειότητα με τους συντρόφους του, σε αντίθεση με την πολύ φιλική και ανθρώπινη Αλέκα Παπαρήγα - την οποία οι ψηφοφόροι και οι φίλοι του κόμματος την προσφωνούν με το μικρό της όνομα, πράγμα το οποίο έχει επιτρέψει φυσικά η ίδια.
Ταυτόχρονα, η αλλαγή σκυτάλης στην κομματική ιεραρχία και η απουσία ιστορικών στελεχών από τη νέα Κεντρική Επιτροπή έγιναν ήδη αντικείμενο σκληρής κριτικής από πρώην μέλη του ΚΚΕ.
Χαρακτηριστικό επίσης είναι το γεγονός ότι ακόμη και ο "Ριζοσπάστης" την αμέσως επόμενη μέρα από την εκλογή Κουτσούμπα, αντί να έχει πρωτοσέλιδο τον νέο Γενικό Γραμματέα, είχε την Αλέκα Παπαρήγα!
Τι σημαίνει η εκλογή Κουτσούμπα
Με την εκλογή ενός "αγαπημένου παιδιού" στην ηγεσία του ΚΚΕ, οι "σκληροί" του Περισσού επιβεβαιώνουν την "κυριαρχία" τους.
Η σκληρή γραμμή απόρριψης συμμαχιών και η συνέχιση του ιδιόμορφου πολιτικού απομονωτισμού του κόμματος επικυρώνεται πανηγυρικά και το ΚΚΕ μπαίνει στην "Μετά - Παπαρήγα" εποχή με την ίδια συνταγή, με συντηρητική πολιτική και με έμφαση στην κομματική πειθαρχία.
Η επιλογή του Δημήτρη Κουτσούμπα για τη θέση του Γενικού Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ αποτελεί μια απολύτως υπολογισμένη κίνηση πειθαρχημένης και όχι απότομης ανάπτυξης του κόμματος.