Δένδιας από Νέα Υόρκη:Αναδιαρθρώνουμε ριζικά την ΕΛ.ΑΣ.

«Είμαστε σε μια φάση ριζικής αναδιάρθρωσης της ΕΛΑΣ και των υπηρεσιών εφαρμογής του νόμου», δήλωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας, μετά την ομιλία του σε πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, σήμερα το πρωί (ώρα Ελλάδας).

Δένδιας από Νέα Υόρκη:Αναδιαρθρώνουμε ριζικά την ΕΛ.ΑΣ.
7'

Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στην αμερικανική μεγαλούπολη, είπε ότι είχε μια «πολύ βαθιά ενημέρωση» για θέματα της αρμοδιότητάς του, απαντώντας δε σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ- ΜΠΕ επισήμανε ότι η χώρα μας έχει σημειώσει «τεράστιες προόδους». Για την παράνομη μετανάστευση υποστήριξε ότι «αν και υπάρχει βελτίωση της συνεργασίας με τις τουρκικές αρχές, δεν είμαστε ευχαριστημένοι», ενώ για την αντιμετώπιση ακραίων πολιτικών ομάδων, τόνισε ότι «η Ελληνική Αστυνομία εφαρμόζει το σύνταγμα και τους νόμους».

«Είχα την ευκαιρία στο John Jay College of Criminal Justice, του City University of New York (CUNY) να αναπτύξω ένα θέμα που έχει να κάνει με τα ανθρώπινα δικαιώματα και την εφαρμογή του νόμου και επίσης να αναλύσω τις τεράστιες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική κοινωνία», υπογράμμισε ο κ. Νίκος Δένδιας, καθώς και «να απαντήσω σε σκληρές ερωτήσεις που έχουν να κάνουν με τη σημερινή ελληνική πραγματικότητα».

«Ελπίζω να καταργήσω μια μυθοπλασία που έχει να κάνει με τον χειρισμό του μεταναστευτικού προβλήματος στην Ελλάδα. Η χώρα έχει κάνει τεράστιες προόδους. Αυτό αναγνωρίζεται απ' όλους τους ανθρώπους, τους οργανισμούς και τους αξιωματούχους καλής θέλησης. Νομίζω ότι η χώρα θα επιβιώσει, θα ανταποκριθεί στις προκλήσεις και θα ξεπεράσει την κρίση», πρόσθεσε.

Για τις χθεσινές συναντήσεις του στα κοινά Επιχειρησιακά Κέντρα του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών (FBI) των ΗΠΑ και της Αστυνομίας της Νέας Υόρκης (NYPD) ο υπουργός Δημόσιας Τάξης είπε:

«Είμαστε σε μια φάση ριζικής αναδιάρθρωσης της Ελληνικής Αστυνομίας και των υπηρεσιών εφαρμογής του νόμου. Είχα λοιπόν την ευκαιρία εδώ στη Νέα Υόρκη να έχω μια πολύ βαθιά ενημέρωση για τον τρόπο που αντιμετωπίστηκαν εδώ θέματα δημόσιας τάξης και θέματα τρομοκρατίας, όπως επίσης και θέματα ανάμειξης των ομοσπονδιακών υπηρεσιών, του FBI, στην αντιμετώπιση θεμάτων δημόσιας τάξης και τρομοκρατίας. Θέλω να πω ότι πολλά απ' αυτά που είδα είναι εντυπωσιακά και επίσης πάρα πολλά είναι πολύ χρήσιμα για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε εμείς στην Ελλάδα».

Σε ερώτηση ποιο είναι το μήνυμα που θέλει να στείλει προς τους ομογενείς που επιθυμούν να επισκεφθούν την Ελλάδα και «προβληματίζονται για τα επίπεδα βίας και εγκληματικότητας» στην Αθήνα, ανέφερε ότι «η χώρα μας, η Ελλάδα, η Αθήνα είναι απολύτως ασφαλής για τους επισκέπτες. Όλοι οι δείκτες εγκληματικότητας είναι μειωμένοι. Και ειδικά στο κέντρο της Αθήνας η εγκληματικότητα από πέρσι το καλοκαίρι μέχρι φέτος έχει μειωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη αστυνομική επιτήρηση στο κέντρο της Αθήνας και οφείλω να πω ότι μάλλον πολύ λίγες πόλεις της Ευρώπης στο κέντρο τους είναι τόσο ασφαλείς, όσον είναι η Αθήνα σήμερα».

Για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και κατά πόσον έχει βελτιωθεί η συνεργασία με τις τουρκικές αρχές σ' αυτό το ζήτημα, ο κ. Δένδιας εξέφρασε την άποψη ότι «υπάρχει βελτίωση, αλλά θέλω να είμαι ειλικρινής, δεν είμαστε ευχαριστημένοι», όπως τόνισε, σημειώνοντας ότι «η Τουρκία έχει να αντιμετωπίσει ένα τεράστιο πρόβλημα: το καθεστώς ελεύθερης πρόσβασης που έχει χορηγήσει σε οποιονδήποτε θέλει να επισκεφθεί την Τουρκία. Αυτό σημαίνει ότι πολίτες από διάφορες χώρες, όπως της Αφρικής και της Κεντρικής Ασίας, εμφανίζονται στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης και από εκεί και πέρα περπατούν μέχρι τα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρώπης. Νομίζω ότι η Τουρκία πρέπει να δείξει μεγάλη προσοχή σ' αυτό το θέμα. Χρειαζόμαστε ακόμη μεγαλύτερη συνεργασία με την Τουρκία. Πρέπει να ομολογήσω ότι υπάρχει μια βελτίωση στο θέμα των επιστροφών. Δηλαδή, των ατόμων που συλλαμβάνονται, χωρίς να έχουν δικαίωμα σε άσυλο στα ελληνοτουρκικά σύνορα και επιστρέφονται στις τουρκικές αρχές».

Τέλος, όσον αφορά την εμφάνιση «ακραίων κινημάτων» στην ελληνική κοινωνία και σε σχέση με τη στάση της αστυνομίας για μηδενική ανοχή, ο υπουργός δήλωσε: «Η Ελληνική Αστυνομία εφαρμόζει το σύνταγμα και τους νόμους. Εγώ δεν μπορώ να ελέγξω τι ψηφίζει ο κάθε Έλληνας αστυνομικός. Αυτό, όμως, που μπορώ να ελέγξω απόλυτα είναι τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται στο πλαίσιο των καθηκόντων του. Έχω, λοιπόν, να πω ότι η Ελληνική Αστυνομία, στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων της, η συντριπτική πλειοψηφία των ανδρών και των γυναικών της Ελληνικής Αστυνομίας φέρονται με τρόπο που τιμά το Σώμα και τιμά τη χώρα».

Κατά την ομιλία του με θέμα την «Ασφάλεια του Πολίτη και το Κράτος Δικαίου», ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στη «μεγάλη πρόοδο» της Ελλάδας στον τομέα της δημόσιας ασφάλειας και στην ανάγκη διεθνούς συνεργασίας έναντι των σοβαρών προκλήσεων.

Τον υπουργό προλόγισε ο ελληνικής καταγωγής καθηγητής Πολιτικών Επιστημών και Ποινικής Δικαιοσύνης του Κολλεγίου και διευθυντής του Κέντρου για Διεθνή Ανθρώπινα Δικαιώματα Γιώργος Ανδρεόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία του Κολλεγίου με το Κέντρο Μελετών Ασφαλείας (ΚΕΜΕΑ) του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, όπως και στην κοινή με το ΚΕΜΕΑ διοργάνωση συνεδρίου τον Ιούνιο του 2014 στην Ελλάδα, για πρώτη φορά, σε θέματα ασφάλειας.

Τον κ. Δένδια παρουσίασε στο κοινό ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Γιώργος Ηλιόπουλος, ο οποίος έκανε αναφορά και στη συνεργασία του Κολεγίου με το ΚΕΜΕΑ. Στην ομιλία του, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο ζήτημα στάθμισης εννόμων αγαθών, υπογραμμίζοντας ότι «η ασφάλεια της κοινωνίας και του κράτους επιβάλλει τη λήψη κατάλληλων προληπτικών και κατασταλτικών μέτρων, μέτρων για τη νομιμότητα, των οποίων σε ένα κράτος δικαίου αποτελεί η τήρηση της αρχής της αναλογικότητας, όπως η τελευταία είναι κατοχυρωμένη σε διεθνή και εθνικά νομικά κείμενα και επεξεργασμένη από τη δικαστηριακή νομολογία, όπως του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης παρουσίασε, περαιτέρω, την εξελισσόμενη προσπάθεια αναδιοργάνωσης της Ελληνικής Αστυνομίας, με στόχο η τελευταία να απαγκιστρωθεί από το στατικό μοντέλο της δεκαετίας του 1980, που δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες, όπως επισήμανε, να αποκτήσει νέα οργανωτική δομή, να γίνει πιο κινητική και να αξιοποιήσει νέες δυνατότητες στους τομείς της εγκληματολογικής έρευνας, της συλλογής και διάθεσης πληροφοριών.

Έδωσε έμφαση ακόμα στην πρόκληση που συνιστούν διεθνώς η τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα, με τις νέες μεθόδους δράσης τους. Για τον ίδιο λόγο, απηύθυνε έκκληση στενότερης συνεργασίας στο πλαίσιο της παγκόσμιας κοινότητας για την αντιμετώπιση του διασυνοριακού και οργανωμένου εγκλήματος, μέσω εναρμόνισης της νομοθεσίας, αστυνομικής και δικαστικής συνεργασίας, καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κ.α.

Ο κ. Δένδιας παρουσίασε αναλυτικά τις δράσεις για τη βελτίωση της Ασφάλειας στο Κέντρο της πρωτεύουσας και των άλλων μεγάλων πόλεων από τον Αύγουστο του 2012, όπως και στην πολύ μεγάλη βελτίωση των συνθηκών για μόνιμους κατοίκους και επισκέπτες, με την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, του λαθρεμπορίου και της διακίνησης ναρκωτικών. Επίσης, αναφέρθηκε στη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να διασφαλισθεί η ευνομία και να αντιμετωπισθεί δραστικά η δράση εξτρεμιστικών νεοναζιστικών ομάδων, υπογραμμίζοντας ότι ο σεβασμός της αξιοπρέπειας κάθε ανθρώπου είναι θεμελιώδες στοιχείο του ελληνικού και ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή