Έγγραφο-«φωτιά» του Υπ. Εσ. ζητά από τους δήμους απογραφή υπαλλήλων

Σαν Κεραυνός εν Αιθρία χτύπησε τους ΟΤΑ, έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών που ζητά από όλους τους δήμους της χώρας να αποστείλουν αναλυτικές καταστάσεις με τους οργανισμούς που εποπτεύουν και το προσωπικό που απασχολούν, μέχρι τις 31 Μαΐου.

Έγγραφο-«φωτιά» του Υπ. Εσ. ζητά από τους δήμους απογραφή υπαλλήλων
3'

Αυτό που φοβούνται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και αναμένεται να προκαλέσει ντόμινο αντιδράσεων, είναι ότι στην ουσία αυτή η κίνηση μεταφράζεται ως την έρευνα για την δημιουργία δεξαμενής απολύσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Το έγγραφο – «φωτιά» του υπουργείου Εσωτερικών καλεί τους δήμους να αποδώσουν στο Υπουργείο συμπληρωματικά στοιχεία με την αναλυτική καταγραφή των νομικών προσώπων στους ΟΤΑ α' βαθμού, καθώς και του προσωπικού που απασχολούν.

Το υπουργείο Εσωτερικών προχωρά σε αυτή τη νέα απογραφή - εξπρές των νομικών προσώπων των δήμων μέχρι τις 31 Μαΐου που είναι η καταληκτική ημερομηνία αποστολής των στοιχείων. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η νέα απογραφή θα συμβάλει στον προγραμματισμό για καταργήσεις και συγχωνεύσεις νομικών προσώπων των ΟΤΑ από όπου θα προκύψει πλεονάζον προσωπικό, το οποίο θα αποτελέσει ένα μεγάλο ποσοστό για τις 25.000 διαθεσιμότητες και τις 4.000 απολύσεις που πρέπει να πραγματοποιηθούν μέχρι τα τέλη του έτους.

Η πλειονότητα των δήμων θα ενταχθεί στο δεύτερο πακέτο αξιολογήσεων των δομών που αναμένεται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο, ενώ ολοκληρώνονται τα νέα οργανογράμματα 13 δήμων μέχρι τα μέσα Ιουνίου, όπου έχουν ενταχθεί εθελοντικά οι δήμοι.

Οι πλεονάζοντες εργαζόμενοι που θα προκύψουν από τα νέα οργανογράμματα και τις καταργήσεις των νομικών προσώπων των δήμων, οι οποίοι είναι μόνιμοι υπάλληλοι, θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας, λαμβάνοντας το 75% των αποδοχών τους για ένα έτος με στόχο να μετακινηθούν, ενώ όσοι διαθέτουν σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και καταργηθούν οι θέσεις εργασίας τους, θα απολυθούν.

Το Υπουργείο Εσωτερικών ζητά από τους Δημάρχους να επικαιροποιήσουν τις λίστες των νομικών προσώπων, καταγράφοντας στοιχεία σε συγκεκριμένες λίστες. Συγκεκριμένα, ζητείται να καταγραφούν μόνιμοι υπάλληλοι ανά εκπαιδευτική βαθμίδα και αντίστοιχα οι εργαζόμενοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.

Παρουσιάζεται τέλος, ο αριθμός των έμμισθων δικηγόρων που απασχολούνται στα νομικά πρόσωπα, το ποσό της ετήσιας επιχορήγησης, αλλά και το ποσό αυτής που αποδίδεται στον φορέα μετά τις περικοπές που έχουν επιβληθεί.

Είναι γνωστό ότι το ποσό της κρατικής επιχορήγησης σε σχέση με το προσωπικό που απασχολεί ένας φορέας και το έργο που αποδίδει αποτελεί βασικό κριτήριο για την αξιολόγηση των οργανισμών που θα τεθούν υπό καθεστώς κατάργησης ή συγχώνευσης.

Το υπουργείο Εσωτερικών τονίζει την ανάγκη να συμπληρωθούν άμεσα τα στοιχεία από τους δήμους και ζητά να αποσταλούν ακόμα και στις κεντρικές υπηρεσίες, προκειμένου να ενημερωθεί η βάση δεδομένων. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι δήμοι εποπτεύουν περισσότερα από 1.000 νομικά πρόσωπα, με 28.000 εργαζομένους, εκ των οποίων 10.000 στις δημοτικές επιχειρήσεις και περίπου 8.000 σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου.

Αυτό που τονίζουν όμως πολλοί Δήμαρχοι, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ότι αναμένεται να προκληθούν προβλήματα με παιδικούς σταθμούς και πολιτιστικά κέντρα πέραν των όσων άλλων, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως η όλη ενέργεια έχει προκαλέσει και τον προβληματισμό του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αφού το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει σήμερα, προβλέπει την έγκριση των δημοτικών συμβουλίων προκειμένου να τροποποιηθούν ή να καταργηθούν εποπτευόμενοι από τους ΟΤΑ φορείς και αυτό από μόνο του αποτελεί όπλο στην «φαρέτρα» των δήμων και της ΚΕΔΕ.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή