Π. Παυλόπουλος: Χρειαζόμαστε νέο «κούρεμα» του δημόσιου χρέους

Μιλώντας στην εκπομπή της ΝΕΤ «Σαββατοκύριακο στη ΝΕΤ» και στους δημοσιογράφους κ. Γ. Τρουπή και κα Α. Παρασκευοπούλου, ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Καθηγητής κ. Προκόπης Παυλόπουλος, στο ερώτημα των δημοσιογράφων ποια πρέπει να είναι η πρώτη διαπραγματευτική προτεραιότητα της Κυβέρνησης έναντι της Τρόικας, μετά την αναγνώριση των σοβαρών λαθών της εκ μέρους του ΔΝΤ, επισήμανε τα εξής:
Π. Παυλόπουλος: Χρειαζόμαστε νέο «κούρεμα» του δημόσιου χρέους
1'

«Πρώτη διαπραγματευτική προτεραιότητα θεωρώ, αναμφισβητήτως, το να υποχρεωθεί η Τρόικα –και ιδίως η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα- ν'αποφασίσει νέο «κούρεμα» του ελληνικού δημόσιου χρέους. Δηλαδή «κούρεμα» που αφορά αυτή τη φορά τον «επίσημο» τομέα (OSI).

Ας μη ξεχνάμε ότι το πρώτο «κούρεμα» το πλήρωσε ουσιαστικά ο Ελληνικός Λαός. Ιδίως διότι από τη μια πλευρά ήταν τεράστιο –και άδικο- το βάρος που επωμίσθηκαν τ' ασφαλιστικά ταμεία και οι μικροομολογιούχοι και, από την άλλη, το ποσό της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών ούτως ή άλλως προστέθηκε στο δημόσιο χρέος.

Άρα το OSI είναι το μόνο το οποίο μπορεί να φέρει ουσιαστική μείωση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας. Υπό την αυτονόητη βεβαίως προϋπόθεση ότι στο πλαίσιό του το βάρος της ανακεφαλαιοποίησης του αντίστοιχου τραπεζικού συστήματος θα το φέρει αποκλειστικώς ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM). Αυτό είναι πέρα για πέρα δίκαιο, αν συλλογισθεί κανείς πόσα δισεκατομμύρια κέρδισαν οι ευρωπαϊκές τράπεζες από το γεγονός ότι το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων έγινε με τεράστια και εσκεμμένη καθυστέρηση –όπως τώρα ομολογεί το ΔΝΤ- λόγω της αρνητικής στάσης της ΕΕ και της ΕΚΤ. Γεγονός που απέφερε επίσης τεράστια κέρδη στις ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες πρόλαβαν, στον ενδιάμεσο χρόνο και «καλά πληροφορημένες», να «ξεφορτωθούν» τα ελληνικά ομόλογα και να τα «φορτωθεί» η ελληνική οικονομία και ο Ελληνικός Λαός.»

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή