Τι ζητεί ο Βενιζέλος από τον Σαμαρά, η ΕΡΤ, τα νέα μέτρα και ο ΣΥΡΙΖΑ
Τα τρία βασικά προβλήματα που θα απασχολήσουν τη νέα κυβέρνηση αλλά και οι απαιτήσεις του «πολιτικού συνεταίρου» Ευ. Βενιζέλου προς τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά
Εντείνεται η αγωνία για τον καθορισμό των προσώπων που θα επανδρώσουν το νέο κυβερνητικό σχήμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το απόγευμα αναμένεται να συναντηθεί ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελο Βενιζέλο ώστε να καταλήξουν στη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου.
Οι περισσότεροι υπουργοί αλλά και πρόσωπα περί των οποίων έχει αναπτυχθεί συζήτηση δεν απαντούν ούτε στα κινητά τους. Περιμένουν τις αποφάσεις που θα λάβουν οι κ.κ. Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος μετά την αποψινή συνάντησή τους και μετά θα μιλήσουν. Το σίγουρο είναι ότι τα πράγματα κινούνται με εξαιρετική βραδύτητα, η οποία δεν πείθει τους Ευρωπαίους αφού δεν βλέπουν καμμιά διάθεση «επανεκκίνησης» μετά τον ανασχηματισμό.
Από τη συμφωνία που έκαναν ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται πως υπάρχουν περιθώρια για θεαματικές κινήσεις ή σοβαρές μεταρρυθμίσεις, λένε πολιτικοί παρατηρητές.
Εκτιμούν μάλιστα ότι ο ανασχηματισμός δεν είναι αποτέλεσμα της φημολογίας που διακινείτο από το Φεβρουάριο αλλά ανάγκη της συγκυρίας και δείχνει πως με τη «νέα προγραμματική συμφωνία» δεν επιτυγχάνεται κάτι παραπάνω από παράταση ζωής.
ΕΡΤ, νέα μέτρα και αντιπολίτευση
Αυτό σημαίνει ότι το νέο υπουργικό συμβούλιο, όπου ο κ. Βενιζέλος φιλοδοξεί να διαδραματίσει το ρόλο του ισχυρού εταίρου και του στηρίγματος, δεν πρέπει να χάσει χρόνο και δεν έχει την πολυτέλεια για νέους χονδροειδείς χειρισμούς. Τα τρία άμεσα που πρέπει να διαχειριστεί η κυβέρνηση είναι τα εξής:
- Ο συνεχιζόμενος θόρυβος για τις άκομψες πρακτικές με τις οποίες «τιμωρήθηκαν» οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ. Έχουν περάσει σχεδόν έξι ημέρες από την απόφαση του ΣτΕ που ζήτησε την άμεση αποκατάσταση της λειτουργίας του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα αλλά η κυβέρνηση επιδεικνύει εμμονικό πείσμα για το αντίθετο, καταφερόμενη εναντίον και των εργαζομένων. Η λαϊκή υποστήριξη στην ιδιότυπη αυτοδιαχείριση της ΕΡΤ θα αποτελέσει την πρώτη κρίσιμη δοκιμασία της νέας κυβέρνησης. Άλλωστε θεωρείται πλέον κραυγαλέα όχι μόνο η μη συμμόρφωση προς την απόφαση του ΣτΕ αλλά και η παραβίαση του άρθρου 15 του Συντάγματος, με αποκλειστική ευθύνη των δύο κυβερνητικών «συνεταίρων».
- Η συνεχιζόμενη πίεση των δανειστών έναντι της χώρας και οι απαιτήσεις της τρόικας φέρνουν νέο πακέτο σκληρών και αντιλαϊκών μέτρων, τα οποία μπορεί να μην επιβεβαιώνει τώρα ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας, αλλά σε ανύποπτη στιγμή (εντός των επομένων ημερών) δεν αποκλείεται να προετοιμάσει την κοινή γνώμη με όσα έρχονται τον Σεπτέμβριο. Λέγεται ότι το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες απειλούν ακόμη και για διακοπή της χρηματοδότησης αν σημειωθεί απόκλιση από το συμφωνηθέν πρόγραμμα!
- Το νέο πολιτικό πεδίο που θα διαμορφώνεται εκτιμάται ότι θα ασκήσει σκληρή κριτική και πιέσεις προς την κυβέρνηση. Ήδη στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζουν φυσιολογική εξέλιξη τα σενάρια που αναφέρουν ότι αρχίζει το πολιτικό ειδύλλιο με τη ΔΗΜΑΡ. Εκτιμάται ότι οι συνεργάτες του κ. Αλέξη Τσίπρα έχουν ετοιμάσει ήδη το σχέδιο για ολομέτωπη επίθεση προς την κυβέρνηση σε κάθε επίπεδο, τόσο στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, όσο και σε συνεργασία με τα σωματεία τα οποία ήρθαν πιο κοντά στο ΣΥΡΙΖΑ μετά την αποχώρηση του κ. Φώτη Κουβέλη από τη συγκυβέρνηση.
Βεβαίως, κανείς δεν μπορεί να έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις όταν ο μόνιμος προβληματισμός του κ. Βενιζέλου είναι η «νέα προγραμματική συμφωνία», η οποία δεν φαίνεται να στηρίζεται σε συγκεκριμένο πλαίσιο κατευθύνσεων, αρχών και αντικειμενικών σκοπών. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φαίνεται πως προβληματίζεται πολύ περισσότερο αν η αναλογία στη στελέχη της κυβέρνησης θα είναι 2 προς 1 αντί 5 προς 3. Επιπροσθέτως, εμφανίζεται να πιέζει τον πρωθυπουργό για την αντιπροεδρία της κυβέρνησης και το υπουργείο Εξωτερικών επειδή «αποτελούν τα κύρια αντικείμενα της πολιτικής βουλιμίας του», όπως λένε μέσα από το ΠΑΣΟΚ στελέχη που δεν συμφωνούν με την ιδέα της συγκυβέρνησης.
Πώς πολιορκεί το ΥΠΕΞ
Πέρα από τις πολιτικές φιλοφρονήσεις προς τον κ. Βενιζέλο, ο κ. Αντώνης Σαμαράς γνωρίζει ότι ο πολιτικός συνεταίρος του ζητούσε να αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών από την εποχή του κ. Κώστα Σημίτη. Ακούγεται μάλιστα πως χρησιμοποιεί ως «πολιορκητικό κριό» για να ρίξει τούτο το «κάστρο» τον πρώην στενό συνεργάτη του κ. Γιώργου Παπανδρέου, τον κ. Πάνο Μπεγλίτη «που γνωρίζει πολύ καλά τα θέματα του υπουργείου». Δεν είναι τυχαίες ούτε οι διαρροές από την Παρασκευή (ακόμα και σε ξένα ΜΜΕ) που έφεραν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να «συστεγάζει» την αντιπροεδρία της κυβέρνησης και το υπουργικό γραφείο του στο νεοκλασσικό μέγαρο της βασιλίσσης Σοφίας.
Ως επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο κ. Βενιζέλος αφ’ ενός θα επιχειρήσει να αποστασιοποιηθεί απ’ όσα συμβαίνουν στο ΠΑΣΟΚ αφήνοντας το κόμμα στα χέρια των κ.κ. Νίκου Ανδρουλάκη και Δημήτρη Καρύδη οι οποίοι έχουν μεγαλύτερες συμπάθειες και επιρροή προς τη (όποια) βάση. Ταυτοχρόνως, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα επιτύχει να παίξει ρόλο προεδρεύοντος στην Ευρωπαϊκή Ένωση από την 1η Ιανουαρίου 2014 οπότε αρχίζει η ελληνική προεδρία.
Εκτός από το κύρος της θέσης, ο κ. Βενιζέλος θέλει ν’ αποδείξει πως πετυχαίνει κάτι καλύτερο από τον προκάτοχό του στο κόμμα αλλά και θα στερήσει από τον αντιπρόεδρο της Ν.Δ. κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο ένα σημαντικό διεθνή ρόλο. Κάτι τέτοιο όμως, δεν θα τον απαλλάξει από τη φθορά και την κριτική που θα προκαλέσει η μνημονιακή πολιτική για την οποία ευθύνεται όχι μόνο ως εταίρος, αλλά και ως εν δυνάμει αντιπρόεδρος έως ότου ανακοινωθεί το νέο σχήμα.
Διαβάστε επίσης:
Τι δεν λέει ο Στουρνάρας: Νέα μέτρα τον Σεπτέμβριο!
Πολιτικό παζάρι Σαμαρά – Βενιζέλου για «νέο αίμα» στην κυβέρνηση
Μετράει μέρες μια κυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ