Ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα για τη νέα κυβέρνηση

-Με το βλέμμα στο ημερολόγιο ξεκίνησαν δουλειά οι υπουργοί της νέας κυβέρνησης.-Ποιοι υπουργοί καλούνται να διαχειριστούν τις «καυτές πατάτες»

Τα χρονικά περιθώρια για τους περισσότερους είναι ασφυκτικά, ενώ κάποιοι έχουν καθυστερήσει πριν καν αρχίσουν δουλειά.

Στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για παράδειγμα, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης καλείται με το… καλημέρα να διαχειρισθεί τις καθυστερήσεις των προηγούμενων μηνών ως προς το προαπαιτούμενο της κινητικότητας 12.500 υπαλλήλων εντός του Ιουνίου. Και όλα αυτά μάλιστα την υπό το αυστηρό βλέμμα της τρόικας.

Ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης στο υπουργείο Υγείας, καλείται να βρει άμεσα λύση για την τρύπα στα οικονομικά του ΕΟΠΥΥ. Στο συγκεκριμένο υπουργείο τα προβλήματα είναι τεράστια και όπως δήλωσε και ο ίδιος, «δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο».

Η τρόικα επιστρέφει τις επόμενες ημέρες με… άγριες διαθέσεις και αναμένεται να σαρώσει τα υπουργεία ένα προς ένα ζητώντας αριθμούς.

Συνεχείς συσκέψεις στο Μαξίμου

Ο πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει στους υπουργούς ότι η συμφωνία με τους δανειστές πρέπει να κλείσει μέχρι τις 8 Ιουλίου και για το λόγο αυτό βρίσκεται σε διαδοχικές συσκέψεις με κορυφαίους υπουργούς.

«Αγκάθι» και για τον ίδιο τον πρωθυπουργό αποτελεί το θέμα των απολύσεων στο δημόσιο, μετά και το κύμα αντιδράσεων που ξέσπασε με το κλείσιμο της ΕΡΤ.

Η ελληνική πλευρά αναμένεται να ζητήσει παράταση στην υλοποίηση της δράσης, χωρίς όμως να καθυστερήσει η εκταμίευση της δόσης! Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο αν θα το δεχτεί η τρόικα γιατί είναι η πολλοστή φορά που η ελληνική κυβέρνηση ζητά παράταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επικεφαλής των δανειστών ενδέχεται να προτείνουν στην ελληνική πλευρά αντί για τα ονόματα όσων τεθούν σε διαθεσιμότητα να δώσει άμεσα τις… θέσεις από τις οποίες θα προέλθουν αυτοί και η διαδικασία να ολοκληρωθεί μέσα σε λίγες ημέρες και χωρίς «παρατράγουδα» για την κυβέρνηση.

Παράλληλα, η τρόικα φαίνεται να διεκδικεί ταχύτατη ψήφιση όχι μόνον του νομοσχεδίου για τις συγχωνεύσεις φορέων αλλά και της διάταξης που ουσιαστικά θα βάζει τέλος στην καταχρηστική παραμονή χιλιάδων συμβασιούχων στο Δημόσιο, μέσω ασφαλιστικών μέτρων και προσωρινών δικαστικών εντολών.

Συνεργάτες πάντως του Α. Σαμαρά ξεκαθαρίζουν πως το σημαντικότερο για τη νέα κυβέρνηση είναι η εξασφάλιση της δόσης των 8,1 δισ. ευρώ και όλα τα υπόλοιπα θα μπουν σε τροχιά αφού θα φύγει το άγχος των «άδειων ταμείων».