Έξω φρενών ο Κουβέλης με Σαμαρά και Στουρνάρα
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επισημαίνει ότι το κόμμα του παραμένει «κυβερνώσα Αριστερά» χωρίς να είναι κυβερνητική ενώ άσκησε κριτική προς τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών
Απαντήσεις για το κλείσιμο της ΕΡΤ, την επιμονή του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών να προωθήσουν τις δεσμεύσεις τους έναντι των δανειστών χωρίς να δίνουν λόγο τους εταίρους και την κοινωνία, αλλά και εξηγήσεις για την αποχώρηση από την κυβέρνηση έδωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κ. Φώτης Κουβέλης.
Όχι μόνο τα προσχήματα αλλά και τα πολιτικά κεκτημένα προσπάθησε να σώσει σήμερα ο κ. Φώτης Κουβέλης μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή της «Δημοκρατικής Αριστεράς». Με την τοποθέτησή του απάντησε στην εσωκομματική κριτική που δέχθηκε επειδή αποφάσισε να μην αποχωρήσει από το κυβερνητικό σχήμα.
Ο κ. Κουβέλης περιέγραψε ως κύριο υπεύθυνο αυτής της απόφασης πρωτίστως τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά και δευτερευόντως τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της υπομονής, φυσικά, ήταν οι χειρισμοί μετά τη διακοπή λειτουργίας της ΕΡΤ.
«Φθάσαμε στο σημείο ο πρωθυπουργός όχι απλώς ερήμην των άλλων, αλλά ερήμην και των ίδιων των κυβερνητικών εταίρων του να εκδίδει πράξεις νομοθετικού περιεχομένου μόνο με τους υπουργούς της ΝΔ και να κλείνει εν μια νυκτί την ΕΡΤ», δήλωσε ο κ. Κουβέλης. Πρόσθεσε μάλιστα πως ο πρωθυπουργός «επέμενε μέχρι τέλους στη μη έμπρακτη αναγνώριση των λαθών του» και με έμμεσο αλλά σαφέστατο τρόπο τού απέδωσε την ευθύνη για τη ρήξη που προέκυψε. Με τον τρόπο αυτό απάντησε και στον γραμματέα της ΔΗΜΑΡ κ. Σπύρο Λυκούδη που άφησε αιχμές περί μίζερης εσωστρέφειας μετά την αποχώρηση από την κυβέρνηση.
ΕΡΤ και «μονοκομματική αυθαιρεσία»
Με τον πιο ευθύ και απλό τρόπο, ο κ. Κουβέλης παραδέχθηκε πως «το ‘μαύρο’ έχει εκθέσει τη χώρα» και συμπέρανε πως η ΕΡΤ αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου.
«Δεν πρέπει να ερμηνεύεται μεμονωμένα και αποκομμένα από ένα γενικότερο περιβάλλον σωρευτικά επαναλαμβανόμενων περιστατικών μονοκομματικής αυθαιρεσίας. Σε πολλά και σημαντικά ζητήματα της ασκούμενης πολιτικής ο κ. Σαμαράς μετέτρεψε την τρικομματική κυβέρνηση σε μονοκομματική», τόνισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ. Σε συνέντευξη που παραχωρεί σε κυριακάτικη εφημερίδα μάλιστα αποκαλύπτει πως οι τελικές αποφάσεις για το κυβερνητικό έργο λαμβάνονταν από τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα.
Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Κουβέλης άφησε αιχμές και εναντίον του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, απαντώντας στην κριτική που άσκησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για να δικαιολογήσει τις διαπραγματεύσεις στις οποίες βασίστηκε η «συγκυβέρνηση». «Είχα, βεβαίως, την απορία ποιος διακινεί την υπόγεια προπαγάνδα ότι την ώρα της δύσκολης διαπραγμάτευσης για την ΕΡΤ δήθεν έγινε συζήτηση για τον ανασχηματισμό και αντιπροεδρίες; Τώρα δεν έχουμε καμία απορία. Ούτε κανείς άλλος στην Ελλάδα έχει απορία. Όλα διευκρινίστηκαν απολύτως μετά τον ανασχηματισμό», επισήμανε.
Πώς Σαμαράς και Βενιζέλος έδιωξαν τον Κουβέλη
Τα «καρφιά» του κ. Κουβέλη προς τον κ. Βενιζέλο έρχονται να επιβεβαιώσουν την άποψη πολιτικών παρατηρητών που ανέφεραν ότι αφ’ ενός η αλαζονική συμπεριφορά που επέδειξε ο πρωθυπουργός και αφ’ ετέρου η πολιτική βουλιμία που κατέλαβε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ώθησαν τη ΔΗΜΑΡ εκτός της τρικομματικής κυβέρνησης.
Μόνο που στη συγκεκριμένη περίπτωση, το ρόλο του αδυνάμου έχει ο κ. Σαμαράς. Η αποχώρηση της «Δημοκρατικής Αριστεράς» μείωσε την πολιτική νομιμοποίηση της κυβέρνησης αφού δεν έχει ερείσματα σε όλα ιδεολογικά πεδία της ελληνικής κοινωνίας. Παρότι ο πρωθυπουργός κατείχε το ρόλο του ισχυρού κυβερνητικού εταίρου με βασικά επιχειρήματα την κοινοβουλευτική ισχύ αλλά και τη δημοσκοπική δυναμική, διαπραγματευόμενος με τον κ. Βενιζέλο που απείλησε ακόμα και να τον ρίξει αν δεν θα έπαιρνε θέσεις αντιπροέδρου και υπουργού Εξωτερικών, έθεσε εαυτόν στη θέση του ασθενούς εταίρου.
Η τελευταία προειδοποίηση
Ακόμα και σ’ αυτήν την ύστατη ώρα, ο κ. Κουβέλης επιδεικνύει σύνεση λέγοντας ότι η ΔΗΜΑΡ δεν φοβάται ούτε υπαναχωρεί από τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της και παραμένει «κυβερνώσα Αριστερά», ωστόσο όχι απαραιτήτως κυβερνητική. Αυτή είναι η τελευταία προειδοποίηση, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, προς τους δύο κυβερνητικούς εταίρους.
Ενδεικτικές είναι οι αναφορές που έκανε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ: «Η διακυβέρνηση της χώρας δεν μας φοβίζει, το αποδείξαμε. Η Δημοκρατική Αριστερά απέδειξε με τη στάση της πως Αριστερά και διακυβέρνηση δεν είναι έννοιες αντίπαλες». Σε μια τέτοια περίπτωση, εξαρτάται από τους κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλο τι θέλουν να προωθήσουν ως «λύση» για την υπέρβαση της κρίσης.
Διαφορετικά (και στο βωμό της ανάγκης για την ανασυγκρότηση του δημοκρατικού σοσιαλισμού), μπορεί να μην εξετάζεται σοβαρά το ειδύλλιο με τον ΣΥΡΙΖΑ τώρα, αλλά αργότερα αν αλλάξουν οι πολιτικές συνθήκες και ισορροπίες θα ισχύσει η πανάρχαια αρχή που αξιώνει πως « ανάγκα (υπεροκομματικής συνεννόησης) και οι θεοί πείθονται».
Διαβάστε επίσης:
Κουβέλης: Δεν θέλουμε να παρασύρουμε την Ελλάδα σε εκλογές
Κουβέλης: Η προηγούμενη κυβέρνηση δεν ήταν τρικομματική
ΣΥΡΙΖΑ-ΔΗΜΑΡ: Ένας μεγάλος έρωτας γεννιέται...