Νέος γύρος διαπραγματεύσεων με την τρόικα
-Συνάντηση Στουρνάρα – δανειστών για την κάλυψη του «δημοσιονομικού κενού»-Η ατζέντα, τα «αγκάθια» και τι ζητούν οι τροϊκανοί
Νέο κύκλο διαπραγματεύσεων με την τρόικα ξεκινά από σήμερα η ελληνική κυβέρνηση, με τους δανειστές να επιστρέφουν στην με… άγριες διαθέσεις.
Το ενδιαφέρον των τροϊκανών αναμένεται να εστιαστεί σε τρία υπουργεία, στο υπουργείο Οικονομικών, στο υπουργείο Υγείας και φυσικά στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Οι πιέσεις θα είναι ασφυκτικές στους νέους υπουργούς, καθώς το πρόγραμμα προσαρμογής φαίνεται ότι βρίσκεται εκτός στόχων σε αρκετά σημεία και η τρόικα θα ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση να κλείσει άμεσα τις εκκρεμότητες προκειμένου να γίνει ομαλά η εκταμίευση της επόμενης δόσης των 8,1 δισ. ευρώ.
Κρας τεστ θεωρείται η σημερινή συνάντηση του Γ. Στουρνάρα με τους Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς στο υπουργείο Οικονομικών στις 17:00 το απόγευμα. Στη συνάντηση θα συμμετάσχει και ο νέος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, με την τρόικα να βολιδοσκοπεί τις προθέσεις του.
Νωρίτερα, Στουρνάρας, Μητσοτάκης, Γεωργιάδης και Μιχελάκης θα συναντηθούν κατ’ ιδίαν στο υπουργείο Οικονομικών στις 12:00 το μεσημέρι.
Τι θα ζητήσει η τρόικα
Η ελληνική πλευρά καλείται να διαπραγματευτεί τρία «καυτά» ζητήματά.
Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να τεθούν σε κινητικότητα άμεσα 12.500 δημόσιοι υπάλληλοι αλλά και να απολυθούν 2.000 εργαζόμενοι από τον δημόσιο τομέα. Προτεραιότητα θα αποτελέσουν οι «ομαλές» αποχωρήσεις από το Δημόσιο μετά την κακή αρχή με το θέμα της ΕΡΤ, στο οποίο πήραν αποστάσεις και η Ε.Ε. και το ΔΝΤ.
Ο νέος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα διαπραγματευτεί μια νέα παράταση για το σχέδιο των 4.000 αποχωρήσεων, αλλά και για την κινητικότητα των 12.500 υπαλλήλων μέχρι και το Σεπτέμβριο. Σε αντάλλαγμα θα προσφέρει «σχεδόν έτοιμες» αποχωρήσεις σε εκπαιδευτικούς, συμβασιούχους των ΟΤΑ και εργαζόμενους σε αμυντικές βιομηχανίες.
Το δεύτερο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα είναι η «μαύρη τρύπα» του ΕΟΠΥΥ, η οποία φτάνει το 1 δισ. ευρώ από την αρχή του χρόνου και τα 2,5 δισ. ευρώ σωρευτικά από το 2011. Παράλληλα, θα συζητηθεί το θέμα των ασφαλιστικών ταμείων τα οποία αναμένεται να έχουν και για φέτος -μετά τις περικοπές στις κύριες και επικουρικές συντάξεις του 2012- έλλειμμα από 550 έως και 600 εκατ. ευρώ.
Τρίτο θέμα στην ατζέντα αναμένεται να είναι το θέμα των ακινήτων. Το υπουργείο Οικονομικών οφείλει να παρουσιάσει ολοκληρωμένο σχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, δέσμευση η οποία έχει καθυστερήσει και η τρόικα δείχνει ήδη την δυσφορία της. Μάλιστα, οι εκπρόσωποι των δανειστών αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο είσπραξης του φόρου ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και το 2014.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών παραμένουν αρνητικοί στο επίμονο αίτημα της ελληνικής πλευράς για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, δεδομένου ότι δεν έχουν πειστεί για την αναπλήρωση των εσόδων ύψους περίπου 300 εκατ. ευρώ που προβλεπόταν στο μνημόνιο, από άλλα μέτρα.