Σε εξέλιξη η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή

-Νέες αλλαγές από την κυβέρνηση με στόχο να περιοριστούν οι διαρροές-Απόντες από τη συζήτηση Σαμαράς και Βενιζέλος

Εν μέσω σφοδρότατης αντιπαράθεσης που συνοδεύεται αρκετές φορές με βαρύτατες εκφράσεις και ύβρεις μεταξύ των βουλευτών, συνεχίζεται για δεύτερη μέρα στη Βουλή η συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο - προϋπόθεση για την δόση των 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ από το μηχανισμό EFSF.

Φόβος για διαρροές της τελευταίας στιγμής

Ανησυχία επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο για την έκβαση της κρίσιμης ψηφοφορίας του πολυνομοσχεδίου, καθώς μια σειρά γεγονότων θέτουν υπό αμφισβήτηση το τελικό αποτέλεσμα.

Μέχρι αυτή την ώρα δεν έχει ξεκαθαριστεί, εάν θα καταφέρουν να παραβρίσκονται στη διαδικασία οι κ.κ. Νίκος Σηφουνάκης (ΠΑΣΟΚ) και Δημήτρης Κυριαζίδης (ΝΔ).

Ο κ. Σηφουνάκης αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας και δεν έχει γίνει γνωστό, εάν οι γιατροί θα του επιτρέψουν την παρουσία στη Βουλή. Από την άλλη, ο κ. Κυριαζίδης βρίσκεται στην ιδιαίτερη πατρίδα του, λόγω ξαφνικού οικογενειακού προβλήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Κώστας Κουκοδήμος (ΝΔ) επιμένει πως θα καταψηφίσει άρθρα του πολυνομοσχεδίου.

Η σημερινή συζήτηση θα γίνει επί των άρθρων και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα με την ψηφοφορία.

Με ψήφους των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, υπερψηφίστηκε, τις πρώτες πρωινές ώρες στην Ολομέλεια της Βουλής, επί της αρχής, το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που αφορά τον νέο κώδικα φορολογίας εισοδήματος, τις διαδικασίες προώθησης της κινητικότητας στο Δημόσιο, την έξοδο μονίμων δημοσίων υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα και των απολύσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

η κυβέρνηση απέσυρε δυο τροπολογίες, μετά από σφοδρές αντιδράσεις βουλευτών, ενώ υπάρχουν και βελτιώσεις όσον αφορά τους εκπαιδευτικούς, που τίθενται σε διαθεσιμότητα και αναμένεται να απορροφηθούν στο τομέα της υγείας, αλλά και τους δημοτικούς αστυνομικούς, η πλειοψηφία των οποίων θα πάει στην Ελληνική Αστυνομία.

Σειρά νέων νομοτεχνικών βελτιώσεων σε άρθρα του πολυνομοσχεδίου που αφορούν στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης κατέθεσε ο αρμόδιος υπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μεταξύ άλλων:

1. Αυξάνεται στις 12.000 ευρώ, από τις 6.000 ευρώ, που ήταν, το όριο του ετήσιου εισοδήματος για να εξαιρεθεί από τη κινητικότητα δημόσιος υπάλληλος που είναι προστάτης ανάπηρου τέκνου ή της συζύγου του.

2. Το ίδιο χρηματικό όριο (12.000 ευρώ) ισχύει πλέον και για την περίπτωση της γονικής μέριμνας τέκνου.

3. Προστέθηκε στις εξαιρέσεις από τη κινητικότητα και ο δικαστικός συμπαραστάτης, δυνάμει δικαστικής απόφασης.

4. Εξαιρούνται από τη κινητικότητα οι δημοτικοί αστυνομικοί που υπηρετούν σε Δήμους με πληθυσμό κάτω των 5.000 κατοίκων. Οι Δήμοι αυτοί είναι κατά βάση μικρά νησιά.

5. Οι διαδικασίες ΑΣΕΠ και ειδικά ο γραπτός διαγωνισμός του ΑΣΕΠ, η διαδικασία πλήρωσης θέσεων με σειρά προτεραιότητας η οποία διενεργείται εξ ολοκλήρου από το ΑΣΕΠ και ο διαγωνισμός εισαγωγής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, μοριοδοτούνται επιπρόσθετα κατά την αποτίμηση των προσόντων των δημοσίων υπαλλήλων και κατά την επιλογή των υπαλλήλων για να εξέλθουν από το καθεστώς της κινητικότητα.

6. Ορίζεται ρητώς ότι κατά τη διάρκεια της κινητικότητα ο δημόσιος υπάλληλος εξακολουθεί να παραμένει ασφαλισμένος.

Σαμαράς: Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%

Τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% ανακοίνωσε σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός κ. Α. Σαμαράς.

Το μέτρο όπως είπε ο κ. Σαμαράς θα εφαρμοστεί από 1ης Αυγούστου.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι έλαβε υπόψη του τις διαβεβαιώσεις χιλιάδων καταστηματαρχών ότι το μέτρο αυτό θα βοηθήσει στην αύξηση του τζίρου.