Χατζημαρκάκης για την εξάλειψη της πληροφορικής από τα ελλην. Λύκεια
Με επιστολή του προς την Επίτροπο Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας της ΕΕ, Aνδρούλλα Bασιλείου, ο ελληνικής καταγωγής Γερμανός Ευρωβουλευτής Γιώργος Χατζημαρκάκης, επισημαίνει ότι η προωθούμενη από το ελληνικό υπουργείο Παιδείας, μείωση των ωρών διδασκαλίας της Πληροφορικής στα Λύκεια και η μείωση του αριθμού των καθηγητών πληροφορικής είναι αντίθετη με «την Ευρωπαϊκή Πολιτική για την ευρεία χρήση της πληροφορικής και του διαδικτύου».
Ο κ. Χατζημαρκάκης , στην επιστολή του προς την Επίτροπο επισημαίνει ανάμεσα στα άλλα: «Ως εισηγητής στην Επιτροπή Ενιαίας Αγοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της νέας πρότασης οδηγίας για την προσβασιμότητα των ιστοσελίδων φορέων του δημόσιου τομέα (Proposal for a directive on the accessibility of public sector bodies websites) υποστηρίζω μαζί με την Κομισιόν τη νέα πρόταση οδηγίας που αναμένεται να ψηφιστεί το 2014 επί της Ελληνικής Προεδρίας για την πρόσβαση στο διαδίκτυο. Μέσα από το νέο ευρωπαϊκό νόμο προωθείται η ευρεία διάδοση και χρήση των νέων τεχνολογιών απ' όλους, συμπεριλαμβανομένων των 80 εκ. ΑμεΑ της Ε.Ε.
Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις και την πολιτική στόχευση που υπάρχει, η εφαρμογή της παραπάνω πολιτικής θα οδηγήσει τα επόμενα χρόνια στην αξιοποίηση ανθρώπινου δυναμικού – ειδικά νέων – που θα έχουν γνώση πληροφορικής και θα είναι ένας σημαντικός πυλώνας αντιμετώπισης της νεανικής ανεργίας που πλήττει όλη την Ευρώπη και ειδικά την Ελλάδα, με τη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας.
Mε βάση τα παραπάνω τα κράτη μέλη θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη βαρύτητα τα επόμενα χρόνια σε κάθε τι που αφορά την ψηφιακή σύγκληση. Διαπιστώνω ωστόσο ότι η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που προωθείται στην Ελλάδα δεν συμβαδίζει με αυτήν την στόχευση».
Ο κ. Χατζημαρκάκης, με την επιστολή του, ζητά «...να απαντηθεί το ερώτημα αν αποτελεί πρόταση της Τρόικα η μείωση του εκπαιδευτικού έργου των καθηγητών πληροφορικής προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των εκπαιδευτικών στην Ελλάδα;» και επισημαίνει ότι «αποτελεί καίριο ερώτημα πως εξασφαλίζεται για τους Έλληνες μαθητές το ευρωπαϊκό κεκτημένο, δηλαδή οι ίσες ευκαιρίες στην ευρωπαϊκή κοινωνία γνώσης;».
Ο ευρωβουλευτής , θα καταθέσει τον επόμενο μήνα σχετική ερώτηση και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως αναφέρει στην επιστολή του προς την αρμόδια Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.