Το ΠΑΣΟΚ για την «αντιμετώπιση της βίας και του φασισμού»
«Τα κόμματα και οι πολιτικές δυνάμεις του συνταγματικού τόξου οφείλουν να κατανοήσουν καλά την κατάσταση που δημιουργείται και να συνεργαστούν, προκειμένου να μην επικρατήσουν οι λογικές της βίας των νεοναζιστών» τονίζουν κύκλοι του ΠΑΣΟΚ, αναφορικά με την «αντιμετώπιση της βίας και του φασισμού».
Το ΠΑΣΟΚ σημειώνει ότι «δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανοχή στην Χρυσή Αυγή και ότι αυτή πρέπει να αντιμετωπίζεται ως εγκληματική οργάνωση» επισημαίνοντας πως είναι σημαντικό ότι τώρα η θέση αυτή υιοθετήθηκε ως θέση της κυβέρνησης με το έγγραφο και τα στοιχεία που διαβίβασε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι «είναι άλλο πράγμα η ναζιστική επιλογή, η επιλογή της βίας και η λειτουργία μίας εγκληματικής οργάνωσης με μανδύα κόμματος, και άλλο ένας πολιτικός λόγος που με μικροκομματικά κριτήρια καλλιεργεί τη στρατηγική της έντασης και του κοινωνικού και πολιτικού μίσους».
«Είναι υπαρκτές και σεβαστές οι πολιτικές μας διαφορές» συνεχίζουν, για να σημειώσουν πως «όμως, για να ενεργοποιηθούν οι δημοκρατικοί πολίτες, για να σταματήσει να δηλητηριάζεται η κοινωνική μας ζωή, χρειάζεται να σταθούμε όλοι μαζί απέναντι στον φασισμό και να περιφρουρήσουμε τη δημοκρατική ομαλότητα». Συνεχίζοντας την κριτική, εμμέσως πλην σαφώς, προς τον ΣΥΡΙΖΑ, οι κύκλοι του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουν ότι «όποιος καλλιεργεί τη ρητορική του διχασμού θα βρει το πρόβλημα μπροστά του» και πως «δεν είναι ούτε ριζοσπάστης ούτε ασυμβίβαστος, όποιος καλλιεργεί την ένταση και το μίσος» αλλά «μόνο κινδύνους δημιουργεί για την κοινωνία και τους πολίτες».
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι η κρίση και οι συνέπειές της δημιουργούν οργή και αγανάκτηση στους πολίτες και πως, ωστόσο, αυτό δεν δικαιώνει σε καμία περίπτωση την αναβίωση του ναζισμού και τις πράξεις βίας. Αντίθετα, αναφέρουν ότι ωφελούνται οι ακραίες φωνές και ανοίγει ο Ασκός του Αιόλου «απειλώντας με ανεξέλεγκτες καταστάσεις» όταν πάνω στα προηγούμενα «οικοδομούνται πολιτικές έντασης από κόμματα που προσδοκούν να εισπράξουν οφέλη, όταν εκτοξεύονται με άφρονα τρόπο λέξεις όπως «προδότες», «κρεμάλες», «δοσίλογοι» και «χούντα»».
Στο ίδιο πλαίσιο, οι κύκλοι του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουν ότι «το «αυγό του φιδιού» της Χρυσής Αυγής εκκολάφτηκε από το 2010 στις πλατείες των αγανακτισμένων, και στις διάφορες «επιθέσεις» ακραίων στοιχείων που πεισματικά ορισμένα κόμματα αρνούνται να καταδικάσουν, ακόμη και όταν απειλήθηκαν ανθρώπινες ζωές». Παραπέμπουν, δε, στα παραδείγματα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, όπου παρά την κρίση δεν αναπτύχθηκαν φασιστικά κινήματα, γιατί «οι πολιτικές δυνάμεις εκεί, ακόμα και οι αντιπολιτευόμενες, λειτούργησαν με κοινή λογική και με συγκροτημένη διεκδικητική στάση χωρίς ακρότητες».
Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ υπενθυμίζει τις πρωτοβουλίες που έχει λάβει εδώ και περίπου έναν χρόνο, μέσω και του ίδιου του προέδρου του, Ευάγγελου Βενιζέλου. Σε αυτές τις πρωτοβουλίες εντάσσεται η κατάθεση πρότασης νόμου από το Κίνημα, αλλά και σχετικής πρότασης που κατατέθηκε από κοινού με τη ΔΗΜΑΡ. Επιπλέον, το ΠΑΣΟΚ ζήτησε δύο φορές στη Βουλή, διά του γραμματέα της ΚΟ, να συνέλθει η Διάσκεψη των Προέδρων για να επιβάλλει την τήρηση του Κανονισμού της Βουλής στους βουλευτές της Χρυσής Αυγής ενώ ο γραμματέας της ΚΠΕ του κόμματος, Νίκος Ανδρουλάκης, επικοινώνησε με τους ομολόγους του της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και της ΔΗΜΑΡ, προκειμένου να υπάρξει συνεννόηση όλων των κομμάτων του συνταγματικού τόξου για την αντιμετώπιση της βίας και του νεοναζισμού.
Το ΠΑΣΟΚ επισημαίνει ότι «θα συνεχίσει να κρατά ανοικτό το μέτωπο απέναντι στην βία και τον φασισμό, επιδιώκοντας να ενώσει τους Έλληνες» ζητώντας από τη Δικαιοσύνη να εφαρμόσει τους νόμους για πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα που έχουν, ήδη, τελεστεί. Την ίδια στιγμή, το ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι «χρειάζεται και τροποποίηση επί το αυστηρότερο κρίσιμων διατάξεων της ποινικής νομοθεσίας, για να αντιμετωπισθεί η Χρυσή Αυγή ως «εγκληματική οργάνωση» καθώς επίσης και να εκτελούνται οι πολιτικές οδηγίες του υπουργείου Δημόσιας Τάξης».
«Ο κ. Τσίπρας ταυτίζεται με όσους θέλουν νέα μνημόνια»
Παράλληλα, οι πηγές του ΠΑΣΟΚ σχολιάζουν ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον κ. Άσμουσεν στη Φρανκφούρτη, «έσπευσε να ταυτισθεί με αυτούς που στο εξωτερικό υποτιμούν τις θυσίες των Ελλήνων και τις προσπάθειες της Ελλάδας, δημιουργώντας κλίμα αβεβαιότητας εναντίον της πραγματικής οικονομίας, των επιχειρήσεων και της απασχόλησης». Επιπλεόν, υποστηρίζουν ότι «ο κ. Τσίπρας ταυτίζεται με όσους θέλουν νέα μνημόνια» καθώς μέσα στην έδρα της ΕΚΤ «δήλωσε πανηγυρικά ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο».