Πολιτική κόντρα για την αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής
-Οι προσδοκίες για κοινή στάση των κομμάτων απέναντι στο εθνικιστικό κόμμα εξελίχθηκαν σε έντονη αντιπαράθεση-Η στάση του Μαξίμου και η ανησυχία της Αριστεράς
Πολιτική αντιπαράθεση ξέσπασε μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με αφορμή την άρνηση του πρωθυπουργού να ζητήσει τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για να συζητηθούν οι τρόποι αντιμετώπισης του ζητήματος της Χρυσής Αυγής.
Οι προσδοκίες για κοινή στάση των κομμάτων απέναντι στο εθνικιστικό κόμμα εξελίχθηκαν σε έντονη αντιπαράθεση κυβέρνησης - αντιπολίτευσης με εκκατέρωθεν βολές και αιχμές για τη στάση τους.
Ο διάλογος, τόσο μεταξύ των κομμάτων όσο και στο εσωτερικό αυτών για τη χρησιμότητα ή μη της σύγκλησης του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών συνεχίζεται, την ώρα που όλοι περιμένουν να οριστεί ημερομηνία για τη διεξαγωγή της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή για την αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής.
Στο μεταξύ, η ΔΗΜΑΡ συντάχθηκε με το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών χαρακτηρίζοντας «κατώτερη των περιστάσεων» την άρνηση της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας. Μαζί τους συντάχθηκε και η βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη η οποία χαρακτήρισε «χρήσιμη» την σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.
Πάντως, η πρόταση για συζήτηση στη Βουλή έχει γίνει αποδεκτή από την κυβέρνηση, αν και τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΔΗΜΑΡ κατηγορούν τον Αντώνη Σαμαρά ότι υποτάσσει τα μέτρα κατά της Χρυσής Αυγής στον κομματικό και εκλογικό του σχεδιασμό.
Η Αριστερά πάντως φαίνεται στο σύνολό της να ανησυχεί για τις εξελίξεις φοβούμενη ότι δίνουν το άλλοθι στην κυβέρνηση να στραφεί και εναντίον της, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει το σημερινό αντιφασιστικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας.
Ωστόσο ο αντίκτυπος της αντιπαράθεσης φαίνεται ότι δημιουργεί και ενδοκυβερνητικές τριβές, με το ΠΑΣΟΚ να διαφοροποιείται στο θέμα της σύσκεψης των αρχηγών αφήνοντας αιχμές κατά του υπουργού Δικαιοσύνης.
Από την πλευρά του, το Μαξίμου επιμένει ότι μία σύσκεψη αρχηγών δεν έχει νόημα καθώς, ήδη τα αρμόδια υπουργεία (Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης) «τρέχουν» το επιχειρησιακό μέρος της αντιμετώπισης της Χ.Α. και μάλιστα ως εγκληματικής οργάνωσης.
Συνεργάτες του Πρωθυπουργού σημειώνουν ότι η κυβέρνηση, χωρίς να υποβαθμίσει την αναγκαιότητα συζήτησης και συνεννόησης του πολιτικού κόσμου για το θέμα, αποδίδει πολύ μεγάλη σημασία τόσο στις έρευνες του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, όσο και στις υπό εξέταση νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Διαβάστε επίσης:
Σύλληψη αστυνομικού για τα όπλα στα γραφεία της ΧΑ στο Αγρίνιο
Ολοκληρώθηκαν οι καταθέσεις Λαφαζάνη-Βούλτεψη-Ρήγα για τη ΧΑ
Καταθέτουν για τη Χ.Α. οι βουλευτές Βούλτεψη, Ρήγας και Λαφαζάνης
Έρευνα για Χρυσή Αυγή: Εκπρόσωποι των κομμάτων καλούνται για κατάθεση
Σπάει τη σιωπή του μάρτυρας-κλειδί για τη δράση της Χρυσής Αυγής
Θεσσαλονίκη:Καταδικάστηκαν οι 4 από τους 5 Χρυσαυγίτες για οπλοκατοχή