Το ελληνικό φάρμακο είναι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος

Παρέμβαση της ΠΕΦ ενόψει του νομοσχεδίου για τη φαρμακευτική πολιτική

Το ελληνικό φάρμακο είναι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος
4'

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαμόρφωση του νέου πλαισίου για τη φαρμακευτική πολιτική, καθώς η συζήτηση του υπουργείου Υγείας με την τρόικα βρίσκεται σε εξέλιξη. Η συνολική νέα στρατηγική αναμένεται να παρουσιαστεί την ερχόμενη εβδομάδα, η οποία και θα αποτυπώνεται στο σχετικό επικείμενο νομοσχέδιο. Διακηρυγμένοι στόχοι για την τρόικα αποτελούν η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης στα 2 δισ. ευρώ για το 2014 και η αύξηση της χρήσης των γενόσημων στο 60% μέχρι το τέλος του έτους.

Με βάση τη συνεχιζόμενη συζήτηση, η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) παρεμβαίνει τονίζοντας ορισμένες σημαντικές πλευρές του ζητήματος και δίνοντας απαντήσεις σε ερωτήματα που έχουν τεθεί και από μερίδα του Τύπου, όπως για παράδειγμα σχετικά με τις «σκανδαλώδεις» υψηλές τιμές των ελληνικών φαρμάκων.

Η ΠΕΦ τονίζει ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία δέχεται τα τελευταία χρόνια συνεχή χτυπήματα από συγκεκριμένα επιχειρηματικά κέντρα -κυρίως του εξωτερικού- που επιμένουν στη δημιουργία εντυπώσεων και αποπροσανατολισμού της πολιτικής ηγεσίας και της κοινής γνώμης, συνδέοντας το πρόβλημα της φαρμακευτικής δαπάνης αποκλειστικά με τις τιμές των ελληνικών φαρμάκων. Σύμφωνα με την ΠΕΦ, τα ελληνικά φάρμακα έχουν σήμερα μόλις το 18% της αγοράς, με τη μέση τιμή τους να είναι υποπολλαπλάσια από την αντίστοιχη μέση τιμή των εισαγομένων φαρμάκων.

«Για να μπουν τα πράγματα στη θέση τους», η ΠΕΦ διευκρινίζει: «τα πρωτότυπα φάρμακα τιμολογούνται στο μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών της Ευρώπης (επίπεδα Ρουμανίας-Βουλγαρίας- Εσθονίας). Τα γενόσημα τιμολογούνται στο 40% της (πολύ χαμηλής πλέον) τιμής των πρωτοτύπων φαρμάκων. Στις τιμές αυτές θα πρέπει να συνυπολογιστούν, αφενός τα διάφορα εξωφρενικά rebate και clawback που επιβάλλονται με μόνο σκοπό να επιτευχθούν οι αυθαίρετοι μνημονιακοί στόχοι και αφετέρου οι σημαντικές ζημίες των φαρμακοβιομηχανιών που υποχρεώθηκαν να παραλάβουν ομόλογα για την αποπληρωμή των χρεών των νοσοκομείων, τα οποία εν συνεχεία κουρεύτηκαν. Αυτοί λοιπόν που θεωρούν ότι η πολυσυζητημένη διείσδυση των γενοσήμων θα επέλθει μέσω περαιτέρω μείωσης των τιμών τους, ας είναι έτοιμοι για μια πολιτική γενοσήμων χωρίς γενόσημα στην αγορά».

Όσον αφορά στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία, «παρά τις τρομακτικές πιέσεις που δέχεται, εξακολουθεί να παραμένει στη χώρα». Ενισχύει σημαντικά την εθνική οικονομία, καθώς η συμβολή της στο ΑΕΠ ανέρχεται σε 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση.

Τα δε φορολογικά έσοδα από την εγχώρια παραγωγή φαρμάκων ανέρχονται σε 147 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, ενώ στις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες εργάζονται περισσότεροι από 10.000 Έλληνες, με τη συνολική επίδραση στην απασχόληση από τη δραστηριότητα του κλάδου παραγωγής φαρμάκων να ξεπερνά τις 53.000 θέσεις εργασίας, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ.

Επίσης, η ΠΕΦ τονίζει ότι τα τελευταία χρόνια καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να μειωθεί η δαπάνη χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η Δημόσια Υγεία και χωρίς να επιβαρυνθούν οι ασθενείς. Οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες έχουν απορροφήσει συσσωρευμένες ζημίες, έχουν διατηρήσει το σύνολο των θέσεων εργασίας και εξακολουθούν να παράγουν και να φορολογούνται στη χώρα.

Σε ό,τι αφορά την ποιότητα και ασφάλεια των ελληνικών φαρμάκων, η ΠΕΦ παραπέμπει στο λόγο εκατομμυρίων ασθενών σε όλο τον κόσμο, που σήμερα εμπιστεύονται το λογότυπο «made in Greece», το οποίο με «υπερηφάνεια σφραγίζει σε κάθε συσκευασία που εξάγει» η ελληνική φαρμακοβιομηχανία.

«Στεκόμαστε δίπλα σε κάθε προσπάθεια που αναγνωρίζει τη σπουδαιότητα και σημασία της ύπαρξης εγχώριας παραγωγής, καθώς θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το ελληνικό φάρμακο αποτελεί μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος. Η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία μένει και επενδύει στην Ελλάδα!», καταλήγει η ανακοίνωση της ΠΕΦ.

Διαβάστε επίσης:

Τι συζήτησε ο Άδωνις Γεωργιάδης με την τρόικα

Όταν ο Λοβέρδος υπερθεμάτιζε για την ποιότητα των ινδικών γενόσημων

Γ. Πατούλης: Να αντικατασταθεί άμεσα ο νόμος Λοβέρδου

Οι ΗΠΑ απαγορεύουν τα ινδικά γενόσημα της Ranbaxy

ΙΣΑ: «Να καταργηθεί ο ανθρωποκτόνος νόμος Λοβέρδου»

Μπλόκο των Αμερικανών στην Boehringer Ingelheim

Ερώτηση Δημαρά-Αβραμίδη για τα γενόσημα

Μετά τη συνταγογράφηση δραστικής ουσίας έρχονται και τα «ληγμένα»

Κατάσχεση-μαμούθ περισσότερων από 10 εκατ. παράνομων χαπιών

Γερμανική πολιορκία στην Υγεία των Ελλήνων

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή