Συναντήσεις με Καράογλου και Μπουτάρη είχε σήμερα ο Εγκεμέν Μπαγίς
Καμπάνια στις Βρυξέλλες θα κάνει η κυβέρνηση της Τουρκίας για να δοθεί η δυνατότητα σε Τούρκους πολίτες να επισκέπτονται χωρίς βίζα τη Θεσσαλονίκη, όπως κάνουν σε κάποια ελληνικά νησιά, ανακοίνωσε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της γειτονικής χώρας, Εγκεμέν Μπαγίς, ο οποίος είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρο Καράογλου, και τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη.
Με τον κ. Καράογλου συζήτησε θέματα που αφορούν τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης και με τον κ. Μπουτάρη τη δημιουργία μόνιμου χώρου λατρείας για τους μουσουλμάνους της Θεσσαλονίκης, τη λειτουργία μουσουλμανικού κοιμητηρίου και τη δυνατότητα να παραχωρούνται για προσευχή το Αλατζά Ιμαρέτ και το Γενί Τζαμί στις μεγάλες γιορτές των μουσουλμάνων. Ο δήμαρχος σημείωσε πως δεν κάνει εξωτερική πολιτική, αλλά διπλωματία των πόλεων, όμως παρά το γεγονός ότι δεν είναι δική του αρμοδιότητα, σημείωσε, θα «παλέψει» προσωπικά για να γίνει το ταχύτερο δυνατό το μουσουλμανικό νεκροταφείο στη Θεσσαλονίκη.
«Οι μουσουλμάνοι της Θεσσαλονίκης και της Ελλάδας αν έχουν κάποια θέματα μπορούν να τα συζητήσουν με τον αρμόδιο (σ.σ. Έλληνα) υπουργό. Εγώ μπορώ μόνο να μοιραστώ τις ευαισθησίες της τουρκικής κυβέρνησης. Δεν έχω δικαίωμα να μιλήσω εκ μέρους της μουσουλμανικής κοινότητας» δήλωσε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας αμέσως μετά τη συνάντηση του με τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν έθεσε θέμα για τη λειτουργία τζαμιού και μουσουλμανικού νεκροταφείου, ο κ. Μπαγίς απάντησε: «Αν μπούμε στις λεπτομέρειες τι ζητήθηκε και τι δεν ζητήθηκε, τότε δεν διευκολύνουμε στη λύση των προβλημάτων, τη δυσκολεύουμε. Αυτό που θέλουμε πάρα πολύ απλά είναι όλοι οι άνθρωποι να είναι ευτυχισμένοι στους τόπους που ζουν. Να νιώθουν ότι είναι πολίτες στις πόλεις που ζουν. Αν είναι όλοι ευτυχισμένοι, τότε και το μέλλον μας θα είναι πάρα πολύ λαμπρό. Χιλιάδες χρόνια ζούμε μονοιασμένοι, ελπίζουμε ότι άλλες τόσες χιλιάδες χρόνια θα ζούμε μαζί μονοιασμένοι. Είναι καλύτερα αντί να ζούμε μέσα σε προβλήματα, να βρίσκουμε λύσεις και να ζούμε έτσι μαζί». Υπενθύμισε, μάλιστα, κάτι που λέει και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, πως «η πολιτική είναι μια τέχνη η οποία δεν δημιουργεί προβλήματα, είναι μια τέχνη που λύνει τα προβλήματα».
Σε άλλη ερώτηση, αν η Τουρκία θέτει θέμα αμοιβαιότητας από την ελληνική πλευρά για να προχωρήσει στο ζήτημα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, ο κ. Μπαγίς απάντησε: «Δεν είναι θέμα αμοιβαιότητας. Είναι θέμα ιδεών. Να κάνουμε βήματα καλής θέλησης». Επεσήμανε ότι η Τουρκία δεν ζήτησε αμοιβαιότητα όταν έδωσε την άδεια να γίνεται λειτουργία τον Δεκαπενταύγουστο στην Παναγία Σουμελά, ούτε όταν άνοιξε σχολείο στην Ίμβρο, ούτε και σε άλλες περιπτώσεις και σημείωσε: «Υπάρχουν κάποια θέματα που γίνονται πιο εύκολα άμα γίνονται θετικά βήματα και από τις δύο πλευρές. Μέσω φιλίας, μέσω συνεργασίας, μέσω συμμαχίας και μέσω καλών γειτονικών σχέσεων μπορούμε να κάνουμε μαζί αυτά τα βήματα. Και η Θεσσαλονίκη ήταν σε τούρκικη περιοχή. Άμα κολλήσουμε μεταξύ του παρελθόντος και του παρόντος δεν θα προχωρήσουμε ποτέ σε ένα λαμπρό μέλλον».
«Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι γειτονικές χώρες, φίλες χώρες και σύμμαχες. Ενδιαφερόμαστε πάρα πολύ να τελειοποιήσουμε τις σχέσεις μας με την Τουρκία, γιατί προσδοκούμε πάρα πολύ και σε τουριστικό ρεύμα το οποίο αυτή τη χρονιά ήταν πολύ καλό. Για όλα τα άλλα ζητήματα είχε τη δυνατότητα ο κ. Μπαγίς να συζητήσει με άλλους αρμόδιους υπουργούς και, βεβαίως, για όλα τα ζητήματα, μέσα από δημοκρατικό και γόνιμο διάλογο, μπορούν να βρίσκονται λύσεις» δήλωσε μετά τη συνάντηση ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης και πρόσθεσε: «Η καλή γειτονία των λαών δεν στηρίζεται σε ανταλλάγματα και δεν εξαρτάται από εθνικές σκοπιμότητες, αλλά προϋποθέτει αλληλοσεβασμό, αμοιβαία εκτίμηση, εμπιστοσύνη και τήρηση των κανόνων του διεθνούς δικαίου. Πάνω σε αυτά τα χαρακτηριστικά θέλουμε να δομήσουμε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και να συνεργαστούμε από κοινού, προκειμένου η γεωγραφική μας περιοχή να αποτελέσει κέντρο σταθερότητας στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη».
Για τη Θεσσαλονίκη ο κ. Μπαγίς είπε ότι είναι μια πόλη που «ενώνει» την Ελλάδα και την Τουρκία. Σημείωσε το γεγονός πως είναι η πόλη που γεννήθηκε ο ιδρυτής του τουρκικού κράτους Κεμάλ Ατατούρκ και το μουσείο που υπάρχει στην πόλη είναι «πόλος έλξης».
Ο κ. Μπουτάρης τον ενημέρωσε ότι η Θεσσαλονίκη το 2014 θα είναι Πρωτεύουσα Νεολαίας της Ευρώπης, του ζήτησε στήριξη, και ο Τούρκος υπουργός είπε ότι θα δοθεί προτεραιότητα για επισκέψεις νέων από την Τουρκία στη Θεσσαλονίκη.
Η συνάντηση του κ. Μπαγίς με τον κ. Μπουτάρη δεν ήταν προγραμματισμένη και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης εξέφρασε την επιθυμία να τον ξαναδεί όταν θα επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη το Νοέμβριο και να έχουν περισσότερο χρόνο στη διάθεση τους, για να φάνε κιόλας, διότι, όπως είπε, «λίγο ραχάτι είναι πάντοτε καλό».
Ο κ. Μπαγίς επισκέφθηκε το Τουρκικό Προξενείο της Θεσσαλονίκης και το Μουσείο του Κεμάλ Ατατούρκ και μετά αναχώρησε για την Κομοτηνή. Στην Κομοτηνή σήμερα και στην Ξάνθη, αύριο, θα έχει συναντήσεις με τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης και μετά θα επιστρέψει στην Τουρκία.