Μανιάτης: Σημαντική η ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας-Αλβανίας
Για το 2014-2015 προσδιόρισε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης την προκήρυξη των διαγωνισμών για έρευνες υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης.
«Περί τα τέλη του 2013, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία και η ερμηνεία των δεδομένων των σεισμικών ερευνών, θα προκύψει μια ξεκάθαρη εικόνα, η οποία θα μας επιτρέψει να οριοθετήσουμε τις περιοχές που θα προκηρυχθούν εντός του 2014-15» ανέφερε συγκεκριμένα ο υπουργός, μιλώντας στα Τίρανα σε συνέδριο με θέμα «Η διμερής ενεργειακή συνεργασία ως μοχλός ανάπτυξης, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας».
Ο κ. Μανιάτης χαρακτήρισε την ενεργειακή συνεργασία ως καθοριστικής σημασίας για την περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη των δύο χωρών και την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων ενώ έκανε εκτενή αναφορά στον αγωγό TAP που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, μέσω Ελλάδας και Αλβανίας στην Ιταλία επισημαίνοντας ότι ο αγωγός αποτελεί ιστορική ευκαιρία για την περαιτέρω διεύρυνση της διμερούς συνεργασίας με στόχο την ανάπτυξη και το αμοιβαίο όφελος.
«Η υλοποίηση του αγωγού ΤΑΡ καθιστά τις χώρες μας πύλες εισόδου του Αζερικού αερίου στις αγορές της Ευρώπης και αναβαθμίζει την γεωπολιτική σημασία των δύο χωρών. Ο αγωγός, συνολικού μήκους 870 χιλιομέτρων, εκ των οποίων 550 χιλιόμετρα σε Ελληνικό έδαφος, ενισχύει την προοπτική των δύο χωρών να καταστούν ο κατεξοχήν διαμετακομιστικός κόμβος στην Νότιο Ανατολική Ευρώπη», ανέφερε ο υπουργός ΠΕΚΑ και πρόσθεσε:
«Ο ΤΑΡ θα προωθήσει τη χρήση φυσικού αερίου σε νέες περιοχές κατά μήκος της διαδρομής του και θα δρομολογήσει την περαιτέρω ανάπτυξη της αγοράς φυσικού αερίου στην Ελλάδα και την επέκταση αυτού στην Αλβανία.Επίσης, ο ΤΑΡ θα διασυνδέει την ελληνική και την αλβανική με την αγορά αερίου της Ιταλίας και κατ ‘επέκταση με τις ώριμες αγορές της Ευρώπης. Με αυτόν τον τρόπο ο TAP θα προωθήσει τη ρευστότητα και διαφάνεια λειτουργίας των εθνικών μας αγορών, μέσω της διασύνδεσης των με τους ώριμους ενεργειακούς κόμβους της Ευρώπης. Ως εκ τούτου, η λειτουργία του TAP συμβάλει στη δημιουργία συνθηκών για ανταγωνιστικότερες τιμές και ευνοϊκότερους όρους για τις επιχειρήσεις και τους οικιακούς καταναλωτές τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Αλβανία. Εξίσου η ικανότητα λειτουργίας σε αντίστροφη ροή του TAP ενισχύει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής και αλβανικής αγοράς ενέργειας. Εξασφαλίζει επίσης σε μεγάλο βαθμό την ενεργειακή ασφάλεια των δύο χωρών, καθώς θα παρέχει τη δυνατότητα προμήθειας, σε περίπτωση ανάγκης, φυσικού αερίου από την Ιταλική αγορά».
Ο κ. Μανιάτης υπογράμμισε τέλος ότι τα οφέλη από την εφαρμογή των κανόνων της εσωτερικής αγοράς ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χάρις και στις Ελληνικές προσπάθειες, επεκτείνονται στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένης και της Αλβανίας, μέσω της Ενεργειακής Κοινότητας που ιδρύθηκε στην Αθήνα το 2006 και αναφερόμενος στην ελληνική προεδρία της ΕΕ επεσήμανε ότι προτεραιότητα θα αποτελέσει η επέκταση της ισχύος της Ενεργειακής Κοινότητας πέραν του 2016.