«Η Δημοκρατία δεν φοβάται τις μομφές»

«Η δημοκρατία δεν φοβάται την αλήθεια, δεν φοβάται τις μομφές από τα υπολείμματα του παρελθόντος επειδή εφαρμόζουμε το νόμο και αποδίδουμε στον Έλληνα φορολογούμενο ένα δημόσιο κτίριο» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας απόψε σε εκδήλωση αποφοίτων του Χάρβαρντ, αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στα σημερινά γεγονότα, την επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στο ραδιομέγαρο και την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η Δημοκρατία δεν φοβάται τις μομφές»
3'

«Κάποιοι προσπαθούν να εμποδίσουν το άλμα προς τα εμπρός. Για κάποιους είναι μομφή να πιστεύεις στην Ελλάδα, είναι μομφή να πιστεύεις και να αποκαθιστάς την νομιμότητα, είναι μομφή να έχεις πρωτογενές πλεόνασμα» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Ο λαός απαιτεί να προχωρήσουμε, να κάνουμε περισσότερα και ταχύτερα και δεν θα κάνουμε πίσω».

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στα βήματα για την έξοδο από την κρίση λέγοντας: «το πρώτο και το πιο κρίσιμο βήμα το ολοκληρώνουμε. Δεν δανειζόμαστε πια, το πρωτογενές πλεόνασμα μας απαλλάσσει από την ανάγκη να δανειζόμαστε για τρέχοντα. Το πέτυχε με το αίμα του ο ελληνικός λαός. Το επόμενο βήμα είναι η ανάκαμψη, να μπούμε στην ελπιδοφόρα αριθμητική των νέων θέσεων εργασίας που θα ενισχύσει και την κοινωνική συνοχή. Θα ξεκινήσει από την επόμενη χρονιά.Το τρίτο βήμα είναι η έξοδος στις αγορές και αυτό δεν είναι μακριά, κατά πάσα πιθανότητα θα αρχίσει το 2014» είπε ο πρωθυπουργός και ως ενδεικτικό παράδειγμα έφερε την μείωση των σπρέντς.

«Το τελευταίο βήμα είναι όταν θα έχουμε πετύχει ανάπτυξη να έχουμε και περίσσευμα για να μειώνουμε το χρέος της χώρας και να διασφαλίσουμε μακροπρόθεσμα την κοινωνική συνοχή. Αυτό θα είναι το βήμα για την οριστική απελευθέρωση από τα δεσμά των μνημονίων» τόνισε ο κ. Σαμαράς, που επισήμανε ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε πέντε πράγματα: την φοροδιαφυγή, τους υψηλούς και άδικους φόρους, την ανομία, την γραφειοκρατία, την δημόσια σπατάλη.

Συνεχίζοντας ο κ. Σαμαράς είπε: Μπορεί να μάθαμε να χειριζόμαστε αριθμούς αλλά εκείνο που δεν διδάσκεται είναι τί να κάνεις με τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από τους αριθμούς ή πώς να χειρίζεσαι μία κρίση, γιατί η κρίση είναι προβλήματα μέσα στα προβλήματα. Στις κρίσιμες στιγμές έχεις υποχρέωση να ξεχωρίζεις τον θόρυβο από την ουσία, να κάνεις ρήξεις με ότι κρατά την κοινωνία σε ένα ζοφερό τοπίο. Απλώς να τρέξουμε δεν αρκεί, πρέπει να τρέξουμε πολύ γρήγορα για να μην βλέπουμε την πλάτη άλλων που τρέχουν πιο γρήγορα. Είναι εύκολο να λέμε ότι την Ελλάδα την χαντάκωσε η λογική του πολιτικού κόστους. Το δύσκολο είναι στις κρίσιμες στιγμές να παίρνεις τις αποφάσεις παραβλέποντας το πολιτικό κόστος. Είναι εύκολο να λέμε ότι στο παρελθόν έλλειπε η πολιτική βούληση, το δύσκολο είναι να δείχνεις ότι έχεις την πολιτική βούληση στην πράξη. Το δύσκολο είναι να δίνεις στον πολίτη την αίσθηση ασφάλειας, να δώσεις ελπίδα στον κόσμο, να πείσεις ότι κάτι αλλάζει και ό,τι δεν έγινε ως τώρα, μπορεί να γίνει στο εξής. Σε μία στιγμή που το αύριο δεν περιμένει το να αναβάλεις είναι σαν να έχεις αποφασίσει να ζήσεις στο χθες. Έφερε σαν παράδειγμα το 1974 όταν ήλθε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και πολλοί αμφέβαλαν αν θα θεμελιώναμε κοινοβουλευτική δημοκρατία αλλά τα καταφέραμε.

«Πιστεύω ότι μέσα από την σημερινή απροσδόκητα βαθιά και τρομακτικά επώδυνη κρίση οφείλουμε να βρούμε τη δύναμη για το άλμα προς τα εμπρός, να γίνουμε μία χώρα φυσιολογική που λειτουργούν οι νόμοι και τηρείται η νομιμότητα, να κατανοήσουμε ότι δεν μπορούμε να δανειζόμαστε και να συντηρούμε μία ευημερία με δανεικά στερώντας την από την επόμενη γενιά» ανέφερε ο πρωθυπουργός και κατέληξε ότι όποιος κοροϊδεύει τον λαό θα του γυρίσει την πλάτη, όποιος χαϊδεύει ακραίους η κοινωνία θα τον απομονώσει.

Διαβάστε επίσης:

Κεδίκογλου: Ο ΣΥΡΙΖΑ έπαιξε το τελευταίο του «χαρτί»!

ΠΑΣΟΚ: Ευχαριστούμε τον κ. Τσίπρα!

Τι ορίζει ο Κανονισμός για την πρόταση δυσπιστίας

Πρόταση μομφής κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ

Κόντρα στην Βουλή για την έφοδο των ΜΑΤ στην ΕΡΤ

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή