Πέρασαν 24 χρόνια από την οικουμενική κυβέρνηση Ζολώτα
Στις 22 Νοεμβρίου 1989, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Ανδρέας Παπανδρέου και Χαρίλαος Φλωράκης, κατά την τέταρτη φάση των διερευνητικών συνομιλιών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Χρήστο Σαρτζετάκη, αποφασίζουν τη σύσταση οικουμενικής κυβέρνησης, υπό τον ακαδημαϊκό Ξενοφώντα Ζολώτα.
Σχηματίστηκε μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου του 1989 που διοργάνωσε η Υπηρεσιακή κυβέρνηση Ιωάννη Γρίβα, όταν το πολιτικό σκηνικό οδηγήθηκε προσωρινά σε αδιέξοδο λόγω της αδυναμίας σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης από ένα μόνο κόμμα.
Κατόπιν συμφωνίας των τριών εκλογικών σχηματισμών, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου (ΚΚΕ και ΕΑΡ), σχηματίστηκε οικουμενική κυβέρνηση, υπό τον διαπρεπή ακαδημαϊκό και οικονομολόγο Ξενοφώντα Ζολώτα, που αντικατέστησε την προηγούμενη υπηρεσιακή κυβέρνηση Γρίβα.
Είναι μία από τις ελάχιστες οικουμενικές κυβερνήσεις που γνώρισε ο τόπος, σε μία περίοδο μάλιστα, όχι μόνο έντονης πολιτικής αστάθειας, αλλά και έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης. Επίσης, είναι μία εποχή, που το ευρώ δεν υπήρχε ούτε καν ως σκέψη και τότε κυριαρχούσε η άποψη Ζολώτα, πώς λύση για την οικονομία, δεν είναι τα σκληρά και υφεσιακά μέτρα λιτότητας αλλά η κοπή νομίσματος για την συνεχή κυκλοφορία του χρήματος...
Σκέψεις, που ειδικά από εκείνη την εποχή και μετά εξαφανίστηκαν, και σήμερα, ειδικά από την ΕΚΤ, δεν είναι ούτε δημοφιλείς ούτε αποδεκτές όσο και αν φαντάζουν ποιο δίκαιες και αποτελεσματικές από τη σημερινή ακολουθούμενη οικονομική πολιτική της Ευρωζώνης.
Διαβάστε επίσης:
Από τον Παπανδρέου και τον Ζολώτα στον Λ. Παπαδήμο