«Κασσάνδρα και ο ΟΟΣΑ;», ρωτά ο ΣΥΡΙΖΑ την κυβέρνηση

«Κασσάνδρα και ο ΟΟΣΑ;» διερωτάται ο ΣΥΡΙΖΑ σε σημείωμά του για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, επικαλούμενος στοιχεία από την έκθεση του διεθνούς οργανισμού, προκειμένου να καταδείξει ότι «δεν είναι οι αντιπολιτευτικές ανάγκες που επιβάλλουν στον ΣΥΡΙΖΑ να διαχωρίζει τη θέση του από τις αισιόδοξες προβλέψεις της κυβέρνησης, αλλά η ίδια η πραγματικότητα».

«Κασσάνδρα και ο ΟΟΣΑ;», ρωτά ο ΣΥΡΙΖΑ την κυβέρνηση
3'

Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ απαντά στον υπουργό Οικονομικών ο οποίος σε δήλωσή του υποστήριξε ότι η φορολόγηση στην Ελλάδα είναι κάτω από τον μέσο όρο των χωρών της Ευρωζώνης, σημειώνοντας ότι τα στατιστικά δεν αποδίδουν την πραγματικότητα, γιατί στη χώρα μας «τα μεσαία και κατώτερα οικονομικά στρώματα υπερφορολογούνται, ενώ οι ζάπλουτοι φοροδιαφεύγουν ανενόχλητοι».

Με αφορμή την έκθεση του ΟΟΣΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι ο διεθνής οργανισμός ήρθε να διαψεύσει κι αυτός τις αισιόδοξες προβλέψεις της κυβέρνησης, μολονότι είναι ακραιφνής υπέρμαχος των νεοφιλελεύθερων αντιλήψεων και συμφωνεί με την πολιτική των μνημονίων.

Στην έκθεσή του για την Ελλάδα, προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο ΟΟΣΑ επιμένει στην ανάγκη συνέχισης αυτών των πολιτικών, αλλά παράλληλα προειδοποιεί για τις ενδεχόμενες αποκλίσεις του προγράμματος και επισημαίνει ότι η ελληνική κρίση αφήνει τέσσερις μεγάλες κληρονομιές: χαμηλή ανάπτυξη, υψηλή ανεργία, κοινωνικές ανισότητες, κρίση εμπιστοσύνης (ομιλία προέδρου ΟΟΣΑ Α. Γκουρία).

ypoik

Για τη φορολογία

Με αφορμή τη δήλωση του Ιω. Στουρνάρα ότι «οι φόροι στην Ελλάδα ανήλθαν στο 22,8% του ΑΕΠ, όταν στην Ευρωζώνη είναι 25,7%», ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει:
«Εξετάζοντας μόνο τους στατιστικούς μέσους όρους σε μια οικονομία, μπορεί να βγουν τελείως αποπροσανατολιστικά συμπεράσματα. Στο θέμα των φορολογικών εσόδων στη χώρα μας, ενδεχομένως τα στοιχεία που επικαλείται ο Υπουργός να είναι σωστά, αλλά αυτό δεν αναιρεί την τεράστια ανισότητα στην κατανομή των φορολογικών βαρών. Όλο το βάρος το σηκώνουν «τα συνήθη υποζύγια», δηλαδή τα κατώτερα και μεσαία στρώματα.

«Επομένως, το κρίσιμο στη συζήτηση δεν είναι οι απρόσωποι μέσοι όροι, αλλά η εξέταση του φορολογικού βάρους κάθε κοινωνικού στρώματος και επαγγελματικής τάξης. Κι αυτό ισχύει ιδιαίτερα σε μια χώρα με υψηλή φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή και χαμηλό βαθμό προοδευτικότητας των συντελεστών». Οι πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης έχουν αυξήσει τον άνισο καταμερισμό των βαρών, υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και επισημαίνει «τα τεράστια διαφυγόντα κέρδη από τη φοροδιαφυγή των πολύ μεγάλων εισοδημάτων και τις πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης και του ΥΠΟΙΚ».

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση για αποδιοργάνωση των υπηρεσιών, για την αποτυχία να αντληθούν έσοδα από διάφορες λίστες (Λαγκάρντ, κλπ).
Η αξιωματική αντιπολίτευση υπογραμμίζει ότι είναι αξιοσημείωτο πως οι έλεγχοι που ολοκληρώθηκαν οδήγησαν στην πληρωμή πολύ μεγάλων ποσών (συνήθως μεγαλύτερες του εκατομμυρίου) γεγονός που αποδεικνύει ότι η φοροδιαφυγή στην κορυφή της πυραμίδας θα μπορούσε να ελαφρύνει σημαντικό μέρος του βάρους που πέφτει στη βάση. Εξάλλου, προσθέτει, σε ευρωπαϊκές χώρες με πολύ μικρότερα προβλήματα στον τομέα της φοροδιαφυγής, έχουν εξασφαλιστεί έσοδα εκατοντάδων εκατομμυρίων από τις ίδιες λίστες.

Επιπλέον, καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και τις αποτυχίες στο λαθρεμπόριο (κοινό μυστικό έχει γίνει το λαθρεμπόριο γύρω από το ναυτιλιακό πετρέλαιο) και στις ενδοομιλικές συναλλαγές των πολυεθνικών.

Διαβάστε επίσης:

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή