Παρουσίαση του δεκαετούς έργου «Αθηνά» από τον Δήμαρχο Αθηναίων

Το δεκαετές «Έργο Αθήνα», προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ, που χρηματοδοτείται απευθείας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρουσιάσθηκε σήμερα στην εκδήλωση «Ευρωπαϊκή Αστική Ανάπλαση στην Πράξη: το Παράδειγμα της Αθήνας» από τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη, παρουσία του Ευρωπαίου επιτρόπου Γιοχάνες Χαν και με τη συμμετοχή του συνιδρυτή του Οργανισμού Προώθησης της Επιχειρηματικότητας Industry Disruptors Game-Changers, Μιχάλη Στάγκου, του διευθυντή σύνταξης του περιοδικού δρόμου «Σχεδία» Χρήστου Αλεφάντη και του διευθυντή του 1ου Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου Αθήνας, Κωστή Κοντογιάννη.

Παρουσίαση του δεκαετούς έργου «Αθηνά» από τον Δήμαρχο Αθηναίων
3'

Όπως σημείωσε ο κ. Καμίνης, το «Έργο Αθήνα» είναι η πρώτη συγκροτημένη προσπάθεια διαχείρισης προγράμματος στην Αθήνα που περιλαμβάνει μέτρα κοινωνικής ενσωμάτωσης, τα οποία, προκειμένου να είναι περισσότερο αποτελεσματικά, συνδυάζονται με την ανάπτυξη δομών για μεγαλύτερη οικονομική δραστηριότητα και δυνατότητες για ελκυστικές επενδύσεις. Ενδιάμεσος φορέας διαχείρισης, που υπερβαίνει -όπως σημείωσε- τη συνήθη διαχειριστική λογική, είναι η Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του δήμου Αθηναίων. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 72 έργα, από τα οποία τα 16 (προϋπολογισμού 38 εκατ. ευρώ) έχουν ήδη αρχίσει να υλοποιούνται, 24 έργα (προϋπολογισμού 61 εκατ. ευρώ) δημοπρατούνται έως το τέλος του χρόνου και 32 έργα είναι υπό μελέτη.

Τα έργα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, δράσεις κοινωνικής επιχειρηματικότητας, δράσεις για αστέγους και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, έργα για την ανανέωση των υποδομών παροχής υπηρεσιών υγείας, δημιουργία βρεφονηπιακών σταθμών, επέκταση σχολικών συγκροτημάτων, έργα στις γειτονιές (αναπλάσεις δημόσιων χώρων και πλατειών), δημιουργία υποδομών για μια «έξυπνη πόλη», δημιουργία «θερμοκοιτίδων» (startup incubators) νέων τεχνολογιών και έργα δημιουργικής βιομηχανίας. Για την υλοποίηση των έργων, ο δήμος χρησιμοποιεί το δικό του δυναμικό και τις δικές του υπηρεσίες, ενώ συνεργάζεται με εκτεταμένο δίκτυο φορέων όπως το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, ο Οργανισμός Προώθησης Εξαγωγών και ο ΣΕΒ.

Εξάλλου, ο κ. Κοντογιάννης υπεραμύνθηκε των μεγάλων σχολικών συγκροτημάτων με υποδομές, σε αντίθεση με τις μικρές διάσπαρτες μονάδες. Σε αυτά μπορούν να υπάρχουν κέντρα τεκμηρίωσης, εργαστήρια και βιβλιοθήκες, όπως είπε. Υποστήριξε την αναμόρφωση του σχολείου ως χώρου που δεν θα κλείνει στις δύο το μεσημέρι, αλλά θα λειτουργεί έως αργά το απόγευμα. Θα πρόκειται για έναν σχολικό χώρο, τόνισε, που δεν θα δίνει απλώς ώθηση στην εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά θα συνδέεται με τη γειτονιά, διευρύνοντας τη λειτουργία του σε ευρύτερες κοινωνικές ανάγκες. «Η γειτονιά θα στηρίζει το σχολείο και το σχολείο θα ακουμπά στη γειτονιά», είπε χαρακτηριστικά. Και συμπλήρωσε: «Η εκπαίδευση έχει απίθανη απόδοση ως επένδυση και μπορεί να βοηθήσει να ξαναζωντανέψει ο αστικός ιστός». Ο κ. Στάγκος σημείωσε ότι το κίνημα των νεοφυών επιχειρήσεων (startup business) ξεκίνησε από «κάτω προς τα πάνω». «Υπάρχουν καλά μυαλά και καλές ιδέες στη χώρα μας», συμπλήρωσε, «αλλά πρέπει ν' αλλάξει η νοοτροπία. Πρέπει να ακολουθήσουμε ένα πιο συνεργατικό μοντέλο». Στο πλαίσιο του προγράμματος «Έργο Αθήνα» ο δήμος Αθηναίων θα δημιουργήσει δομές, όπου νέοι με καινοτόμες ιδέες θα βρουν στέγη, επαγγελματική καθοδήγηση και εργαλεία για να εξελίξουν την επιχειρηματική τους ιδέα.

EDA641C8E4D4542ED5874D0AA86C215E

Στόχος είναι να ωριμάσει ένα «οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων» και μια νέα γενιά καινοτόμων επιχειρηματιών (όπως διευκρίνισε κ. Καμίνης το συγκεκριμένο «hub» για την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα θα αρχίσει να λειτουργεί τον ερχόμενο Ιανουάριο στον χώρο «Τεχνόπολις»). Ο κ. Αλεφάντης ανέπτυξε τη σημασία της κοινωνικής επιχειρηματικότητας ως όπλου κατά της ανεργίας και της κοινωνικής απομόνωσης. Ανέφερε δε, μεταξύ άλλων: «Οι πωλητές της "Σχεδίας" είναι συμπολίτες μας που έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από την κρίση (άστεγοι, άνεργοι, άποροι). Μέσα από τη διαδικασία της πώλησης καταφέρνουν να διατηρήσουν την αξιοπρέπειά τους και να μένουν ζωντανοί μέσα στην κοινωνία, πηγαίνοντας κάθε πρωί στο πόστο τους για να πουλήσουν και να μιλήσουν με τον κόσμο». Ο κ. Αλεφάντης συμπλήρωσε χαρακτηριστικά: «Με τέτοιους τρόπους ο άνθρωπος δεν είναι παθητικός δέκτης της αλληλεγγύης και της φιλανθρωπίας, αλλά ενεργό κομμάτι της διαδικασίας». Μάλιστα, απευθυνόμενος στον δήμαρχο Αθηναίων, κατέληξε: «Να αναπτύξετε δράσεις που θα προστατέψουν την αξιοπρέπεια των ανθρώπων».

Διαβάστε επίσης:

Ικανοποίηση Χαν από την προετοιμασία υποδοχής του ΕΣΠΑ στην περιφέρεια

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή