Διαμαρτυρία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την Επιτρ. Θεσμών και Διαφάνειας
Αίτηση-Διαμαρτυρία προς τον πρόεδρο και τα μέλη της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας απέστειλαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και μέλη της συγκεκριμένης Επιτροπής Θοδωρής Δρίτσας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Νίκος Βούτσης και Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Στην αίτηση-διαμαρτυρία οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζουν την διαμαρτυρία τους «ως προς τον Προγραμματισμό του έργου της Επιτροπής και τη μη υλοποίησή του».
«Εκφράζουμε την διαμαρτυρία μας ως προς τον Προγραμματισμό του έργου της Επιτροπής και τη μη υλοποίησή του. Υπενθυμίζουμε ότι, ως Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας έχουμε λάβει αποφάσεις, οι οποίες δεν υλοποιούνται, ενώ έχουν υποβληθεί αιτήματα εκ μέρους μελών της Επιτροπής, τα οποία παραμένουν σε εκκρεμότητα, και αφορούν τα εξής:
1. Την διερεύνηση της υπόθεσης σύναψης της κατάπτυστης συμφωνίας εξωδικαστικού συμβιβασμού με την SIEMENS, με την οποία επιχειρήθηκε η παραίτηση του ελληνικού δημοσίου από αξιώσεις ύψους 2 δις ευρώ και για τη σύναψη της οποίας η δικηγορική εταιρία Hogan Lovells αμοίφθηκε με 900.000 ευρώ, με αμοιβές που κοστολογήθηκαν έως και 500 ευρώ την ώρα. Η σχετική αίτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ εκκρεμεί από τις 6/12/2012 (βλ. πρακτικά συνεδριάσεως).
2. Την διερεύνηση της λειτουργίας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και, ιδίως, του ρόλου της Τράπεζας της Ελλάδος με το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, εν σχέσει και με τις καταγγελίες του πρώην εκπροσώπου της χώρας μας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κ. Παναγιώτη Ρουμελιώτη για το παρασκήνιο της υπαγωγής της Ελλάδος στο Μνημόνιο και τις συγκεκριμένες ευθύνες του κ. Προβόπουλου. Η σχετική αίτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ εκκρεμεί από τις 6/12/2012 (βλ. πρακτικά συνεδριάσεως).
3. Την εξέταση και τον έλεγχο του τρόπου λειτουργίας του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), των κριτηρίων βάσει των οποίων δρομολογείται η εκποίηση της Δημόσιας Περιουσίας, των εργαλείων, δηλαδή, εκείνων, στα οποία θα μπορούσε να στηριχθεί η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, καθώς και των δυσθεώρητων αμοιβών που λαμβάνουν οι επονομαζόμενοι σύμβουλοι αποκρατικοποιήσεων. Η σχετική αίτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ εκκρεμεί από τις 6/12/2012 (βλ. πρακτικά συνεδριάσεως).
4. Την κλήτευση του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό κ. Συμεών Κεδίκογλου, προκειμένου να ενημερώσει την Επιτροπή ως προς τα ζητήματα λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) και της ραδιοτηλεόρασης. Η απόφαση κλήσης του κ. Κεδίκογλου εκκρεμεί από τη συνεδρίαση της 19/12/2012, η δε εμφάνισή του ενώπιον της Επιτροπής καθίσταται επιβεβλημένη, μετά τη βίαιη διακοπή εκπομπής της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης (ΕΡΤ) και την επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων στο Ραδιομέγαρο, ενώ το σχετικό αίτημα έχει επανυποβληθεί και στις 7/11/2013.
5. Την άμεση κλήτευση ενώπιον της Επιτροπής του Επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Στασινόπουλου και των άμεσων συνεργατών του, που, μετά από αίτημά μας, αποφασίσθηκε από την Επιτροπή στη συνεδρίαση της 10/10/2013, προκειμένου να δοθούν απαντήσεις και διευκρινίσεις εν σχέσει με την τεράστια καθυστέρηση στον έλεγχο των φορολογικών υποθέσεων που ήταν συναφείς με τη «Λίστα Λαγκάρντ», καθώς και με άλλες «λίστες». Είναι επιτακτική ανάγκη να διευκρινισθεί και να υπάρξει υπεύθυνη τοποθέτηση του επικεφαλής του ΣΔΟΕ σχετικά με το πού βρίσκονται σήμερα οι έρευνες για την υπόθεση αυτή, πόσοι έλεγχοι έχουν διενεργηθεί, τι μέτρα έχουν ληφθεί προκειμένου να μην υποπέσουν σε παραγραφή οι φορολογικές παραβάσεις που αφορούν μεγάλης κλίμακας φοροδιαφυγή, αλλά και τα αντίστοιχα και σύστοιχα οικονομικά αδικήματα σε βάρος του Δημοσίου. Καταγράφουμε την παρελκυστικότατη στάση στο θέμα αυτό του Προέδρου της Επιτροπής.
6. Εν σχέσει με το ζήτημα της λειτουργίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), και με βάση όσα αποτέλεσαν αντικείμενο της συνεδρίασης της 31/10/2013 κατά την ακρόαση του Διοικητή της ΕΥΠ κ. Θεόδωρου Δραβίλλα, οι υπογράφοντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με την από 31/10/2013 Δημόσια Δήλωσή τους, ζήτησαν να κληθούν ενώπιον της Επιτροπής:
- Ο Αρμόδιος για την ΕΥΠ Εισαγγελέας
- Η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ)
- Οι αρμόδιοι για την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία [ΔΑΕΒ]
- Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (Ε.Ε.Τ.Τ.),
αίτημα που επαναφέραμε και ενώπιον της Επιτροπής.
Διαμαρτυρόμαστε για την επιδεικνυόμενη αβελτηρία του Προέδρου της Επιτροπής κ. Νεράντζη, ο οποίος, παρά την εκκρεμότητα συζήτησης και διερεύνησης όλων των ανωτέρω ζητημάτων, δεν συγκάλεσε την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας από τις 12/11/2013, μέχρι και την 10/12/2013, δηλαδή επί έναν ολόκληρο μήνα, ενώ ταυτόχρονα, με αδιαφανείς διαδικασίες και ερήμην των μελών της Επιτροπής, μεθόδευσε συγκεκριμένη και κατάλληλη αλλαγή του αριθμού των μελών της από 13 σε 19, μόνο και μόνο διότι με αυτόν τον αριθμό, με προσθήκη 6 βουλευτών, εκ των οποίων 4 κυβερνητικοί, μπορούσε να επιτευχθεί η πλήρης ανατροπή σε όφελος της Κυβέρνησης των υπαρχόντων συσχετισμών, εν όψει και της κρίσιμης εκλογής προέδρου και αντιπροέδρων της Ε.Ε.Τ.Τ., που, ως γνωστόν, διαχειρίζεται τον διαγωνισμό ψηφιακού σήματος. Σχετικώς, μάλιστα, εκκρεμεί και η κλήτευση του αρμόδιου Υπουργού κ. Χρυσοχοΐδη, ο οποίος δεν επανεμφανίσθηκε ενώπιον της Επιτροπής.
Την ίδια ώρα, διοργάνωσε Ημερίδα – κυβερνητική φιέστα «κατά της διαφθοράς», με θέμα: «Παγκόσμια Ημέρα κατά της διαφθοράς», σε συνεργασία με το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και την Γενική Γραμματεία Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, χωρίς θεσμική συμμετοχή κανενός εκπροσώπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αντιποιήθηκε την εκπροσώπηση ολόκληρης της Επιτροπής, ερήμην των μελών της. Η διαφθορά δεν αντιμετωπίζεται με «πανηγυρικού τύπου» ημερίδες, αλλά με πράξεις και πολιτική βούληση, η οποία ελλείπει παντελώς.
Η Ελληνική Βουλή και, κατ' επέκταση, η ελληνική κοινωνία περιμένει απαντήσεις για όλα τα ανωτέρω ζέοντα ζητήματα. Η διαφάνεια της κρατικής δράσης και της λειτουργίας των θεσμών αποτελεί την ελάχιστη θεσμική απάντηση προς τον ελληνικό λαό, ο οποίος υφίσταται καθημερινά τις συνέπειες της αδιαφάνειας και της διαφθοράς στην μνημονιακή εποχή. Το να μετατρέπεται, με ευθύνη του Προέδρου της, η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας σε εργαλείο αδιαφάνειας και συγκάλυψης ευθυνών, συνιστά ευθεία παραβίαση του ρόλου και της αποστολής της, για την οποία εκφράζουμε την ευθεία αντίθεσή μας. Ζητούμε την άμεση σύγκληση της Επιτροπής για τα ανωτέρω θέματα και επιφυλασσόμαστε όλων των δικαιωμάτων της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Αθήνα, 17/12/2013
Θοδωρής Δρίτσας
Παναγιώτης Λαφαζάνης
Νίκος Βούτσης
Ζωή Κωνσταντοπούλου»