ΣΤΟΠ στην Τρόικα: Ό,τι θέλετε, από μακριά!

Πληθαίνουν οι φωνές που ακούγονται το τελευταίο χρονικό διάστημα, να μιλούν για αλλαγή του τρόπου ελέγχου της τρόικα στην Αθήνα με το νέο έτος.

ΣΤΟΠ στην Τρόικα: Ό,τι θέλετε, από μακριά!
2'

H φημολογία αναφέρει ότι η τριμερής επιτροπή θα ασκεί έλεγχο από μακριά, προϊδεάζοντας εδώ και καιρό την κυβέρνηση με την επικοινωνία μέσω του διαδικτύου (τηλεδιασκέψεις, απαντήσεις μέσω e-mail), κάτι το οποίο γινόταν και στο παρελθόν, αλλά έχει ενταθεί τους τελευταίους μήνες.

Πολύ απλά, αναζητούνται τρόποι για να μην ξαναέρθει η τρόικα στην Αθήνα και τούτο διότι η παρουσία των εκπροσώπων της δημιουργεί ένα πολύ κακό κλίμα στο εσωτερικό της χώρας κάτι που ενδέχεται να δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα ενόψει της ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε.

Η «αποχώρηση» της τρόικα από την Αθήνα δεν έχει να κάνει με ρήξη ανάμεσα στις δυο πλευρές, αλλά με το γεγονός ότι έχει συμφωνηθεί να μην εμφανιστούν στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της εξαμηνιαίας προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αναλαμβάνει η χώρα στις αρχές του 2014.

Το πολιτικό κατεστημένο της χώρας θέλει την τρόικα να μην προκαλεί με τις συνεχείς παρεμβάσεις της κατά τη διάρκεια της μακράς προεκλογικής περιόδου μέχρι τις «διπλές» εκλογές του Μαΐου, ενώ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θέλουν να δείξουν ότι η χώρα έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε μονομερείς αποφάσεις για επιμέρους κρίσιμα ζητήματα της οικονομίας και της κοινωνίας.

Όπως φαίνεται, αυτή η επίσκεψη της τρόικα είναι η τελευταία ή η προτελευταία, καθώς τον Ιανουάριο, αν πάνε όλα καλά, θα επιστρέψει να κλείσει τις τελευταίες εκκρεμότητες. Ούτως ή άλλως, με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα μέχρι το 2017 θα δεσμεύονται όλοι οι επόμενοι προϋπολογισμοί του κράτους σε επίπεδο αποκλίσεων, στόχων και δεσμεύσεων.

τροικα2

Προσπάθεια μερικής αυτονόμησης

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι την αποχώρηση της τρόικα περιέγραψε και ο Πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ο οποίος ανέφερε ότι «το μνημόνιο δεν προσφέρει πια λύσεις» και ότι «το μνημόνιο είναι ένα πρόγραμμα που δεν το χρειάζεται πλέον η χώρα μας και δεν δίνει προοπτική στον λαό».

Επίσης, διόλου τυχαίες δεν πρέπει να θεωρούνται και οι «κορώνες» Βενιζέλου τις προηγούμενες εβδομάδες κατά της τρόικα, με τις οποίες επιχείρησε να στείλει ένα «εσωτερικό» μήνυμα, αλλά και ένα γενικότερο πολιτικό που έχει να κάνει με την παρουσία των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα.

Στην αποχώρηση της τρόικα φαίνεται να συμφωνούν Βρυξέλλες, Βερολίνο και ΔΝΤ, καθώς με αυτό τον τρόπο θα μπορούν να δείξουν ότι το πρόγραμμα που ακολούθησαν (παρά τα λάθη που παραδέχονται πλέον όλα τα μέλη) έχει διέξοδο και μάλιστα επιτυχή, γεγονός που έρχεται μετά την έξοδο της Ιρλανδίας από το μνημόνιο.

πηγή: εφημερίδα NEWSBOMB

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή