«Η Ελλάδα αναμένεται να επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης το 2014»
Η Ελλάδα αναμένεται να επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης το 2014, ενώ ευοίωνες προοπτικές για την Ευρωζώνη το 2014 προβλέπουν οι περισσότεροι αναλυτές, παρά τις επιφυλάξεις ορισμένων, εξαιτίας κυρίως του υψηλού χρέους σε κάποια από τα κράτη-μέλη της, σύμφωνα με δημοσίευμα της Γουόλ Στριτ Τζέρναλ, στο οποίο αναφέρεται ότι η Ευρωζώνη «αποδείχθηκε ανθεκτική» στις προκλήσεις του 2013.
Όπως επισημαίνεται, οι σημαντικότερες εξελίξεις στην Ευρωζώνη το 2013 δεν ήταν αυτές που έγιναν, αλλά αυτές που δεν έγιναν. Το ευρώ αποδείχθηκε ιδιαίτερα ανθεκτικό, παρά τις αναταράξεις που τα προηγούμενα έτη θα μπορούσαν να αναζωπυρώσουν τις ανησυχίες για την επιβίωση του κοινού νομίσματος.
Μεταξύ άλλων, τονίζεται ότι η απόφαση για την επιβολή απωλειών στους μη διασφαλισμένους καταθέτες στην Κύπρο δεν οδήγησε στην κατάρρευση τραπεζών, ενώ παρά το υψηλό ποσοστό ανεργίας στη νότια Ευρώπη δεν υπήρξε η κοινωνική εξέγερση που προέβλεπαν οι καταστροφολόγοι.
Σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα, πολιτικές κρίσεις υπήρξαν στην Ιταλία, στην Ελλάδα και στην Πορτογαλία, αλλά είχαν ως αποτέλεσμα σταθερές κυβερνήσεις αφοσιωμένες στις μεταρρυθμίσεις για τη δημιουργία μιας οικονομίας περισσότερο παραγωγικής και ανταγωνιστικής. Το ΑΕΠ της Ευρωζώνης, όπως σημειώνεται, αυξήθηκε κατά 0,5% κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2013, η Πορτογαλία εξήλθε από την ύφεση το δεύτερο τρίμηνο του έτους, η Ισπανία το τρίτο τρίμηνο, η Ιταλία ανέκοψε τη συρρίκνωση της οικονομίας της κατά το τέταρτο τρίμηνο, ενώ η Ελλάδα αναμένεται να επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης το 2014, για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια.
Στη συνέχεια, υπογραμμίζεται ότι η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα κατόρθωσαν επίσης να εξαλείψουν τα τεράστια δημοσιονομικά τους ελλείμματα και να μειώσουν την εξάρτησή τους από τον ξένο δανεισμό.
Ειδικά για την Ελλάδα, υποστηρίζεται ότι η δημοσιονομική προσαρμογή της, ιδίως, κατά 19%, αποτελεί ένα «αξιοσημείωτο επίτευγμα» που επιτρέπει στη χώρα να πετύχει το 2013 πρωτογενές πλεόνασμα.
Όπως δήλωσε ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank, σε πρόσφατο σημείωμά του, η πρόοδος αυτή είναι αρκετή για να πείσει τους απαισιόδοξους για το τέλος της ευρω-κρίσης, καθώς όλοι οι σχετικοί οικονομικοί και χρηματοπιστωτικοί δείκτες υποδηλώνουν το τέλος της συστημικής κρίσης.
Μεταξύ των προβλημάτων που συνεχίζουν να προκαλούν ανησυχία για την Ευρωζώνη, όπως επισημαίνεται, θεωρείται το υψηλό ποσοστό κρατικών χρεών, το ενδεχόμενο πολιτικής αστάθειας, αλλά και η μακρά περίοδος που απαιτείται για την σταθεροποίηση των οικονομιών στον ευρωπαϊκό Νότο, καθώς δεν είναι εύκολο το πέρασμα των οικονομιών τους από μη εμπορευματικούς τομείς, όπως η κατασκευή και οι κρατικές υπηρεσίες, σε μια οικονομία με εξαγωγικό προσανατολισμό. Ως αποτέλεσμα αναμένεται μικρή πτώση της ανεργίας, η οποία δύναται να πυροδοτήσει κοινωνικές εντάσεις, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας.
Σε άλλο δημοσίευμα-άρθρο γνώμης στην ίδια εφημερίδα διατυπώνεται αισιόδοξη άποψη για τις προοπτικές μέσα στο 2014, υποστηρίζοντας ότι η σχετική ηρεμία που επικράτησε στην Ευρωζώνη κατά το 2013 θα μπορούσε να συνεχισθεί και το 2014, με τη σταδιακή βελτίωση όλων των δεικτών στις οικονομίες του κοινού νομίσματος. Μεταξύ ωστόσο των προβλημάτων που συνεχίζει να αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη, όπως τονίζεται, είναι το υψηλό ποσοστό ανεργίας, που ξεπερνά το 20% στην Ελλάδα, όπως και το θέμα της απομείωσης του ελληνικού χρέους.
Σημειώνεται επίσης η βραδεία πορεία των διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων στη Γαλλία και στην Ιταλία για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας των οικονομιών τους.