15 Ιανουαρίου 1996: Σαν σήμερα παραιτήθηκε ο Ανδρέας Παπανδρέου

Την Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 1996, ο Ανδρέας Παπανδρέου συντάσσει την επιστολή παραίτησής του στο Ωνάσειο, έπειτα από 56 μέρες στην εντατική.

15 Ιανουαρίου 1996: Σαν σήμερα παραιτήθηκε ο Ανδρέας Παπανδρέου
2'

Παραιτείται από το αξίωμα του Πρωθυπουργού, ενώ παραμένει Πρόεδρος του κινήματος και ζητά από την Κεντρική Επιτροπή και την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ να προχωρήσουν άμεσα στην εκλογή νέου Πρωθυπουργού.

Ήταν Δευτέρα 15 Ιανουαρίου του 1996 και από την κεντρική πόρτα του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου έφευγαν λίγο μετά τις 9 το βράδυ οι Αντώνης Λιβάνης, Άκης Τσοχατζόπουλος, Τηλέμαχος Χυτήρης, Κώστας Λαλιώτης και ο γιοι του πρωθυπουργού, Γιώργος, Νίκος και Αντρίκος Παπανδρέου.

Λίγο νωρίτερα ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε υπογράψει το κείμενο της παραίτησής του από το αξίωμα του πρωθυπουργού , το οποίο είχε συνταχθεί στο γραφείο του Αντώνη Λιβάνη στη Βουλή.

Στην επιστολή του ο Ανδρέας Παπανδρέου ανέφερε πως «η χώρα δεν είναι δυνατό να παραμένει αδύναμη εξαιτίας της ασθένειάς του» και αναγνώριζε την «παρούσα ανικανότητά του να κυβερνήσει» ενώ ζητούσε να οργανωθεί η εκλογή νέου πρωθυπουργού, καθώς «τα προβλήματα της χώρας δεν μπορούν να περιμένουν».

Ο άνθρωπος που έμελλε να αλλάξει τις ισορροπίες στην πιο κρίσιμη διαδικασία στην ιστορία του ΠΑΣΟΚ ήταν αυτός που άκουσε τη μοναδική επιθυμία του Ανδρέα Παπανδρέου από το κρεβάτι του νοσοκομείου.

Η Δήμητρα Λιάνη σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο Γιώργο Τράγκα είπε τα εξής : « Ο Ανδρέας φώναξε το Λαλιώτη [μέσα στο δωμάτιο του νοσοκομείου] και του είπε ‘‘ένα πράγμα θα σου πω. Μπορείς να ψηφίσεις ό,τι θέλεις, μπορείς να πάρεις όποια απόφαση θέλεις βεβαίως, ένα πράγμα όμως θα σου πω. Μην αφήσετε το κόμμα να πέσει στα χέρια του Σημίτη’’.

Όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου ενημερώθηκε στο κρεβάτι του στο Ωνάσειο για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και την εκλογή Σημίτη, παρέμεινε σιωπηλός kαι… άλλαξε πλευρό.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή