Στην Αθήνα η τρόικα στις 22 Ιανουαρίου
Μετά την “ανακωχή” των εορτών και το άτυπο μορατόριουμ για την ανάληψη της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ, ξεκινάει μία από τις πιο σκληρές μάχες με την τρόικα, σε πολιτικό αλλά και τεχνοκρατικό επίπεδο.
Πολ Τόμσεν, Ματίας Μόρς και Κλάους Μαζούχ έρχονται με στόχο να πιέσουν την Ελλάδα ώστε να κλείσουν όλα τα ανοιχτά μέτωπα το συντομότερο δυνατόν.
Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν είναι καθόλου εύκολο. Τα “αγκάθια” της διαπραγμάτευσης είναι πολλά και η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να μην υποκύψει τόσο εύκολα στα “θέλω” των τροϊκανών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ ήλθαν σε κοινή συμφωνία για την επιστροφή των Πόλ Τόμσεν, Ματίας Μόρς και Κλάους Μαζούχ στην Αθήνα στις 22 Ιανουαρίου.
Η επιστροφή της τρόικας εν μέρει καταδεικνύει ότι οι δανειστές θεωρούν πως έχουν εξασφαλισθεί οι προϋποθέσεις για την επίτευξη συμφωνίας με την ελληνική πλευρά.
Βασικός στόχος του κ. Στουρνάρα στις συζητήσεις που θα έχει είναι να γεφυρωθεί χωρίς νέα μέτρα το χάσμα ύψους 1,2 δισ. ευρώ που χωρίζει τις δύο πλευρές και αφορά στο δημοσιονομικό κενό του 2014.
Η επίσκεψη της τρόικας θα έχει ως κύριο σκοπό την εκταμίευση της δόσης των 3,1 δισ. ευρώ από την πλευρά της ΕΕ στο Eurogroup της 27ης Ιανουαρίου και των δύο δόσεων των 1,8 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ (σύνολο 3,6 δισ. ευρώ) στο τέλος Φεβρουαρίου ή στις αρχές Μαρτίου.
Τα ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν στα πλαίσια της τρέχουσας αξιολόγησης είναι πολλά και κρίσιμα :
- Το Δημοσιονομικό κενό για το 2014
- Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα μέχρι το 2016
- Οι ομαδικές απολύσεις
- Το δεύτερο κύμα κινητικότητας 12.500 δημοσίων υπαλλήλων έως τον Μάρτιο
- Οι 11.000 απολύσεις του 2014.
- Η μνημονιακή δέσμευση για τη σταδιακή μείωση των εργοδοτικών εισφορών και την εφαρμογή της ρήτρας του μηδενικού ελλείμματος για τα ασφαλιστικά ταμεία.
Ακόμη η ατζέντα περιλαμβάνει την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων με αλλαγές στις διαδικασίες και την οργανωτική δομή του ΤΑΙΠΕΔ, το νέο νομοθετικό καθεστώς για τη διάθεση των μετοχών των τραπεζών που κατέχει το ΤΧΣ, καθώς και εκκρεμότητες που υπάρχουν στην απελευθέρωση των αγορών και των επαγγελμάτων.
Ταυτόχρονα ξεκαθαρίζεται ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ληφθούν νέα επώδυνα μέτρα με γενικευμένες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις ή με αύξηση εισφορών.
Η τρέχουσα αξιολόγηση θα κρίνει την εκταμίευση της δόσης των 4,9 δισ. ευρώ ή ενδεχομένως και μεγαλύτερης δόσης εάν υπάρξει «σύμπτυξη» και με τον τριμηνιαίο έλεγχο που ακολουθεί. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί αν το Eurogroup αποδεσμεύσει τη δόση των 3,1 δισ. ευρώ του τέταρτου τριμήνου του 2013 και εγκρίνει τη δόση του πρώτου τριμήνου του 2014 ύψους 5,7 δισ. ευρώ, η οποία θα καταβληθεί ωστόσο σταδιακά ανάλογα με την πρόοδο των προαπαιτούμενων δράσεων.
Τέλος, πρέπει να σημειωθεί πως στις 29 και 30 Ιανουαρίου θα έλθουν στην Αθήνα τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ότμαν Κάρας και Λιαμ Χουαν Νγκοκ για να αξιολογήσουν το έργο της τρόικας.
Διαβάστε επίσης:
Το ελληνικό ζήτημα στην ατζέντα της προεδρίας
Σαμαράς: Μακάρι ο ΣΥΡΙΖΑ να λειτουργούσε όπως εμείς στην αντιπολίτευση
Σαμαράς: Η Ελλάδα δοκιμάστηκε, αλλά άντεξε και αλλάζει ριζικά (vid)
Επίθεση του ακροδεξιού Γκρίφιν στον Σαμαρά:Είστε απόγονοι κομμουνιστών
Süddeutsche Zeitung: Οι μέρες της τρόικας είναι μετρημένες
Το Ευρωκοινοβούλιο βγάζει «λάδι» την Τρόικα