Εξοργισμένος με υπουργούς και βουλευτές της ΝΔ ο Σαμαράς
- Θεωρεί ότι είτε κρύβονται στα δύσκολα, είτε τον υπονομεύουν- «Δίνουμε 10 μόνο άνθρωποι τη μάχη για τη χώρα», λένε από το Μαξίμου.
Στην πιο δύσκολη συγκυρία για την κυβέρνηση και με τις ευρωεκλογές να φαντάζουν ως «η μητέρα των μαχών» που θα καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις και τη βιωσιμότητα του κυβερνητικού σχήματος, ο Πρωθυπουργός εμφανίζεται έντονα προβληματισμένος από την συμπεριφορά της πλειονότητας των υπουργών αλλά και την εικόνα της κοινοβουλευτικής του ομάδας.
Ο κ. Σαμαράς θεωρεί ότι είναι ελάχιστοι οι υπουργοί που τολμούν να μπουν στη φωτιά, να προχωρήσουν με τόλμη στις μεταρρυθμίσεις αλλά κυρίως να δώσουν μετωπική μάχη με το ΣΥΡΙΖΑ. Οι περισσότεροι, φροντίζουν για την εικόνα τους και ορισμένοι παίρνουν και σαφείς αποστάσεις από τη σκληρή γραμμή έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει επιλέξει ο κ. Σαμαράς και το Μαξίμου.
Υπάρχουν υπουργοί που αποφεύγουν να βγουν δημόσια και να στηρίξουν κυβερνητικές επιλογές και αποφάσεις, με το φόβο του πολιτικού κόστους ενώ άλλοι κλείνουν το μάτι, δια της σιωπής τους, στο ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ.
Συνεργάτες του κ.Σαμαρά παρατηρούσαν ότι οι μόνοι που συντάχθηκαν με τη γραμμή του Μαξίμου , που απέκλειε οποιαδήποτε συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ, ήταν οι κ.κ Γεωργιάδης, Χατζηδάκης, Κεδίκογλου, Βορίδης και 4-5 βουλευτές, όπως η κ. Ασημακοπούλου κ.α.
Πηγές προσκείμενες στον Πρωθυπουργό αναφέρουν ότι είναι μετρημένοι στα δάχτυλα αυτοί που δίνουν τη μάχη δίπλα στον Α. Σαμαρά για να μην πέσει η χώρα στα χέρια του Α. Τσίπρα. Τονίζουν επίσης ότι ο κ. Σαμαράς αν είχε τη δυνατότητα θα είχε προχωρήσει στην αλλαγή του 75% του σημερινού υπουργικού συμβουλίου.
Επισημαίνουν επίσης ότι ο κ. Σαμαράς είναι αυτός που δουλεύει όσο κανένας άλλος Πρωθυπουργός από την μεταπολίτευση μέχρι σήμερα και αυτός που δίνει λύσεις σε προβλήματα και αστοχίες των υπουργών του.
Ο Πρωθυπουργός αισθάνεται την ίδια απογοήτευση και για την κοινοβουλευτική του ομάδα. Διαπιστώνει την ίδια απροθυμία που βλέπει και στους υπουργούς του και εξοργίζεται από τις διαφοροποιήσεις που υπάρχουν κατά καιρούς αλλά και την κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση. Θεωρεί ότι οι περισσότεροι βουλευτές ενδιαφέρονται για την επανεκλογή τους και δεν μπορούν ή δεν θέλουν να ενταχθούν στον πολιτικό σχεδιασμό του Μαξίμου, που απαιτεί σύγκρουση με το ΣΥΡΙΖΑ και ότι αυτός εκπροσωπεί.
Είναι κοινό μυστικό ότι ο κ. Σαμαράς δεν ήταν ποτέ ικανοποιημένος από τη σύνθεση της κοινοβουλευτικής του ομάδας, πολλοί υποψήφιοι βουλευτές, που ήταν φιλικά προσκείμενοι προς τον ίδιο και τον ακολουθούν από την εποχή της Πολιτικής Άνοιξης, δεν κατάφεραν να εκλεγούν στις εκλογές του 2012.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να βρεθεί ο Πρωθυπουργός με μία κοινοβουλευτική ομάδα που δεν θεωρείται «δική» του. Οι περισσότεροι έχουν αναφορές στο καραμανλικό στρατόπεδο και αντιμετωπίζονται με δυσπιστία από το Μαξίμου, όσο και αν ο Κώστας Καραμανλής τηρεί μία εξαιρετικά προσεκτική στάση και αποφεύγει να ενθαρρύνει ενέργειες αμφισβήτησης της κυβερνητικής συνοχής και του ίδιου του Πρωθυπουργού.
Οι ανησυχίες του Μαξίμου αφορούν την αντίδραση της κοινοβουλευτικής ομάδας σε δύο περιπτώσεις:
α. Αν χρειαστεί να ψηφιστεί ένα κρίσιμο νομοσχέδιο ή μέτρα που θα κριθούν απαραίτητα.
β. Ποια θα είναι η αντίδραση των βουλευτών σε ένα αρνητικό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές.
Ένα από τα επιχειρήματα που είχαν χρησιμοποιήσει κάποιοι από τους συνεργάτες του κ. Σαμαρά για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες τον περασμένο Ιούνιο, με αφορμή το θέμα της ΕΡΤ, ήταν και η δυνατότητα που θα είχε ο Πρωθυπουργός (λόγω της λίστας) να διαμορφώσει ο ίδιος τη σύνθεση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τοποθετώντας σε εκλόγιμες θέσεις άτομα της εμπιστοσύνης του και απόλυτα αφοσιωμένα σε αυτόν.
Πλέον όμως δεν υπάρχει το όπλο της λίστας και οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με σταυρό προτίμησης ενώ οποιαδήποτε προσπάθεια του κ. Σαμαρά να μην συμπεριλάβει στα ψηφοδέλτια κάποιους εν ενεργεία βουλευτές, είναι δεδομένο ότι θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα και αναταραχή.
Μικρότερες θα είναι οι επιπτώσεις και οι αντιδράσεις από ένα σαρωτικό ανασχηματισμό, που όντως βρίσκεται στο μυαλό του κ. Σαμαρά. Το θέμα είναι ο χρόνος όμως, πότε θα αποφασίσει να τον πραγματοποιήσει αλλά και αν υπάρχει ωφέλιμος πολιτικός χρόνος για να αποδώσει στον ίδιο και στην κυβέρνησή του τα θετικά αποτελέσματα που προσδοκά.
Διαβάστε επίσης:
Ευρεία κυβερνητική σύσκεψη για την Κεφαλονιά – Στο νησί και ο Τσίπρας
ΠΑΣΟΚ: Όλοι στην υπηρεσία του Τσίπρα
Χάσμα αγεφύρωτο κυβέρνησης - τρόικας – Στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια