Οι ομαδικές απολύσεις στην ατζέντα της συνάντησης Βρούτση – τρόικας

Σε εξέλιξη αυτή την ώρα η συνάντηση στο υπουργείο εργασίας των επικεφαλής των δανειστών με τον κ. Γιάννη Βρούτση.

Οι ομαδικές απολύσεις στην ατζέντα της συνάντησης Βρούτση – τρόικας
2'

Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθεί το θέμα των ομαδικών απολύσεων, η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η οικονομική κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων και η σταδιακή υλοποίηση του σχεδίου για την καθιέρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης θα πρέπει να βρει τη χρυσή τομή μεταξύ τρόικας και κοινωνίας για την περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9 μονάδες χωρίς την κατάρρευση των ταμείων, αλλά και την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων σε επιχειρήσεις που βρίσκονται σε καθεστώς αναδιάρθρωσης δίχως την απάλειψη τελικής έγκρισης.

Η μείωση των εργοδοτικών εισφορών και η απελευθέρωση του μέτρου των ομαδικών απολύσεων, συνιστούν την ατζέντα των θεμάτων που θα συζητήσουν ο Γιάννης Στουρνάρας και ο Γιάννης Βρούτσης με τους Πολ Τόμσεν, Κλάους Μαζούχ και Ματίας Μορς.

Η συμφωνία που υπάρχει με την τρόικα προβλέπει ότι οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλουν οι εργοδότες θα πρέπει να μειωθούν κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2016 και η αρχή της μείωσης να γίνει εντός του 2014. Συνολικά, εκτιμάται ότι αυτό θα κοστίσει στα ταμεία 850 εκατ. ευρώ. Ποσό το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί από άλλες πηγές, με το ΔΝΤ να μην απορρίπτει την εναλλακτική της νέας περικοπής των υψηλών συντάξεων (ευγενών ταμείων και ΟΑΕΕ) ή ακόμα και τον περιορισμό των δικαιούχων του ΕΚΑΣ.

Το οικονομικό επιτελείο παρουσίασε πρόταση για μείωση των εργοδοτικών εισφορών σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το προβλεπόμενο για να περιοριστεί το ετήσιο κόστος και να μην απαιτηθούν νέα μέτρα. Στα παραπάνω θέματα θα προστεθεί και η κατάργηση δεκάδων φόρων υπέρ τρίτων. Το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη καταγράψει 70 τέτοιους φόρους που μπορούν να καταργηθούν χωρίς να προκληθεί σημαντικό πρόβλημα για τους φορείς που τους εισπράττουν ενώ φαίνεται πως οι φόροι υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων δεν θα πειραχθούν. Συνολικά, οι φόροι υπέρ τρίτων υπολογίζονται σε 2 με 3 δις. ευρώ.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή