Ανάκληση της διάταξης για την απαλλαγή δημάρχων από ποινικές ευθύνες

Την ανάκληση της ρύθμισης, με την οποία απαλλάσσονταν από ποινικές ευθύνες παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για συμβάσεις που κατέληξαν με δική τους υπογραφή, σε παρεμφερή, αλλά όχι ταυτόσημη υλοποίηση, ανακοίνωσε στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης.

Ανάκληση της διάταξης για την απαλλαγή δημάρχων από ποινικές ευθύνες
4'

Η ρύθμιση που είχε ξεσηκώσει εντονότατες αντιδράσεις από το χώρο της αντιπολίτευσης, είχε υπερψηφιστεί ως τροπολογία την προηγούμενη Πέμπτη από τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση και είχε επισυναφθεί ως άρθρο στο νομοσχέδιο που διευκόλυνε την συμμετοχή των ευρωπαίων πολιτών στις επικείμενες ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές. Σήμερα, κατά την τυπική υπερψήφιση του νομοσχεδίου επί του συνόλου, ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, ανακοίνωσε την ανάκληση της ρύθμισης, προκειμένου να αναδιατυπωθεί και να επανεισαχθεί προς ψήφιση σε επόμενη νομοθετική πρωτοβουλία. Κατά τα άλλα, κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, υπερψηφίστηκαν τέσσερα νομοσχέδια:

mixelakis

Το πρώτο αφορούσε τη διάνοιξη νέας συνοριακής διόδου και οδικής αρτηρίας μεταξύ της Ελλάδας και της Βουλγαρίας στην Ξάνθη. Το νομοσχέδιο καταψηφίστηκε από τους Ανεξάρτητους Έλληνες που επεσήμαναν πως η Ελλάδα δεν λαμβάνει μέτρα για την πάταξη του λαθρεμπορίου στις συνοριακές διόδους, όπως επίσης και από τη Χρυσή Αυγή, που προέβλεψε πως «σε 30 χρόνια, ένας αριθμός περί τα τρία εκατομμύρια μουσουλμάνων θα κατοικεί στις δύο πλευρές των ελληνοβουλγαρικών συνόρων στη Θράκη, αφήνοντας μόνο το νομό Έβρου να αποτελεί μια μικρή νησίδα». Απαντώντας, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δ. Κούρκουλας, υπενθύμισε πως βασική αρχή της Ε.Ε. είναι η ελευθερία διακίνησης εργαζομένων, και σημείωσε πως «η εταιρική σχέση Ελλάδας - Βουλγαρίας έχει αποκτήσει στρατηγική διάσταση και οποιοδήποτε βήμα για την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων και των τοπικών κοινωνιών, αποδίδει ωφελήματα στις τοπικές κοινωνίες».

kourkoulas

«Ορισμένες φορές αναρωτιέμαι αν βρισκόμαστε στο 2014 ή στο 1914. Άκουσα για κυκλωτικές κινήσεις μειονοτήτων, λες και οι διάφοροι πράκτορες οι οποίοι θέλουν να υπονομεύσουν το ελληνικό έθνος δεν μπορούν να περάσουν από άλλη δίοδο, και πρέπει να περάσουν από αυτήν τη συγκεκριμένη» σχολίασε ο κος Κούρκουλας.

Το δεύτερο νομοσχέδιο αφορούσε το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αρμενίας για θέματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από όλα τα κόμματα πλην του ΚΚΕ.

Το τρίτο νομοσχέδιο αφορούσε την παραγραφή χρεών ύψους 12,85 εκ. δολαρίων της Παλαιστινιακής Αρχής προς την Ελλάδα, για αναπτυξιακή βοήθεια που είχε δοθεί στην τελευταία υπό μορφή δανείου, το οποίο έπαψε να αποπληρώνει μετά το 2005.

Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από όλα τα κόμματα πλην της Χρυσής Αυγής, με τον εκπρόσωπό της Π. Ζησιμόπουλο να δηλώνει «παρών». Το ποσόν αυτό πλέον παραγράφεται, υπό τον όρο να χρησιμοποιηθεί από την Παλαιστινιακή Αρχή για υγειονομικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς.

marias

Επί του νομοσχεδίου αυτού, ο Νότης Μαριάς (Ανεξάρτητοι Έλληνες) παρατήρησε πως «αυτή η συγκεκριμένη συμφωνία δείχνει έναν ωραίο δρόμο για το πώς μπορεί να γίνει και διαγραφή μη επονείδιστου χρέους, με τη μετατροπή του εν προκειμένω, σε αναπτυξιακή βοήθεια».

Το τέταρτο νομοσχέδιο αφορούσε την κύρωση του «Πρωτοκόλλου για τα Προνόμια και τις Ασυλίες του Κέντρου Επιβολής Νόμου της Νοτιοανατολικής Ευρώπης», και καταψηφίστηκε από το ΚΚΕ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ δήλωσαν «παρών». Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε και η Χρυσή Αυγή.

Η συζήτηση των τριών νομοσχεδίων, έδωσε και τη δυνατότητα για μια πρώτη κοινοβουλευτική αντιπαράθεση σχετικά με τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Ο παριστάμενος υφυπουργός Εξωτερικών, υπερασπίστηκε την στάση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στην κριτική των ΑΝΕΛ, σημειώνοντας πως η Ελλάδα αναγνωρίζει τη μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας, η οποία αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, την Ε.Ε., τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

«Έχουμε άριστες σχέσεις με τη Μόσχα, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε δονκιχωτική πολιτική χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη τους διεθνείς συσχετισμούς» σημείωσε ο κ. Κούρκουλας. «Ο κ. Βενιζέλος επισκέφθηκε την Ουκρανία ξεκινώντας απ' την Μαριούπολη. Με παρέμβαση και του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, στις συναντήσεις του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων έχει μπει μέσα στα συμπεράσματα και φράση, η οποία μας καλύπτει, όσον αφορά τυχόν εθνικιστικές, εξτρεμιστικές τάσεις της νέας κατάστασης στην Ουκρανία» συμπλήρωσε ο υφυπουργός.

mariasss

Από πλευράς ΑΝΕΛ, ο Νότης Μαριάς υποστήριξε πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση προχώρησε με διάφορες ΜΚΟ και ενίσχυσε τις νεοναζιστικές οργανώσεις της Ουκρανίας για να ανατρέψει το καθεστώς Γιανουκόβιτς» και άφησε αιχμές κατά της κυβέρνησης πως έχει θέσει την ελληνική εξωτερική πολιτική «κάτω από τον μερκελισμό». «Είμαι σίγουρος ότι θα δοθεί σύντομα η ευκαιρία στο Σώμα να έχει μία σε βάθος συζήτηση και με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών» αποκρίθηκε ο Δ. Κούρκουλας.

Διαβάστε επίσης:

Βενιζέλος:Κάποιοι δεν αντιλαμβάνονται στην Ελλάδα τους κινδύνους!

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή