Χατζημαρκάκης: Τρόικα, ο σύγχρονος Ηρώδης
Συνέντευξη τύπου του ευρωβουλευτή κ. Γ.Χατζημαρκάκη με θέμα έρευνα για τη νεογνική θνησιμότητα στην Ελλάδα.
«Η Τρόικα είναι ο σύγχρονος Ηρώδης για τα παιδιά της Ελλάδας. Οι πολιτικές της Τρόικα στην Ελλάδα έχουν οδηγήσει σε μια κοινωνικοοικονομική κρίση, που έχει προκαλέσει την πιο μεγάλη καταστροφή που έχει βιώσει η χώρα επί δεκαετίες. Εδώ όμως δεν πρόκειται για μια φυσική καταστροφή αλλά για μια πολιτική απόφαση που πρέπει να αλλάξει άμεσα και όχι μετά τις Ευρωεκλογές επειδή η κυρία Μέρκελ φοβάται την εκλογική ήττα», τόνισε ο ευρωβουλευτής Γιώργος Χατζημαρκάκης, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που διοργάνωσε σήμερα το μεσημέρι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με θέμα τις συνέπειες των μέτρων λιτότητας στην Δημόσια Υγεία της Ελλάδας.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο επιβλέπων της μελέτης, κ. Αλέξανδρος Κεντικελένης, η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο παγκοσμίου φήμης ιατρικό περιοδικό Lancet. Ο κ. Κεντικελένης παρουσίασε τα στοιχεία της έρευνας στοιχειοθετώντας τις επιπτώσεις της κρίσης στην υγεία του ελληνικού πληθυσμού.
Ο κ. Κεντικελένης τόνισε πως η κρίση έχει επηρεάσει παρά πολύ τον τομέα της υγείας και ιδιαίτερα το κομμάτι που αφορά στην πρόσβαση του πολίτη στις υπηρεσίες υγείας. Επιπλέον, αναφέρθηκε στα στοιχεία για την Ε.Ε. από την ανάλυση των οποίων προκύπτει αύξηση 43% εκείνων των πολιτών που δεν έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, με μεγαλύτερη επίπτωση στις ευαίσθητα κοινωνικά ομάδες, οι οποίες στο χρονικό διάστημα από το 2007 – 2011, στο πλαίσιο των περικοπών που πραγματοποιήθηκαν, αντιμετώπισαν το σοβαρότερο πρόβλημα. “Τα προβλήματα αυτά συνδέονται με το γεγονός ότι πληρώνουν ένα κομμάτι του κόστους από τα φάρμακα αλλά και στο πρόβλημα με ανασφάλιστους”, επεσήμανε.
Νεογνική θνησιμότητα
“Βλέπουμε τα πρώτα δύο χρόνια (2008-2010) της κρίσης ότι υπήρχε μια αρνητική αλλαγή. Παρουσιάζεται αύξηση πάνω από 40% στη νεογνική θνησιμότητα, η οποία οφειλόταν κυρίως στην επιδεινούμενη κοινωνικο - οικονομική κατάσταση των μητέρων”, τόνισε ο κ. Κεντικελένης.
Επεσήμανε, δε, πως το χαρακτηριστικό στοιχείο είναι ότι ενώ μέχρι τότε, σημειώνονταν μείωση διαρκώς του δείκτη νεογνικής θνησιμότητας, στη συνέχεια, με την κρίση, αυτός άρχισε να αυξάνει. “Το 2011 έπεσε λίγο, αλλά αν εστιάσουμε σε στοιχεία που αφορούν τα θνησιγενή μωρά, βλέπουμε αύξηση σε θνησιμότητα σε νεογνά που προέρχονται πρωτίστως από φτωχές οικογένειες”, τόνισε. Άλλωστε, όπως πρόσθεσε ο μελετητής, γενικότερα το θέμα της φτωχοποίησης είναι εκείνο που προκαλεί την μεγαλύτερη ανησυχία.
Στο σημείο αυτό ο κ. Χατζημαρκάκης ανακοίνωσε πως έγινε δεκτή η τροπολογία του από την κοινοβουλευτική ομάδα των Ελευθέρων Δημοκρατών (ALDE) προκειμένου να συμπεριληφθεί το θέμα της νεογνικής θνησιμότητας στην Ελλάδα στο τελικό κείμενο που θα ψηφίσει την επόμενη εβδομάδα το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο για τον ρόλο της Τρόικα.
Πρόβλημα ανθρωπιστικής φύσεως
Ο Εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λασιθίου κ. Κώστας Νικολαράκης, τόνισε ότι αποτελεί απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας να αναδείξουν το πρόβλημα υγείας του ελληνικού λαού εκτός ελληνικών συνόρων σε Διεθνείς Οργανισμούς (Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κ.α.), όχι μόνο ως οικονομικό πρόβλημα αλλά κυρίως ως πρόβλημα ανθρωπιστικής φύσεως.
Ο κ. Νικολαράκης ανέφερε πως 4.000.000 Έλληνες βρίσκονται σήμερα κάτω από το όριο της φτώχειας με ετήσια έσοδα λιγότερα των 4.000 € (στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος), 1.500.000 Έλληνες είναι άνεργοι, 750.000 Έλληνες είναι ανασφάλιστοι χωρίς καμιά δυνατότητα πρόσβασης στο σύστημα υγείας και μεταξύ αυτών χιλιάδες παιδιά που ούτε καν έχουνε εμβολιαστεί. Επίσης, υπάρχει 30% μείωση των ασθενών που καταφεύγουν σε ιδιωτικά θεραπευτικά ιδρύματα τα 4 τελευταία χρόνια και 30% αύξηση των ασθενών που προσέρχονται σε κρατικά θεραπευτικά ιδρύματα το ίδιο χρονικό διάστημα. Σημείωσε, δε, πως έχει παρατηρηθεί τα τέσσερα τελευταία χρόνια αύξηση των κρουσμάτων του AIDS (μέχρι και τον Οκτώβριο του 2013) αλλά και εμφάνιση επιδημίας του ιού του Δυτικού Νείλου στην Βόρεια Ελλάδα τα έτη 2010 και 2011.
Τέλος, αφού παρουσίασε στοιχεία για το Νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου Κρήτης όπου εργάζεται, επεσήμανε πως “το Νοσοκομείο λειτουργεί ουσιαστικά το πρωί, ενώ οι μεγάλες απουσίες που καταγράφονται μετά το πρωινό ωράριο και τις νυχτερινές ώρες λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού χαρακτηρίζουν την λειτουργία επιεικώς ως επισφαλή”, υπογραμμίζοντας πως το ίδιο φαινόμενο καταγράφεται και σε άλλα Νοσοκομεία.