Ο Παπανδρέου «απειλεί» Βενιζέλο και τρομάζει Σαμαρά

Πονοκέφαλος στο Μαξίμου από την αμφισβήτηση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ

Το ενδεχόμενο να «αντέξει» στις επικείμενες διπλές εκλογές η Νέα Δημοκρατία, αλλά η κυβέρνηση να μπει σε... περιδίνηση εξαιτίας της σοβούσας κρίσης στο ΠΑΣΟΚ τρομάζει το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Αντώνης Σαμαράς έχει επανειλημμένως εκφράσει την έντονη ανησυχία του για τις εξελίξεις στο εσωτερικό του κυβερνητικού του εταίρου καθώς παρά την κάλυψη που παρέχεται στο ΠΑΣΟΚ (σ.σ. με εκλογικό κόστος μάλιστα για τη ΝΔ) αλλά και τα «δώρα» προς τον Ευάγγελο Βενιζέλο, αναντίστοιχα μάλιστα με την εκλογική επίδοση και την ισχύ του πάλαι ποτέ κραταιού κόμματος, το καζάνι στο εσωτερικό βράζει, τα ποσοστά παραμένουν στα όρια του 4%, ενώ η αμφισβήτηση Βενιζέλου είναι συνεχής.

Μάλιστα, η προχθεσινή ευθεία αμφισβήτηση των χειρισμών Βενιζέλου από τον Γιώργο Παπανδρέου και οι «βολές» του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ προς τον προκάτοχό του ήρθαν να επιβαρύνουν περαιτέρω το κλίμα. Άλλωστε, στο Μαξίμου γνωρίζουν καλά ότι η βάση του ΠΑΣΟΚ παραμένει «Παπανδρεϊκή» (σ.σ. παρά τα όσα καταμαρτυρούν οι πολίτες στον Γ. Παπανδρέου), όπως κατ’ αντιστοιχία η Ν.Δ. παραμένει «Καραμανλική».

Ο κ. Σαμαράς, που επίσης καλείται να διαχειριστεί τις απογοητευτικές επιδόσεις των υποψηφίων της ΝΔ σε Αθήνα, Κεντρική Μακεδονία και Περιφέρεια Αττικής, επιδιώκει να έχει καθαρή εικόνα για τα τεκταινόμενα στο χώρο του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να αποφύγει δυσάρεστες εκπλήξεις. Άλλωστε το τελευταίο που θα επιθυμούσε με μία κρίσιμη διαπραγμάτευση σε εξέλιξη και δύο καθοριστικές εκλογικές αναμετρήσεις στον ορίζοντα θα ήταν η αποσταθεροποίηση της δικομματικής του κυβέρνησης, καθώς εμφανώς δεν υπάρχουν «εφεδρείες» ικανές να καλύψουν μία μείζονα κρίση στο ΠΑΣΟΚ.

Υπό την έννοια αυτή, οι επικείμενες εκλογές είναι κρίσιμες για τη δικομματική για δύο λόγους: τόσο για τα ποσοστά και την τύχη των γαλάζιων υποψηφίων στις ευρωπαϊκές και αυτοδιοικητικές εκλογές όσο και για την εκλογική επίδοση του ΠΑΣΟΚ. Εφόσον η «Ελιά» καταγράψει χαμηλά ποσοστά, πολλώ δε μάλλον, εάν παρασυρθεί από το «Ποτάμι» του Στ. Θεοδωράκη ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο η αμφισβήτηση στο πρόσωπο του Ευάγγελου Βενιζέλου να είναι ευθεία και ηχηρή, με το ΠΑΣΟΚ να στρίβει το τιμόνι και να απομακρύνεται από την κυβερνητική ρότα.

Το σενάριο δεν μοιάζει απίθανο. Άλλωστε, ούτε τα πρωτογενή πλεονάσματα, ούτε οι – συχνά υποκριτικές – «κόντρες» με υπουργούς της κυβέρνησης μοιάζουν να βελτιώνουν τα εκλογικά ποσοστά της Χαριλάου Τρικούπη. Αν μάλιστα επιβεβαιωθεί τότε όλα τα σενάρια είναι ανοικτά, τόσο για την κυβέρνηση, όσο και για το πολιτικό σύστημα όπως το γνωρίσαμε μέχρι σήμερα.

Διαβάστε επίσης:

Βαγγέλης μόνος, ψάχνει... κόμμα

Χρυσοχοΐδης: Σε υπαρξιακή απόγνωση το ΠΑΣΟΚ

Ξεκινά η Πανελλήνια συνδιάσκεψη της «Ελιάς»

Χαμός στο πολιτικό συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ - Διεκόπη η συνεδρίαση

«Βόμβα» Σκανδαλίδη:Το ΠΑΣΟΚ πέθανε - Ανάγκη άμεσων εκλογών!