Καταψηφίστηκε η πρόταση μομφής κατά του προεδρείου της Βουλής
Απορρίφθηκε με ψήφους 165 κατά (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του Προέδρου της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκη. Την πρόταση καταψήφισαν επίσης ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Χρήστος Αηδόνης.
Υπέρ της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν 76 βουλευτές (ΣΥΡΙΖΑ, ΧΑ και οι Νότης Μαριάς και Γαβριήλ Αβραμίδης από τους ΑΝΕΛ). Οι υπόλοιποι βουλευτές των ΑΝΕΛ απουσίασαν από την ψηφοφορία, όπως και το ΚΚΕ, ενώ ο Πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία.
Εκρηκτικό ήταν το κλίμα στη συζήτηση της πρότασης μομφής εναντίον του προεδρείου της Βουλής που κατατέθηκε την Κυριακή από τον ΣΥΡΙΖΑ.
«Δεν πρόκειται για μια προσωπική διένεξη, αλλά για μια πολιτική επιλογή», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, εξηγώντας την απόφαση του κόμματος να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά του προεδρείου της Βουλής.
Κατά την τοποθέτησή του, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ήταν μια «πολιτική επιλογή αναγκαστική από τη στιγμή που ο Πρόεδρος επέλεξε να πάρει επάνω του, ως μη όφειλε κατά τη γνώμη μας, την απόφαση να αποδεχτεί τη πρόταση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης για απόρριψη της πρότασης δυσπιστίας που καταθέσαμε στον υπουργό των οικονομικών», ενώ συμπλήρωσε ότι «θα μπορούσε να θέσει το θέμα στην Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής, είτε έστω στη διάσκεψη των Προέδρων».
«Την Κυριακή έγινε πρωτοφανές στα χρονικά κοινοβουλευτικό πραξικόπημα με ακόμα πιο προφανή πολιτική σκοπιμότητα», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και επεσήμανε: «σήμερα είναι σαφές ποια ήταν η σκοπιμότητα της αλλαγής στάσης της κυβέρνησης. Η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή θα ήταν κόλαφος για την κυβέρνηση. Ακόμα μεγαλύτερος θα ήταν η κρίση των βουλευτών για τον υπουργό Οικονομικών».
Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, «η κυβέρνηση χθες φυγομάχησε», τονίζοντας ότι «αυτό ήταν το μόνο κυβερνητικό σχέδιο στη χθεσινή διαδικασία. Η φυγομαχία».
«Και δυστυχώς ο Πρόεδρος της Βουλής, υπηρέτησε αυτό το κυβερνητικό σχέδιο. Και το κοινοβούλιο για άλλη μια φορά τραυματίστηκε. Για να μην στραπατσαριστεί η κυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά.
Στη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Τσίπρας επικαλέστηκε τις γνωμοδοτήσεις καθηγητών του Συνταγματικού Δικαίου για τη συνταγματικότητα της πρότασης που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ πρόσθεσε ότι σκοπός του κόμματος ήταν να σταματήσει «την κακουργηματική απιστία εις βάρος του δημοσίου με πρωτεργάτη τον κ. Στουρνάρα».
Παίρνοντας το λόγο ο πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης απάντησε με εντονότατο ύφος στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα.
Ο κ. Μεϊμαράκης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «καταχρηστική παραβίαση του Κανονισμού και του Συντάγματος, προσπαθώντας να αλλοιώσει τον κατεπείγοντα χαρακτήρα της συζήτησης του νομοσχεδίου» κατά τη χθεσινή διαδικασία και υπενθύμισε πως η πρόταση μομφής προς το πρόσωπό του, δεν μπορεί να είναι απλή πρόταση αποδοκιμασίας, καθώς «κατά τον Κανονισμό με την πρόταση μομφής θεωρείται πως έχω διαπράξει αξιόποινη πράξη».
Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο πρόεδρος της Βουλής άφησε υπονοούμενα πως ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε συνειδητά την ώρα που εκείνος απουσίαζε από την έδρα προκειμένου να καταθέσει την πρόταση μομφής κατά του Γιάννη Στουρνάρα, ενώ άφησε αιχμές και κατά του κ. Δραγασάκη, λέγοντας πως κατ' επανάληψη έχει συμπεριφερθεί από την έδρα με τρόπο ευνοϊκό προς την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά «δεν του κάναμε πρόταση μομφής».
Τα σχόλια του κ. Μεϊμαράκη προκάλεσαν την αντίδραση του κ. Δραγασάκη, ο οποίος ζήτησε το λόγο επί προσωπικού για να απαντήσει.
Ο Προεδρεύων εκείνη την ώρα Γιάννης Τραγάκης αρνήθηκε να του δώσει το λόγο, εξηγώντας ότι είχε ήδη δώσει τον λόγο στον κ. Ε. Βενιζέλο και πως όταν ολοκληρώσει την ομιλία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα μπορέσει να τοποθετηθεί.
Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε από την αίθουσα.
Ο κ. Δραγασάκης, πριν αποχωρήσει και ο ίδιος, διαπίστωσε ανακρίβειες στην ομιλία του προέδρου της Βουλής και δήλωσε πως ο ίδιος είχε ενημερώσει τον πρόεδρο της Βουλής για την ώρα για την οποία θα μιλούσε χθες ο Αλέξης Τσίπρας. «Επιφυλάσσομαι να μελετήσω την ομιλία σας, αλλά δεν αντιλαμβάνομαι τη θεωρία των δύο ταυτοτήτων. Και κατηγορίες για κομματική χρήση της έδρας, έχω δεχθεί μόνον από μία παράταξη».
«Πώς φαντάζεστε ότι μπορείτε να συνυπογράφετε την πρόταση μομφής εναντίον μου ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και να είστε και αντιπρόεδρος της Βουλής» ανταπάντησε ο Β. Μεϊμαράκης.
Διαβάστε επίσης:
Τσίπρας:Τραυματίστηκε η Βουλή για να μην στραπατσαριστεί η κυβέρνηση
Μεϊμαράκης:Καταχρηστική παραβίαση του Κανονισμού και του Συντάγματος
Διαφωνίες στη Βουλή για την πρόταση μομφής κατά του προεδρείου
Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ από τη Βουλή (βίντεο)