Ποτάμι η... γκλαμουριά: Τα γοβάκια, το Πέραμα, η Δραπετσώνα και το Κερατσίνι

Ένα ζευγάρι πανάκριβα γοβάκια, μια κομματική φιέστα και οικογένειες που βγάζουν το μήνα με λιγότερα από 200 ευρώ...

Ποτάμι η... γκλαμουριά: Τα γοβάκια, το Πέραμα, η Δραπετσώνα και το Κερατσίνι
3'

Από την εποχή που ο Τάσος Λειβαδίτης έγραφε τους στίχους της Δραπετσώνας, ο Μίκης Θεοδωράκης μελοποιούσε τις δραματικές φράσεις: «Παρ' τα στεφάνι μας, παρ' το γεράνι μας, στη Δραπετσώνα πια δεν έχουμε ζωή...» έχουν περάσει αρκετές δεκαετίες. Κι όμως, είναι σα να μην έχει αλλάξει τίποτα.

Η φτώχεια και η ανεργία παραμένουν σκαρφαλωμένες στα ικριώματα της ζωής των περισσότερων κατοίκων των περιοχών αυτών.

Κι όμως, προ ημερών, πανάκριβα παπούτσια κυκλοφόρησαν στο ανοιχτό Θεατράκι της Χαραυγής στο πλαίσιο μιας προσεκτικά κεκαλυμμένης –αλλά εν τέλει φανερά γκλαμουράτης - παρουσίασης του ευρωψηφοδελτίου που επέλεξε για το κόμμα του Το Ποτάμι, ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Μια κομματική φιέστα που σε αρκετούς κατοίκους στο Πέραμα, στο Κερατσίνι και στη Δραπετσώνα, προκάλεσε πικρές εκφράσεις.

Η πραγματικότητα στο Κερατσίνι και στη Δραπετσώνα είναι δραματική κι αυτό το γνωρίζουν καλά οι τοπικοί παράγοντες των περιοχών αυτών και κυρίως όσοι ζουν εκεί.

γοβάκια1

Όσοι έχουν ιδιόκτητα σπίτια και αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα με τα χαράτσια, όσοι βασανίζονται κάθε μήνα να πληρώσουν το ενοίκιο και τον λογαριασμό της ΔΕΗ, όσοι αναζητούν ένα απάνεμο σημείο του λιμανιού για να κοιμηθούν το βράδυ και όσα παιδάκια πηγαίνουν στο σχολείο νηστικά εκπλιπαρώντας μαζί με τους γονείς και τους δασκάλους τους μια καλύτερη μέρα με μία αξιοπρεπής δημόσια εκπαίδευση.

Παραφωνία τα «ακριβά παπούτσια» του Ποταμιού στο θεατράκι της Χαραυγής. Παραφωνία σε ένα κοινωνικό δράμα που απαιτεί σχέδιο εθνικής δράσης από την ίδια την Πολιτεία με δεδομένο ότι τα οικονομικών των Δήμων είναι τσεκουρεμένα εξαιτίας των Μνημονίων.

Με δεδομένο ότι η φτώχεια στην Ελλάδα το 2013 αυξήθηκε κατά 1,8% σε σχέση με το 2011, καταλαβαίνει κανείς τι σημαίνει αυτό για τους ανθρώπους της χώρας που ήδη ζούσαν σε υποβαθμισμένες περιοχές.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΕΔ από τους εγγεγραμμένους στα δημοτολόγια κατοίκους 18 έως 65 ετών οι οποίοι ανέρχονται σε 52.000, οι 12.000 είναι άνεργοι!

Με δεδομένο ότι η χρηματοδότηση των σχολείων περιορίστηκε δραματικά, συνειδητοποιεί κάποιος πως αντανακλάται αυτό στην καθημερινότητα των μαθητών στα σχολεία της Δραπετσώνας και του Κερατσινίου. Πριν από μερικούς μήνες, η Ένωση Συλλόγων Γονέων Δραπετσώνας-Κερατσινίου ανέφερε-μεταξύ άλλων- σε ανακοίνωσή της: «Η κατάσταση με τη χρηματοδότηση των σχολείων είναι άθλια και δε χρειάζεται ιδιαίτερη περιγραφή σε όποιον ζει μέσα στο σχολείο. Όπως, δε χρειάζεται ιδιαίτερη περιγραφή η φτώχεια και η εξαθλίωση, την οποία βιώνουν η πλειοψηφία των μαθητών στο Κερατσίνι και τη Δραπετσώνα».

Στη Δραπετσώνα το ποσοστό της ανεργίας αγγίζει το 45% και την τελευταία τριετία έχουν γίνει 10.000 διακοπές ρεύματος. Στο Πέρασμα η ανεργία φτάνει στο ιλιγγιώδες 60%. Πολλές οικογένειες που μένουν εκεί αναγκάζονται να βγάζουν το μήνα με 200 ευρώ! Μεγάλο ποσοστό των κατοίκων έχει μείνει χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Αν αυτή η κοινωνική πραγματικότητα δεν απαιτεί εθνικό σχέδιο δράσης τότε απαιτεί τι; Μήπως κομματικές φιέστες με ψηλοτάκουνα που συνιστούν κραυγή αλαζονείας στην δραματική καθημερινότητα των κατοίκων εκεί;

Καλό θα ήταν πρωτού οι διάφοροι κομματάρχες αποφασίζουν να κατέβουν σε αυτές τις περιοχές να ρωτούν πως επιβιώνουν οι κάτοικοι αυτών των περιοχών στα συσσίτια...

Διαβάστε επίσης:

Τους υποψήφιους ευρωβουλευτές του «Ποταμιού» παρουσίασε ο Σ. Θεοδωράκης

Εκλογές 2014: Ο Στ. Θεοδωράκης παρουσιάζει το ευρωψηφοδέλτιο

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή