Σαμαράς: Εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας από τον λαό

Από την εκδήλωση του Ινστιτούτου Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε σημαντικές θεσμικές αλλαγές οι οποίες θα προωθηθούν στη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Σαμαράς: Εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας από τον λαό
3'

Οι πιο σημαντικές αλλαγές στις οποίες αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός είναι η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη βάση, η εξάντληση της διάρκειας κοινοβουλευτικής περιόδου με σταθερό εκλογικό σύστημα, καθώς και η ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων.

«Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα. Αποκτούμε την ανταγωνιστικότητα που μας αξίζει. Χωρίς αυτή θα ήμασταν πάντα εξαρτημένοι» ανέφερε ο πρωθυπουργός στην εισαγωγική του ομιλία επισημαίνοντας ότι «νοικοκυρεύουμε τη χώρα και τελειώνουμε με τα ελλείμματα, οραματιζόμαστε ένα αύριο χωρίς τα βαρίδια του παρελθόντος» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Μέγαρο Μουσικής και πρόσθεσε: πως «η Ελλάδα χρειάζεται μία νέα αρχιτεκτονική».

Πιο συγκεκριμένα έκανε λόγο για ενίσχυση του ρυθμιστικού ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας και την άμεση εκλογή του από τους πολίτες. Τόνισε την ανάγκη για εξάντληση της διάρκειας κοινοβουλευτικής περιόδου με σταθερό εκλογικό σύστημα, τη θεσμοθέτηση συγκεκριμένου κυβερνητικού σχήματος και οργανογράμματος με απόφαση των 3/5 Βουλής.

Στη δέσμη των προτάσεων περιλαμβάνεται η ευέλικτη κυβέρνηση με θεσμοθέτηση μόνιμων υφυπουργών Εξωτερικών-Άμυνας-Προϋπολογισμού με πενταετή θητεία, η κατάργηση γενικών γραμματέων, με αναβάθμιση ρόλου γενικών διευθυντών και θέσπιση ενός μόνο γενικού γραμματέα σε κάθε υπουργείο.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι πρέπει να αναθεωρηθεί η διάταξη που προσδιορίζει την ποινική ευθύνη των υπουργών, της διάταξης για την ασυλία των βουλευτών με την ασυλία να περιορίζεται αποκλειστικά στα όρια της άσκησης των κοινβουλευτικών καθηκόντων.

Μεταξύ άλλων είπε ότι θα υπάρξουν και οι ακόλουθες αλλαγές:

-Ένας μόνο γραμματέας ανά υπουργείο.

-Αλλαγή της διάταξης για την ποινική ευθύνη των υπουργών . Αναθεώρηση της διάταξης για την ασυλία των βουλευτών.

-Διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων.

-Εκσυγρονισμό των διατάξεων για τα ΜΜΕ.

-Καθιέρωση ασυμβίβαστου του αξιώματος του υπουργού και του βουλευτή. Η βουλή θα πάψει να είναι προθάλαμος για τη κυβέρνηση.

-Αναθεώρηση του άρθρου 90 ώστε να ενισχυθεί η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

-Ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου.

-Θέσπιση χρονικών ορίων για την θητεία του πρωθυπουργού, των περιφερειαρχών των δημάρχων και των συνδικαλιστών.

-Μείωση του αριθμού των βουλευτών.

-Ίδρυση ειδικού τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις μεγάλες συμβάσεις.

-Αναθεώρηση του άρθρου 24 και του 117 για πληρέστερη προστασία του περιβάλλοντος.

-Αναθεώρηση του άρθρου 16 για ίδρυση μη κρατικών και μη κερδοσκοπικών ΑΕΙ ώστε η γνώση και η έρευνα να μην μείνουν αντιπαραγωγικό μονοπώλιο στα χέρια των λίγων.

-Η Νέα Ελλάδα απαιτεί περισσότερη Δημοκρατία. Αναθεώρηση των διατάξεων για τα δημοψηφίσματα ώστε να προβλέπεται δυνατότητα και με λαική πρωτοβουλία.

-Αλλαγή των διατάξεων για την λειτουργία των Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών.

-Προτεραιότητα στην ασφάλεια του πολίτη γιατί η ασφάλεια είναι δημοκρατικό δικαίωμα των πολιτών. Κατοχύρωση του δικαιώματος της ελεύθερης διακίνησης όλων και ανεμπόδιστης πρόσβασης (περιορισμός στις διαδηλώσεις).

-Προστασία της εθνικής ταυτότητας και της γλώσσας.

Διαβάστε επίσης:

Το χαρτί της Συνταγματικής αναθεώρησης «παίζει» ο Σαμαράς

Κυβερνητική ασυνεννοησία για την συνταγματική αναθεώρηση

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή
09:44ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Έγκυος η Δόμνα Μιχαηλίδου