Σε κρίσιμο σταυροδρόμι η ΔΗΜΑΡ
Σε βαρύ κλίμα συνεδρίασε το Σάββατο η Κ.Ε. της ΔΗΜΑΡ.
Τα περισσότερα στελέχη που έλαβαν τον λόγο κατά την πρώτη ημέρα συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής δεν ζήτησαν την αποχώρηση Κουβέλη, παρά μόνο άσκησαν δριμεία κριτική για τους χειρισμούς της ηγετικής ομάδας.
Σε κεντρική -ίσως και αγεφύρωτη- διαφωνία αναδείχθηκε και το θέμα μιας ενδεχόμενης συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος ο Φώτης Κουβέλης στην ομιλία του το πρωί του Σαββάτου μίλησε για συνεργασία με τις υπόλοιπες δυνάμεις της Κεντροαριστεράς –Ελιά και Ποτάμι- αλλά απέκλεισε την κυβερνητική συνεργασία με την ΝΔ.
Στην συνεδρίαση σημειώθηκε και ένταση με πολλά στελέχη να ζητούν από τον Φώτη Κουβέλη να ξεκαθαρίσει οριστικά τις προθέσεις του σχετικά με την Προεδρία της Δημοκρατίας.
Σήμερα με την ψηφοφορία της Κεντρικής Επιτροπής θα κριθεί το μέλλον του Φ.Κουβέλη στην ηγεσία του κόμματος, καθώς και ο πολιτικός προσανατολισμός που στο εξής θα ακολουθηθεί από τη ΔΗΜΑΡ, καθώς παραμένουν αγεφύρωτες οι διαφωνίες για την συμμετοχή στην υπό συγκρότηση Κεντροαριστερά ή στροφή προς τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η αποδοχή ή όχι της παραίτησης του Φώτη Κουβέλη θα αποφασισθεί και ο ίδιος θα ή θα συμμεριστεί την έκκληση της μεγάλης πλειοψηφίας της Κεντρικής Επιτροπής να την αποσύρει ή θα ζητήσει τη σύγκληση συνεδρίου για να ληφθεί οριστική απόφαση.
Ανέλαβε την ευθύνη αλλά χωρίς… αυτοκριτική
Την ευθύνη της ήττας της ΔΗΜΑΡ ανέλαβε ο Φώτης Κουβέλης μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, ωστόσο δεν προχώρησε σε αυτοκριτική για το αποτέλεσμα λέγοντας πως η πολιτική που ακολουθούσε το κόμμα ήταν σωστή.
Ο Φ.Κουβέλης έκανε άνοιγμα σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου στις οποίες συμπεριέλαβε από τον χώρο της κεντροαριστεράς, τους Οικολόγους αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ και μιλώντας για το νέο μπλοκ εξουσίας της κεντροαριστεράς τόνισε:
«Χρειαζόμαστε ένα νέο μπλοκ εξουσίας της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς. Μιας Αριστεράς που θα είναι απαλλαγμένοι από τον λαϊκισμό και μιας κεντροαριστεράς που θα είναι σε αντιπαράθεση με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Σ'αυτό το νέο μπλοκ εξουσίας συμπεριλαμβάνονται κατά τη γνώμη μου όλες οι δυνάμεις που κινούνται σε προοδευτική κατεύθυνση, από τον χώρο της Κεντροαριστεράς, από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ και από τον χώρο της Οικολογίας.
Σε ένα τέτοιο μπλοκ εξουσίας η κεντροαριστερά οφείλει να διαδραματίσει τον σημαίνοντα, τον κεντρικό ρόλο. Προφυλάξαμε το κόμμα μας και την συλλογικότητά μας, όταν κάποια εξωγενή κέντρα υποδείκνυαν το δρομολόγιο που κατά τη γνώμη μας οφείλαμε να ακολουθήσουμε».
Αιχμές και ηχηρές απουσίες
Η ηγετική ομάδα που καθοδήγησε το κόμμα δέχθηκε πυρά για την πολιτική γραμμή που χάραξε και αποδοκιμάστηκε στις ευρωεκλογές και ορισμένα μέλη της (Σάκης Παπαθανασίου, Μιχάλης Σαμπατακάκης κ.ά.) προχώρησαν σε αυτοκριτική δηλώνοντας παραίτηση αναλαμβάνοντας έτσι τις ευθύνες τους.
Αντιθέτως στελέχη της πλειοψηφίας της ΚΕ κατηγόρησαν την μειοψηφία για τη στάση της που συνέβαλε στην εκλογική ήττα.
Ο Σπύρος Λυκούδης επανέλαβε ότι η συνεπής πολιτική για την ανανεωτική αριστερά είναι να συμμετάσχει η ΔΗΜΑΡ χωρίς προαπαιτούμενα στην συζήτηση για την Κεντροαριστερά διεκδικώντας πρωταγωνιστικό ρόλο.
Στο περιθώριο της συνεδρίασης στελέχη των δύο πλευρών ξεκίνησαν συζητήσεις για να βρεθούν, αν είναι δυνατόν σημεία σύγκλισης των δύο απόψεων που κατά την άποψη ορισμένων ομιλητών δεν έχουν ουσιαστικές και αγεφύρωτες διαφορές.
Έκδηλη ήταν η αγωνία στελεχών από την βάση του κόμματος για την μελλοντική πορεία της ΔΗΜΑΡ.
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής πρώτης ημέρας συνεδρίασης της κεντρικής επιτροπής προκάλεσε αίσθηση η απουσία του Γρηγόρη Ψαριανού, που δέχθηκε κριτική για τις προσωπικές επιθέσεις στον Φώτη Κουβέλη, και του Ανδρέα Παπαδόπουλου. Αμφότεροι φέρονται να αποτελούν ξένο σώμα για την Αγίου Κωνσταντίνου.
Διαβάστε επίσης: