Θα βαφτίσουν το κρέας… ψάρι για να αποφύγουν το δημοψήφισμα

Η κυβέρνηση θα ισχυριστεί ότι το θέμα της ΔΕΗ είναι δημοσιονομικού ενδιαφέροντος και συνεπώς δεν μπορεί να διενεργηθεί δημοψήφισμα

Οι δυο κυβερνητικοί εταίροι αναζητούν τρόπους να «θάψουν» το θέμα του δημοψηφίσματος προκειμένου να λάβουν την πίστωση χρόνου που επιζητούν και να αποφύγουν τις αναταράξεις που έχει δημιουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στα ζητήματα που αφορούν την ερμηνεία Συνταγματικών διατάξεων είναι τοις πάσι γνωστό ότι ο Βαγγέλης Βενιζέλος είναι ειδήμων. Εκεί ακριβώς ποντάρει και η κυβέρνηση προκειμένου να αποφύγει το σκόπελο του δημοψηφίσματος που θέτει πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Έχει καταστεί σαφές πως ακόμα κι αν συγκεντρωθούν οι 120 βουλευτές για να κατατεθεί το αίτημα, είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν οι 180 για να «περάσει» το δημοψήφισμα.

Όμως οι φόβοι της κυβέρνησης που την οδηγούν σε αναζήτηση λύσεων για να μην περάσει το αίτημα είναι οι ακόλουθοι:

1ον. Το ενδεχόμενο να μην υπογράψει το νομοσχέδιο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας γεγονός που θα προκαλέσει αλυσιδωτές πολιτικές εκρήξεις και αναταράξεις.

2ον. Η αναστάτωση που θα δημιουργηθεί στους ενδιαφερόμενους και στους επενδυτές της ΔΕΗ αν το θέμα συρθεί για μήνες. Πιο συγκεκριμένα στην κυβέρνηση φοβούνται ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο οι επενδυτές θα … εξαφανιστούν.

Στην κυβέρνηση, εξακολουθούν να θεωρούν πως οι διάφορες προτάσεις, που έχουν κατατεθεί και θα συζητηθούν στη Διάσκεψη των Προέδρων, που συνέρχεται σε λίγη ώρα στη Βουλή, δεν έχουν κοινό διακύβευμα και άρα οι συγκεντρωθείσες υπογραφές δεν μπορούν να αθροιστούν.

Κυβερνητικοί παράγοντες επισημαίνουν, πως το Μέγαρο Μαξίμου δεν έχει να φοβηθεί τίποτε από μία πιθανή πολιτική αντιπαράθεση στη Βουλή με την αντιπολίτευση για το θέμα της ΔΕΗ, ιδίως μετά και τις βελτιώσεις, που έχουν επέλθει στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Μάλιστα Σαμαράς και Βενιζέλος φαίνεται να συμφωνούν σε μια πιο ουσιαστική συζήτηση στη Βουλή του συγκεκριμένου θέματος, αλλά μέχρι εκεί.

Αν δουν ότι η υπόθεση δυσκολεύει, πληροφορίες αναφέρουν ότι Σαμαράς και Βενιζέλος θα ισχυριστούν ότι το θέμα της ΔΕΗ είναι εξόχως δημοσιονομικό και συνεπώς το Σύνταγμα δεν προβλέπει δημοψηφίσματα για τέτοια θέματα παρά μόνο για κοινωνικού ενδιαφέροντος.

Όπως αντιλαμβάνεστε, αυτό θα ισχυριστεί και η νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής και κάπου εκεί θα τελειώσει και αυτό το θέμα.

Διαβάστε επίσης:

ΔΗΜΑΡ: Ήρθε το τέλος!

Ομιλία Τσίπρα στη Βουλή - Την Πέμπτη η πρόταση για το δημοψήφισμα

Στα χέρια του Παπούλια οι πρόωρες εκλογές