Άνω – κάτω στο Πεντάγωνο! Τι συνέβη με την επιστολή Κωσταράκου;
Άνω κάτω είναι στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας μετά την ανακοίνωση που εξέδωσε το ΓΕΕΘΑ για τα μισθολογικά των στρατιωτικών η οποία έρχεται σε κόντρα με τις επιλογές του υπουργείου Οικονομικών.
Μάλιστα στο υπουργείο μιλούν για άνευ προηγουμένου ολίσθημα και για κινήσεις πανικού του αρχηγού Μιχάλη Κωσταράκου κρίνοντας την ενέργειά του να αναφέρεται σε θέματα που αφορούν στα μισθολογικά των στρατιωτικών με ευχές να επανέλθουν οι απολαβές των αξιωματικών, των υπαξιωματικών και των λοιπών στελεχών στα επίπεδα του 2012.
Μάλιστα όπως λένε ανώτατοι παράγοντες του υπουργείο «το ΓΕΕΘΑ δεν έχει το ρόλο της ΓΣΕΕ, αλλά του διακλαδικού επιτελείου που εγγυάται τη λειτουργία όλων των κλάδων για την εύρυθμη λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων». Γι' αυτό και μετά τις ανάλογες υποδείξεις εκδόθηκε νέα ανακοίνωση από το ΓΕΕΘΑ με επανορθώσεις και την επισήμανση πως όσα γράφονταν στην πρώτη ανακοίνωση, ήταν προσωπικές σκέψεις.
Η κίνηση αυτή του στρατηγού υπερβαίνει τα καθήκοντά του και το ρόλο του όπως εκτιμούν πολιτικοί παρατηρητές. Όμως το φλέγον ερώτημα είναι: Γιατί; Γιατί ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ προέβη σε μια τέτοια ενέργεια. Ψάχνοντας, μάθαμε ότι υπάρχει πλούσιο παρασκήνιο πίσω από τις κουρτίνες ενώ αρκετοί χρεώνουν αυτή την ενέργεια στο άγχος του στρατηγού για την επόμενη μέρα... μιας κι ο Αβραμόπουλος αποχωρεί από το υπουργείο.
Για τον αρχηγό, τώρα που φεύγει ο Αβραμόπουλος υπάρχουν δύο σενάρια:
-Το καλό σενάριο θέλει τον κ. Κωσταράκο να εκλέγεται στο Στρατιωτικό Συμβούλιο του ΝΑΤΟ
-Το κακό να αποστρατεύεται.
Αν ισχύσει μάλιστα το δεύτερο, δεν πρόκειται να εξοικειωθεί με την ιδέα ότι θα τον διαδεχθεί ο σημερινός αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Βαγγέλης Αποστολάκης για πολλούς και συγκεκριμένους λόγους.
Άραγε είναι αυτή η πραγματική αιτία που τον εξώθησε στην ανακοίνωση;
Έγκυρες πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου ανέφεραν ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μια πολύ κρίσιμη διαδικασία για την αποκατάσταση των αδικιών που έχουν πλήξει το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, κάτι το οποίο γνωρίζει πολύ καλά ο στρατηγός Κωσταράκος. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως αντί ένας στρατηγός «τεσσάρων αστέρων» να ασχολείται με συνδικαλιστικού τύπου προβληματισμούς, προτιμότερο θα ήταν να παραμείνει σταθερός στα αμιγώς στρατιωτικά καθήκοντά του και χωρίς να επιδίδεται σε επαφές που μπορεί να παρεξηγηθούν.
Γιατί έχει πανικό ο Α/ΓΕΕΘΑ;
Στους διαδρόμους του υπουργείου στρατιωτικοί λένε ότι συνόδευε τον Δημήτρη Αβραμόπουλο σε επιθεωρήσεις που έκανε πρόσφατα και σε μονάδες Πυροβολικού έφτασε να δίνει οδηγίες σε αρχηγούς στοιχείων που θα έκαναν πολλούς ταγματάρχες επικεφαλής πυροβολαρχιών να ζηλεύουν. Με αυτά και με εκείνα ο στρατηγός Κωσταράκος έχει καταφέρει να προταθεί από την κυβέρνηση στη θέση του προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ και αναμένεται να κριθεί στις 20 Σεπτεμβρίου.
Όπως λέγεται στο Γενικό Επιτελείο, ο Αβραμόπουλος υποστηρίζει με αξιοπρέπεια αυτήν την επιλογή της κυβέρνησης εφ' όσον αναβαθμίζεται θεσμικά, πολιτικά και επιχειρησιακά ο ρόλος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ. Για να στηρίξει μάλιστα την υποψηφιότητα του Μιχάλη Κωσταράκου στη θέση του προέδρου στο Στρατιωτικό Συμβούλιο της Συμμαχίας έχει δεχθεί στο γραφείο του όλους τους ξένους ομολόγους του Α/ΓΕΕΘΑ και να πει την «καλή κουβέντα» του.
Τι έγινε με το ταξίδι στις ΗΠΑ
Όταν αναχώρησε ο Αβραμόπουλος με ελάχιστους συνεργάτες του για να συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του στην Ουάσινγκτον, σε ιδιωτική συζήτηση που φέρεται να έκανε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ εξέφρασε τα παράπονά του που έμεινε εκτός αποστολής και παρά το γεγονός ότι είχε 27 ώρες πτήσης και 15 ώρες παραμονής στο έδαφος. Τα πηγαδάκια έδωσαν και πήραν τόσο στη Λέσχη της Αεροπορίας, όσο και σε γραφεία του 5ου ορόφου στο Πεντάγωνο.
Λέγεται ότι ο στρατηγός δυσαρεστήθηκε που δεν μπόρεσε να είναι στο στρογγυλό τραπέζι με τον Αμερικανό υπουργό, οπότε θα έβρισκε να πει την «καλή κουβέντα» του ο Αβραμόπουλος πριν ή μετά την επίσημη φωτογράφηση μπροστά από τις σημαίες! Οι πιο παρατηρητικοί επισήμαναν μάλιστα ότι στη φωτογραφία που δημοσιεύθηκε μετά την επίσκεψη του πρέσβη των ΗΠΑ Ντ. Πιρς στο γραφείο του υπουργού Άμυνας, ο στρατηγός Κωσταράκος επιδίδεται σε χαμογελαστές αβρότητες με τον «ναυταίο» ακόλουθο Άμυνας των ΗΠΑ.
Κάποιοι πιο καχύποπτοι μάλιστα συνδέουν τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ με διαρροές που έχουν γίνει ακόμα και με τον πιθανό διάδοχό του, τον αρχηγό ΓΕΝ αντιναύαρχο Βαγγέλη Αποστολάκη.
Από τα τέλη Ιουνίου, ο Κωσταράκος τρώγεται άγρια με τον Αποστολάκη, όχι μόνο πώς κατάφερε να παραμείνει στη θέση του αλλά και γιατί τον θεωρεί «ξεροκέφαλο» και «απείθαρχο».
Αιτία της κόντρας είναι η επιμονή του Α/ΓΕΕΘΑ να στέλνει τους εκπαιδευόμενους ναύτες στο Κέντρο Νεοσυλλέκτων της Τρίπολης ενώ ο Α/ΓΕΝ είχε αντιρρήσεις και με επιχειρήματα πέτυχε την επαναλειτουργία των Κέντρων Εκπαιδεύσεων στην Παλάσκα και στον Πόρο.
Ποιος είδε τον «τετράστερο» και δεν τον φοβήθηκε. Σε πηγαδάκι μετά τη συναυλία της μπάντας του Ναυτικού στο «Αβέρωφ», στην οποία συμμετείχε και ο Κωσταράκος, ακούστηκε μάλιστα πως ένας «βάτραχος» δεν έχει την ίδια επιχειρησιακή επάρκεια με έναν «κυβερνήτη φρεγατών». Ανάλογες εκτιμήσεις ακούστηκαν και για «επιχειρησιακούς» που δεν συγκρίνονται με «καταδρομείς» όπως ο πρώην Α/ΓΕΣ Ευάγγελος Τσέλιος ή ο νυν Α/ΓΕΣ Χρίστος Μανωλάς.
Τα περίεργα δημοσιεύματα για τον Α/ΓΕΝ
Επειδή τίποτα δεν φαίνεται να είναι τυχαίο, λίγο πριν πέσει στη θάλασσα το υποβρύχιο «Πιπίνος» και υπάρξουν σοβαρές εξελίξεις σχετικά με τις πυραυλακάτους που φτιάχνουν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, ο αρχηγός ΓΕΝ έγινε «στόχος» δημοσιευμάτων επειδή μετέβη στην Τήνο με ελικόπτερο. Στη συνέχεια σχολιάστηκε η φωτογραφία με τον αντιναύαρχο να συμμετέχει στην περιφορά της εικόνας ενώ ο πιο περίεργος συνειρμός μεθοδεύθηκε την ώρα που έλειπε ο Αβραμόπουλος στις ΗΠΑ.
Για να προκαλέσουν ενδεχομένως κακές εντυπώσεις, κάποιοι προσπάθησαν να συνδέσουν σε δημοσίευμα τον αρχηγό ΓΕΝ με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, αφήνοντας αιχμές ακόμα και για το «πράσινο παρελθόν» του ανώτατου αξιωματικού.
Έτσι εξηγείται πώς «άστραψε και βρόντηξε» το Μαξίμου μετά την ατυχή πρώτη ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ. Ήδη ορισμένοι συνεργάτες του πρωθυπουργού που δεν διέψευδαν ακόμα και τα σενάρια περί ανάληψης του υπουργείου Εθνικής Άμυνας από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά παραδέχονταν σήμερα πώς ένα τέτοιο χαρτοφυλάκιο θέλει συνεχή παρακολούθηση και διπλωματικούς χειρισμούς.
Το τι θα γίνει τις επόμενες ημέρες θα το μάθουμε... υπομονή.