Τρίτη ημέρα διαπραγματεύσεων στο Παρίσι αλλά οι κόκκινες γραμμές έμειναν... Αθήνα

Τρίτη και κρίσιμη μέρα των διαπραγματεύσεων σήμερα στο Παρίσι καθώς η ελληνική αντιπροσωπεία και η τρόικα θα προχωρήσουν στην αποκρυστάλλωση όλων των εκκρεμοτήτων που θα πρέπει να αντιμετωπισθούν έως την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα στα τέλη Σεπτεμβρίου

Σε δημοσιονομικό «κενό» ύψους 2 δισ. ευρώ για το 2015 επιμένει η τρόικα, όπως προέκυψε από τις συναντήσεις στο Παρίσι, που μεταφράζεται σε πίεση για τη λήψη νέων μέτρων, ενώ παράλληλα αναβλήθηκαν για τις διαπραγματεύσεις της Αθήνας οι αποφάσεις για τα ακανθώδη ζητήματα, όπως ασφαλιστικό, εργασιακό, απολύσεις, πλειστηριασμοί και «κόκκινα» δάνεια.

Την ίδια στιγμή έγινε γνωστό ότι η τρόικα δεν έδωσε το «πράσινο» φως για τις εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ, καθώς τα έσοδα από τον φόρο στα ακίνητα δεν πρέπει να πέσουν κάτω από το όριο που έχει συμφωνηθεί στα 2,7 δισ. ευρώ. Έτσι θα πρέπει να κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή και στη συνέχεια να ξεκινήσει από τις υπηρεσίες ο υπολογισμός του νέου φόρου.

Στο τραπέζι σήμερα αναμένεται να τεθούν ζητήματα άμεσης προτεραιότητας όπως οι φοροελαφρύνσεις, ωστόσο όπως φαίνεται οι κόκκινες γραμμές έμειναν τελικά στην Αθήνα, καθώς έντονες είναι οι πιέσεις της τρόικας για ομαδικές απολύσεις αλλά και για αλλαγή νόμου για τις απεργίες, ενώ στο καλάθι των αχρήστων φαίνεται ότι μπαίνει η πρόταση για τα «κόκκινα» δάνεια.

Η τριμερής ασκεί έντονες πιέσεις στο Παρίσι για αλλαγές των δύο επίμαχων νόμων, εκτιμώντας ότι η μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας θα ωφελήσει στην καταπολέμηση της υψηλής ανεργίας στη χώρα μας.

Ειδικά για τις απεργίες, οι δανειστές επιθυμούν να κηρύσσονται από το 50%+1 του συνόλου των εργαζόμενων, και όχι μόνον από τους παρόντες εργαζομένους.

Πάντως καθώς τα περισσότερα ζητήματα παραμένουν ακόμα εκκρεμή, εύλογα αναρωτιέται κανείς για την διαπραγματευτική δύναμη της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στους τροϊκανούς τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή στο Παρίσι, όπου λαμβάνονται κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της χώρας...

Εξερχόμενος αργά το βράδυ της Τετάρτης από τα γραφεία της ελληνικής αποστολής στο ΟΟΣΑ στο Παρίσι όπου γίνονται οι συναντήσεις, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόικα δήλωσε :"Είχαμε ακόμη μία ημέρα παραγωγικών συζητήσεων με τους υπουργούς. Θα συνεχίσουμε κάνοντας μια επισκόπηση αύριο το πρωί. Ελπίζουμε να συνεχίσουμε τον πλήρη έλεγχο του προγράμματος στα τέλη Σεπτεμβρίου στην Αθήνα".

Η ελληνική αποστολή θα αναχωρήσει για την Αθήνα την Πέμπτη το βράδυ, εξαιρουμένου του προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Χριστόδουλου Στεφανάδη, ο οποίος θα μεταβεί στις Βρυξέλλες προκειμένου να μετάσχει την Παρασκευή στην συνεδρίαση του Euro Working Group, το οποίο και θα ενημερώσει για το αποτέλεσμα των συζητήσεων των Παρισίων.

Το EWG θα προετοιμάσει το Eurogroup του Μιλάνο στις 12 Σεπτεμβρίου, όπου αναμένεται να εξετασθεί η προετοιμασία της Ελλάδας και της τρόικας για την κρίσιμη αξιολόγηση στα τέλη Σεπτεμβρίου.

«Κόκκινα» δάνεια

Η διαμόρφωση του κυβερνητικού σχεδίου για τη ρύθμιση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων απασχόλησε τη συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης Νίκου Δένδια με τους επικεφαλής της τρόικας. Οπως μετέφεραν «πηγές» του υπουργείου Ανάπτυξης, η συζήτηση επικεντρώθηκε στα προσδοκώμενα αποτελέσματα του σχεδίου, δεδομένου ότι η πρόθεση και των δύο πλευρών είναι η άμεση κατάρτιση και η εφαρμογή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν και τη βελτίωση ορισμένων όρων του προσχεδίου, κάτι που αναμένεται να γίνει στο αμέσως προσεχές διάστημα. Πάντως, όπως εκτιμούν στο υπουργείο Ανάπτυξης, δεν αναμένεται να υπάρξει κάποια εμπλοκή εξαιτίας διαδικαστικών θεμάτων και ότι το θέμα θα «κλείσει» στα τέλη του μήνα. Σε κάθε περίπτωση θεωρείται δεδομένο ότι το νέο πλαίσιο δεν θα επηρεάσει την κεφαλαιακή επάρκεια του τραπεζικού συστήματος. Μάλιστα και οι εκπρόσωποι των τραπεζών υποστηρίζουν πως το σχέδιο διευθέτησης των «κόκκινων» δανείων κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς επιτρέπει τη συνολική ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, επικουρούμενος από τον υπουργό Ανάπτυξης παρουσίασε στους Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ), Ρίσι Γκογιάλ (ΔΝΤ) και Ντέκλαν Κοστέλο (Ε.Ε.) τις σκέψεις της κυβέρνησης για τους πλειστηριασμούς ακινήτων για χρέη προς το Δημόσιο.

Οπως γνωστοποίησαν, πρόθεση της κυβέρνησης είναι οι επικείμενες αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας να μην υιοθετούν το αίτημα της τρόικας για πλειστηριασμό ακινήτων από το 2015 στο 1/3 της αντικειμενικής αξίας, αλλά στα 2/3 της αντικειμενικής αξίας. Σήμερα η τιμή εκκίνησης των πλειστηριασμών είναι η αντικειμενική αξία των ακινήτων, αλλά επειδή οι τιμές αγοράς των ακινήτων έχουν κατρακυλήσει σε επίπεδα χαμηλότερα των αντικειμενικών, οι πλειστηριασμοί κρίνονται άγονοι. Η τρόικα θέλει επιτάχυνση, προκειμένου να λειτουργήσει ως πίεση στους οφειλέτες να αποπληρώσουν τα χρέη τους προς την εφορία.

Επιμονή για τις απεργίες

Αναβολή αποφάσεων για τις αλλαγές στα εργασιακά συμφωνήθηκε στη συνάντηση που είχαν με την τρόικα ο υπ. Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και η γενική γραμματέας Εργασίας Αννα Στρατινάκη. Οι ελεγκτές επέμειναν στο αίτημα για απελευθέρωση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, στην αλλαγή του πλαισίου για τις απεργίες, ώστε να αποφασίζονται από το 50+1 του συνόλου των εργαζομένων και όχι των παρόντων, και στο δικαίωμα ανταπεργίας των εργοδοτών. Σε ό,τι αφορά τις ομαδικές απολύσεις, η ελληνική πλευρά απάντησε πως πρώτα το Διεθνές Γραφείο Εργασίας θα αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα του μέτρου και ύστερα θα ληφθούν οι αποφάσεις. Οπως είπαν, «θα αναμένουμε τη μελέτη του ILO για να γίνει πιο ουσιαστική συζήτηση την επόμενη φορά».

Ασφαλιστικό

Για το ασφαλιστικό η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ενημέρωσε εκ νέου την τρόικα πως οι μελέτες για την εκτίμηση κινδύνων του ασφαλιστικού θα είναι έτοιμες τον Οκτώβριο, ενώ οι μελέτες του ΚΕΠΕγια την ενοποίηση ταμείων θα είναι έτοιμες στο προσεχές διάστημα και στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε η επαναξιολόγηση του ασφαλιστικού να γίνει μετά την ολοκλήρωση των εκθέσεων.
Παράλληλα, στη συνάντηση εξετάστηκαν ζητήματα σχετικά με τους προϋπολογισμούς των φορέων κοινωνικής ασφάλισης και τη χρηματοδότηση των ταμείων, αλλά και το θέμα της αποδοτικότητας των υφιστάμενων ρυθμίσεων για την καταβολή των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών.

Διαβάστε επίσης:

Πέρασε την… βάση ο Χαρδούβελης

Συνταγματική αναθεώρηση, εκλογή Προέδρου και στο βάθος... Καραμανλής