79η ΔΕΘ: Απέφυγε να αναφερθεί στο ΠΑΣΟΚ ο Βενιζέλος – Ζήτησε ενότητα

Για κρίσιμη χρονιά έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την ομιλία του στην 79η ΔΕΘ. Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, αναφέρθηκε στους επόμενους μήνες, μέχρι δηλαδή την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, επισημαίνοντας πως θα είναι κομβικής σημασίας.

79η ΔΕΘ: Απέφυγε να αναφερθεί στο ΠΑΣΟΚ ο Βενιζέλος – Ζήτησε ενότητα
8'

Ο κ. Βενιζέλος είπε αρχικά:

«Καλησπέρα σε όλους σας. Σας ευχαριστώ θερμά για την παρουσία σας, είναι μεγάλη η χαρά μου που βρίσκομαι στη Θεσσαλονίκη για ευνόητους λόγους. Πρώτον γιατί κατάγομαι από εδώ είναι η πόλη μου, δεύτερον γιατί είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ τη Διοίκηση της έκθεσης και να ακούσω τα επιτεύγματα των τελευταίων ετών και του σχεδιασμούς για το μέλλον και χαίρομαι γιατί η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης βρίσκει ξανά το βηματισμό της, ως ένα φορέας που μπορεί να εκφράσει το δυναμισμό της Θεσσαλονίκης, όλης της βόρειας Ελλάδας, όλης της χώρας γιατί είναι εθνικός φορέας.

Τώρα το κύριο θέμα μας που είναι η πορεία μας προς το μέλλον, η πορεία μας προς την οριστική και ασφαλή έξοδο από την κρίση. Θα είμαι πολύ συνοπτικός στην εισαγωγή μου για να αφιερώσουμε χρόνο στη συζήτησή μας.

Αρχίζει μια πολύ κρίσιμη χρονιά. Οι επόμενοι μήνες μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι εξαιρετικά κρίσιμοι. Το πραγματικό δίλημμα είναι αν θα ολοκληρώσουμε την προσπάθεια με ασφάλεια, εάν θα κεφαλαιοποιήσουμε τις μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού, εάν όλα αυτά που κάναμε θα πιάσουν πράγματι τόπο και θα δούμε απτά αποτελέσματα, ή αν θα τα θέσουμε όλα αυτά υπό διακινδύνευση με κίνδυνο να οδηγηθούμε όχι πίσω στο μηδέν, αλλά πολύ κάτω από το μηδέν. Και είναι πραγματικά κρίμα μετά από πέντε χρόνια τέτοιας εθνικής προσπάθειας, αυτό να μην το αξιοποιήσουμε και να μην το προστατεύσουμε».

Στη συνέχεια άφησε υπονοούμενα για την αντιπολίτευση, τονίζοντας χαρακτηριστικά:

«Το πραγματικό ερώτημα είναι: εάν θα συνεχίσουμε την προσπάθεια αυτή μέσα από την σκληρή καθημερινή διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους μας, αξιοποιώντας όλα τα περιθώρια των ευρωπαϊκών και διεθνών συσχετισμών, ή αν θα κινηθούμε μόνοι μας με ένα αίσθημα εθνικής υπερηφάνειας ή «λεβεντιάς» με κίνδυνο να βρεθούμε αντιμέτωποι με όλο τον ευρωπαϊκό και διεθνή συσχετισμό και να οδηγηθούμε ταπεινωμένοι ξανά στην αρχή αυτής της περιπέτειας».

«Η δική μου πρόταση, επειδή έχω ζήσει όλη αυτή την προσπάθεια τα πέντε χρόνια και επειδή εκπροσωπώ ένα χώρο πολιτικό που έχει σηκώσει τεράστιο βάρος -έχει ο ίδιος απομειωθεί ακρωτηριαστεί χάριν του εθνικού συμφέροντος-, είναι ότι πρέπει να κινηθούμε με ασφάλεια, με στρατηγική σταθερότητα σε πέντε άξονες ώστε να κάνουμε τα επόμενα βήματα προς την οριστική έξοδο από την κρίση. Αυτοί πέντε άξονες είναι:

1. Η απαλλαγή από το Μνημόνιο, η επιστροφή στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, η εφαρμογή του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης χωρίς Μνημόνια και τρόικα, αλλά μέσα στο θεσμικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης χωρίς νέα μέτρα λιτότητας, με τις δικές μας επιλογές εθνικές επιλογές οι οποίες βέβαια είναι εναρμονισμένες με την ευρωπαϊκή πολιτική και το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο.

Αυτά όλα συνδέονται με την αλλαγή του τρόπου επαφής με την τρόικα και ήδη ξεκινήσαμε με το Παρίσι. Με την οριστική απόφαση σε σχέση με τις σχέσεις μας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με την επιβεβαίωση της βιωσιμότητας του χρέους αλλά όπως θα πούμε στη συζήτηση για να επιβεβαιώσουμε τη βιωσιμότητα του χρέους πρέπει εμείς οι ίδιοι να καταλάβουμε ότι έχουμε βιώσιμο χρέος και να αποδεχτούμε εμείς οι ίδιοι εδώ στην Ελλάδα ότι το έχουμε κουρέψει και το έχουμε αναδιαρθρώσει με μοναδικό τρόπο.

Γιατί δεν το κάνουμε αυτό; Δυστυχώς επειδή αυτό είναι πρωτίστως έργο του ΠΑΣΟΚ και κανείς δεν θέλει να το πει και βγάζουμε τα μάτια μας μόνοι μας και δεν αξιοποιούμε τα επιχειρήματα τα οποία μας δίνει η ίδια η Ευρωζώνη, το ίδιο το EFSF γύρω από το θέμα αυτό. Δεν καταλάβαμε τη διαφορά της Ελλάδας με την Αργεντινή ακόμη και τι είναι αυτό που καταφέραμε στις αρχές του 2012 και βέβαια όλα αυτά συνδέονται με τα φορολογικά μέτρα, με το δημοσιονομικό πλαίσιο, με τις διαρθρωτικές αλλαγές στοχεύοντας σε ένα κανονικό κράτος, ένα ευρωπαϊκό κράτος που σέβεται τον πολίτη και υπηρετεί την ανάπτυξη.

2. Ο δεύτερος Άξονας είναι η πολιτική και θεσμική σταθερότητα. Και αυτό ξεκινάει από την προστασία των θεσμών, από την εκλογή του Προέδρου, από την αναγκαία συναίνεση, από την εθνική ενότητα πέρα από ψευτοπολώσεις και ψευτοδιλήμματα. Πρέπει να ξαναενώσουμε το έθνος και να διαπραγματευτούμε μαζί, όλοι οι Έλληνες τα μεγάλα θέματα, να διαμορφώσουμε όλοι μαζί την εθνική στρατηγική.

3. Ο τρίτος Άξονας είναι η συσπείρωση των δημιουργικών δυνάμεων της χώρας γύρω από το εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο, που είναι σχέδιο απασχόλησης. Το βασικό κριτήριο είναι η απασχόληση, η δημιουργία θέσεων εργασίας. Τα είπαμε εδώ το Μάιο στη Θεσσαλονίκη στην εκδήλωση που είχαμε οργανώσει για το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Αυτά που είπαμε, ήταν πιο προσεκτικά και πιο μετριοπαθή, από αυτά που λένε οι Διευθύνσεις Μελετών των ελληνικών Τραπεζών. Η Διεύθυνση Μελετών της Εθνικής Τράπεζας έχει παρουσιάσει μια ανάλυση για το πώς μπορούν να δημιουργηθούν 720.000 θέσεις εργασίας τα επόμενα έξι χρόνια, εμείς είχαμε μιλήσει για 640.000 θέσεις εργασίας και χαίρομαι γιατί έρχεται η επιστημονική τεκμηρίωση να ξεπεράσει αυτό που λέμε εμείς πολιτικά, για να μη νομίσει κανείς ότι κάνουμε μια μικροκομματική ή δημαγωγική προσέγγιση.

Αλλά για να πετύχουμε αυτή την εθνική αναπτυξιακή συμφωνία, πρέπει να μπουν όλοι μέσα, όλες οι παραγωγικές δυνάμεις, οι επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι που πρέπει να είναι παράγοντας της ανάπτυξης, οι αγρότες, τα Επιμελητήρια, οι Τράπεζες. Μόνο έτσι θα δώσουμε λύση σε όλα τα μεγάλα θέματα: κόκκινα δάνεια, αναδιάρθρωση επιχειρήσεων, επενδυτικές ευκαιρίες, νεανική επιχειρηματικότητα, καινοτομία, ελληνική γεωργία, εξαγωγικός προσανατολισμός, τουρισμός, ενέργεια, υποδομές.

Και εδώ υπάρχει τεράστιο περιθώριο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε σχέση με το ΕΣΠΑ, για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, για τις ιδιωτικοποιήσεις με κριτήριο πάντα τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

4. Ο τέταρτος Άξονας είναι η στήριξη των ευπαθών ομάδων, η κοινωνική συνοχή, το κοινωνικό κράτος, η προστασία των αναπήρων, των ανέργων, η προστασία των συνταξιούχων, το ελάχιστο εγγυημένο επίπεδο διαβίωσης, το κράτος πρόνοιας.

5. Και ο πέμπτος Άξονας είναι η Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη και τον κόσμο, χωρίς ψέματα χωρίς ψευδαισθήσεις. Ζούμε σε ένα κόσμο επισφαλή και ανασφαλή, δείτε τι γίνεται γύρω μας σε νότο και ανατολή. Η Ελλάδα μετέχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετέχει στο ΝΑΤΟ, έχει θώρακες προστασίας ό,τι κάνουμε για όλα τα μεγάλα θέματα από τη Μέση Ανατολή, τη Συρία, το Λίβανο, το Ιράκ μέχρι την Ουκρανία αντανακλούν στα εθνικά μας συμφέροντα, στα ελληνοτουρκικά, στο Κυπριακό, στα δυτικά Βαλκάνια σε αυτά που μας ενδιαφέρουν. Κερδίζουμε ή χάνουμε πόντους σε αυτά τα θέματα που είναι θέματα εθνικής υπόστασης και κερδίζουμε πόντους στα θέματα αυτά σε μια διαπραγμάτευση σε ένα συσχετισμό δυνάμεων που είναι πάντα ανοιχτός.

Αυτά πρέπει να τα προωθήσουμε ταυτόχρονα παράλληλα για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα που είναι η επάνοδος της Ελλάδας σε μια ουσιαστική αυτοδυναμία. Να γίνει η Ελλάδα μια χώρα με δικαίωμα ουσιαστικού λόγου μέσα στην Ευρώπη, να μην είναι η παρίας, ο φτωχός συγγενής, να μην είναι αυτός που μόνο ζητάει.

Σε μια Ευρώπη η οποία ξεχνάει τα μηνύματα των ευρωεκλογών, είναι μια Ευρώπη συντηρητική, μια Ευρώπη η οποία σκέφτεται με νεοφιλελεύθερα στερεότυπα και από την άλλη μεριά μια Ευρώπη ευρωσκεπτικιστική, που αναδεικνύει την ακροδεξιά, άρα στην πραγματικότητα είμαστε αντιμέτωποι με ακραία φαινόμενα και με φαινόμενα βίαια και πρέπει να κινηθούμε πάρα πολύ προσεκτικά για να διαμορφώσουμε αυτή την στρατηγική σταθερότητα, που για μας θέλουμε να είναι μια προοδευτική σταθερότητα.

Γιατί μιλάμε ως Έλληνες, μιλάμε ως Ευρωπαίοι αλλά μιλάμε και ως Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, θέλουμε να έχει προοδευτικό πρόσημο κάθε μας πράξη κάθε μας ενέργεια. Σας ευχαριστώ πολύ».

Διαβάστε επίσης:

Η εικονική πραγματικότητα του κ. Σαμαρά για την υγεία των Ελλήνων

NYT: Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Σαμαράς δεν έχουν εγκριθεί από την τρόικα

ΔΕΘ 2014 - Εξαγγελίες Σαμαρά: «Τίποτα με μπόλικο καθόλου»...

Πρωθυπουργός άνευ... χαρτοφυλακίου ο Αντώνης Σαμαράς

Υποσχέσεις, ομιλίες, αντιδράσεις και ο λαός πάντα τελευταίος...

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή